Budou Češi měřit „hrubé domácí štěstí“ místo domácího produktu?

08.05.2017 7:32

Pečuje stát o blaho svých obyvatel, nebo je potřebuje jen na to, aby rostla ekonomika? Zajímá politiky, jak lidé doopravdy žijí a jak se jim daří, nebo jsou podstatná jen ekonomická čísla? Je pro nás plná peněženka důležitější, než spokojenost a pocit štěstí?

Budou Češi měřit „hrubé domácí štěstí“ místo domácího produktu?
Foto: Forum Nová Karolina
Popisek: Zámky lásky

Opravdu o kvalitě našeho života vypovídá jen hrubý domácí produkt? 
Naši životní úroveň bychom neměli měřit jen ve vztahu k ekonomické produkci a příjmu na obyvatele, ale také z hlediska spokojenosti občanů. Některé země už dnes pracují s podobnými vizemi a snaží se najít další ukazatele, které by vedle vzestupu výroby odrážely i kvalitu lidského života.
 
 
Ale dá se štěstí vůbec měřit? Co vlastně sledovat? A jak to převést na čísla?
V hodnocení by se vedle zájmů materiálních měly promítnout také zájmy lidí. K tomu má sloužit Český index štěstí, který vyjádří v číslech a statistikách například dostupnost kvalitních potravin, bydlení, vzdělání, zdravotní péče nebo společenského života, stav životního prostředí, atd.
 
Jak to vidí Češi?
Český pivovarník Stanislav Bernard říká: „V našem pivovaru se snažíme dělat věci po svém, nemáme jako primární cíl zisk ani ekonomický růst. Od začátku to děláme nejpoctivěji a nejlépe, jak to jde, s láskou a vášní, ale přitom nejsme fixovaní na výsledek, takže se tím vlastně bavíme. Nikdy jsme nebyli orientovaní jen na peníze.“
 
„Klíčová zásada pro mě je, aby veškeré podnikatelské nebo investiční činnosti byly plně v souladu s etickými hodnotami a společensky prospěšné. Člověk se nejvíce přiblíží štěstí, když dělá věci, které mají hodnotu nejen pro něj samotného, ale i pro ostatní.“ Poznamenává podnikatel, matematik a prosazovatel nového volebního systému Karel Janeček.
 
Jan Hartl, zakladatel agentury STEM, která se bude na měření Českého indexu štěstí podílet, si myslí: „Veřejnost má pocit, že se má relativně dobře, což zejména platí o materiální životní úrovni. Sice máme plné regály a koupíme si v podstatě cokoliv, ale to ostatní tak nějak nepřichází.“
 
Jestli se podaří prosadit měření hrubého domácího štěstí a jak se dá měřit český index štěstí, se  můžete dozvědět v úterý 9.5.2017 v pražské Lucerně na Dni pro podporu hrubého domácího štěstí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …