Centrum pro dětský sluch Tamtam: Jednání ve sněmovně poškozuje ranou péči pro děti se sluchovým postižením a jejich rodiny

01.07.2016 14:49

Otevřené stanovisko Centra pro dětský sluch Tamtam, o.p.s., celostátního poskytovatele sociálních, poradenských a informačně vzdělávacích služeb rodinám s dětmi se sluchovým postižením k jednání u kulatého stolu dne 21. 6. 2016, svolaném poslankyní za hnutí ANO Mgr. Martinou Berdychovou.

Centrum pro dětský sluch Tamtam: Jednání ve sněmovně poškozuje ranou péči pro děti se sluchovým postižením a jejich rodiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Parlament ČR Poslanecká sněmovna

Na jednání kulatého stolu v poslanecké sněmovně zazněla nepravdivá a nepodložená tvrzení, která poškozují nás, jako poskytovatele služby rané péče rodinám dětí se sluchovým postižením, profesionální obor raná péče a především velkou skupinu dětí se sluchovým postižením a jejich rodin.

V úterý 21. června 2016 proběhlo v poslanecké sněmovně meziresortní jednání u kulatého stolu, které svolala paní poslankyně Mgr. Martina Berdychová. Tématem jednání kulatého stolu mělo být upřesnění meziresortních kompetencí v oblasti rané péče. Ze strany iniciátorů setkání (paní poslankyně, zástupců SPC pro sluchově postižené Hradec Králové a zástupců ASNEP) byla služba raná péče představena jako neprofesionální, nekoncepční a dlouhodobě systematicky neřešená, preferující zájmy rodičů před zájmy dětí.

Jako celostátní poskytovatel služby rané péče rodinám dětí se sluchovým postižením považujeme tato tvrzení za nepravdivá, neobjektivní a poškozující nejen Centrum pro dětský sluch Tamtam, o.p.s. a všechny jím poskytované služby, ale i celou více než 25 letou dobu budování profesionálního oboru rané péče v České republice.

Tvrzení ale především poškozují velkou skupinu dětí se sluchovým postižením a jejich rodin (služby Centra pro dětský sluch Tamtam, o.p.s. ročně využívá cca 500 rodin s dětmi se sluchovým postižením z celé České republiky). Situace se osobně dotýká také odborníků, kteří se rodinám dětí se sluchovým postižením profesně věnují.

Raná péče je preventivní sociální služba, poskytována pouze registrovanými poskytovateli v rezortu MPSV pod §54 zákona o sociálních službách 108/2006 Sb. Jako taková je transparentní, systémová a mezirezortně vyjasněná již více než 15 let, kdy diskuse mezi jednotlivými rezorty (MPSV - MŠMT -  MZ) proběhly.  V současné době je sociální služba raná péče v České republice poskytovaná 47 registrovanými poskytovateli napříč cílovými skupinami rodin dětí s postižením.

Zadavatelem sociální služby rané péče je stát prostřednictvím MPSV a krajských úřadů, které reagují na potřeby rodičů dětí se zdravotním postižením raného věku.  Poskytovatelé rané péče tak podléhají dle zákona č.108/2006. inspekci poskytování sociální služby a kontrolním mechanismům MPSV a krajských úřadů.

Raná péče respektuje mezinárodní úmluvy, zejména Základní listinu práv a svobod, Úmluvu o právech dítěte a Úmluvu o právech osob se zdravotním postižením. Zároveň respektuje kompetence rodičů v rozhodování o vlastním dítěti, individualitu každého dítěte a jeho možnosti.

Raná péče obsahuje zákonem stanovené základní okruhy činností, edukační činnost směrem k dítěti je pouze jednou její součástí. Další činnosti jsou zaměřené na podporu rodiny a jejího fungování tak, aby byla do budoucna maximálně samostatná a nezávislá na dalších sociálních systémech.

Naprostá většina dětí se sluchovým postižením se narodí slyšícím rodičům, raná péče je v těchto rodinách zaměřená na rozvoj vzájemné komunikace a vztahů mezi dítětem a jeho rodinou. Tomuto cíli mimo jiné napomáhá i skutečnost, že v posledních v 25 letech došlo k revolučnímu vývoji v oblasti včasné diagnostiky sluchu a kvalitě kompenzačních pomůcek.

Raná péče v České republice byla konsolidována už před přijetím zákona o sociálních službách, a nyní je pro svou profesionalitu respektována i v zahraničí. Kroky paní poslankyně, založené na nepřesných a ničím nepodložených informacích, mohou efektivní a funkční systém služeb rané péče poškodit a mnoha rodičům a jejich dětem ve svých důsledcích ublížit.

Mgr. Jana Fenclová, ředitelka Centra pro dětský sluch Tamtam, o.p.s.
Mgr. Martina Péčová, vedoucí Rané péče Čechy CDS Tamtam, o.p.s.
Mgr. Anna Kučerová, Ph.D., vedoucí Rané péče pro Moravu a Slezsko CDS Tamtam, o.p.s.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…