Češi v roce 2011 vytřídili opět více elektroodpadu

31.01.2012 17:10

Díky kolektivním systémům ASEKOL, ELEKTROWIN a EKOLAMP Česká republika znovu splnila limity Evropské unie

Češi v roce 2011 vytřídili opět více elektroodpadu
Foto: tan
Popisek: Elektroodpad na skládce

Češi se po mírném poklesu sběru mezi lety 2009 a 2010* opět zlepšili v třídění elektroodpadu. Loni odevzdali o téměř 2 000 tun elektroodpadu více než v předcházejícím roce. Prostřednictvím kolektivních systémů ASEKOL, EKOLAMP a ELEKTROWIN každý občan v roce 2011 odevzdal 4,24 kg vysloužilých spotřebičů, které byly následně recyklovány. Celkem se jedná o 44 747 tun elektroodpadu. Zlepšení je výsledkem neustále rostoucího povědomí o nutnosti třídění mezi lidmi a také zvyšujícího se počtu sběrných míst. Nejlépe třídí občané Kraje Vysočina, kteří odevzdali 5,42 kg elektroodpadu na osobu. Opačný konec škály tradičně obsadil Ústecký kraj s průměrem 2,70 kg.

Česká republika v loňském roce opět vykázala meziroční růst oproti roku 2010. Vybralo se 44 747 tun elektroodpadu, tedy o téměř 2 000 tun elektroodpadu více než v předchozím roce. Vzhledem k doznívající ekonomické recesi, hrozbě další krize a faktu, že prodeje nových elektrospotřebičů nerostou, se jedná o velmi pozitivní trend, který je třeba udržet. „Ukazuje se, že osvěta, o kterou se ASEKOL, EKOLAMP a ELEKTROWIN usilovně snaží, má svůj smysl. Lidé jsou k ekologickým tématům stále citlivější a mají chuť a vůli se v této oblasti rozvíjet. Proto je nyní ideální doba zaměřit se i na drobné elektro, které lidé nejsou tolik zvyklí třídit. Z tohoto důvodu jsme v loňském roce pokračovali v intenzivní instalaci červených kontejnerů určených právě na drobné spotřebiče,“ říká Jan Vrba, jednatel společnosti ASEKOL.

Čechům se stejně jako v letech 2009 a 2010 podařilo i v loňském roce splnit limity Evropské unie, tedy vybrat alespoň 4 kg elektroodpadu na osobu. Průměrný občan České republiky loni odevzdal 4,24 kg vysloužilých elektrospotřebičů. Největší podíl na výsledku mají velké domácí spotřebiče jako ledničky, mrazničky, pračky, myčky, sporáky a spotřebitelská zařízení, zejména televize a monitory. „Současná situace potvrzuje trend, který přinesl pravidelný průzkum mezi spotřebiteli. Ten říká, že lidé mají zodpovědnější přístup k vyřazování spotřebičů. Více zvažují, zda se jich zbavit jen kvůli morálnímu opotřebení či proto, že skutečně doslouží. Když ale k vyřazení dojde, roste počet spotřebitelů, kteří se správně rozhodnou odevzdat ho k recyklaci,“ vysvětluje Roman Tvrzník, generální ředitel kolektivního systému ELEKTROWIN.

Z pohledu krajů dopadl nejlépe Kraj Vysočina, kde každý občan loni dokázal odevzdat k recyklaci téměř 5,5 kg elektroodpadu. Pětikilogramovou hranici překonal také Královéhradecký kraj (5,23 kg) a Zlínský kraj (5,15 kg). Nejméně se třídí v Ústeckém kraji (2,70 kg) a Karlovarském kraji (3,09 kg).

Mezi elektrozařízení podléhající zpětnému odběru se řadí i úsporné zářivky a průmyslová svítidla, o jejichž sběr se stará společnost EKOLAMP. „Oproti roku 2010 jsme zaznamenali nárůst o 9 %, loni se vybralo 1 089 tun osvětlovacích zařízení. Za zdánlivě malým objemem se pak skrývá téměř 5 milionů kusů osvětlovacích zařízení. Na toto číslo můžeme být právem pyšní. Co se týká samotné recyklace, v případě světelných zdrojů bylo dosaženo i míry materiálového využití na 95 %, což je vynikající hodnota zůstávající na úrovni roku 2010. U zpracování svítidel se dokonce hodnota navýšila z původních zhruba 80 % na na 85 %. Zpracovatelé dokáží lépe opětovně využít plasty obsažené v průmyslových svítidlech, které tvoří přibližně 30 % z celkového objemu recyklovaných průmyslových svítidel,“ říká Alexandr Hanousek, jednatel společnosti EKOLAMP.

Kolektivní systémy ASEKOL, EKOLAMP a ELEKTROWIN se snaží zejména o osvětu občanů a intenzivní rozšiřování sběrné sítě, která přivede k třídění elektra ještě více lidí. „Čísla vypadají skvěle, ale je potřeba si uvědomit, že se jedná především o velké, tudíž těžké, spotřebiče. Drobné elektrospotřebiče, jako třeba mobily, mp3 přehrávače, kompaktní zářivky a další, končí stále nejčastěji v popelnicích na směsný odpad,“ upozorňuje Jan Vrba, jednatel společnosti ASEKOL. Z tohoto důvodu ASEKOL inicioval vznik červených kontejnerů, tedy samostatných stacionárních kontejnerů na drobné elektro. V roce 2011 došlo k jejich hromadné instalaci a v současnosti je jich po celé republice umístěno více než 1 500. Jen za loňský rok se  jejich prostřednictvím vybralo 524 tun drobných spotřebičů. EKOLAMP dále rozvíjí síť malých sběrných nádob sloužící k zpětnému odběru úsporných žárovek, které obsahují nebezpečnou rtuť a v komunálním odpadu skončit nesmí. Počet instalací dosáhl 1 400 míst.

ELEKTROWIN nejen umisťováním sběrným nádob, ale také díky svým projektům neustále rozšiřuje síť míst zpětného odběru tak, aby obyvatelům České republiky sběr vysloužilých elektrozařízení co nejvíce přiblížil a tím usnadnil. Jedním z nich je i na jaře roku 2011 spuštěný projekt s názvem Recyklujte s hasiči, v rámci kterého se do zpětného odběru zapojují sbory dobrovolných hasičů. „Tato akce přináší výhody pro obě strany. Lidé již nemusí přemýšlet, kam odevzdat vysloužilce. Sbory dobrovolných hasičů pořádají tzv. Železné neděle a od ELEKTROWINu pak získají za každý vysbíraný kus finanční odměnu,“ vysvětluje systém fungování projektu Roman Tvrzník, generální ředitel kolektivního systému ELEKTROWIN. V současné době sbírá s ELEKTROWINem již 420 hasičských sborů, kteří dosud vybrali více než 765 tun vysloužilých spotřebičů.

ASEKOL, s.r.o., je nezisková společnost, která od roku 2005 provozuje kolektivní systém zpětného odběru elektrozařízení. Na základě zápisu vedeného u Ministerstva životního prostředí ČR zajišťuje zpětný odběr elektrozařízení v oblastech výpočetní, telekomunikační a kancelářské techniky, spotřební elektroniky, nástrojů, hraček a vybavení pro volný čas a sport, přístroje pro monitorování a kontrolu a výdejní automaty (tj. skupiny 3, 4, 6, 7 8, 9 a 10). ASEKOL má uzavřeny smlouvy o zřízení míst zpětného odběru s 4 214 městy a obcemi a 2 568 opravnami a prodejnami elektro. Další tisíce sběrných míst vznikly díky vývoji a instalaci různých druhů kontejnerů na drobná elektrozařízení. Provozovaných více než 12 000 sběrných míst zajišťuje společnosti ASEKOL nejhustší sběrnou síť vysloužilých elektrozařízení ze všech kolektivních systémů v ČR i v Evropě. V roce 2010 vybral ASEKOL od každého občana ČR průměrně 1,57 kg elektroodpadu.

Společnost EKOLAMP je neziskovou organizací, která byla v roce 2005 založena tuzemskými pobočkami společností Philips, OSRAM, GE Industrial a NARVA B.E.L./ČR. EKOLAMP vytváří síť sběrných míst a zajišťuje sběr a svoz použitých osvětlovacích zařízení, jejich zpracování včetně následného materiálového využití a odstranění zbytkových odpadů.
Více informací na www.ekolamp.cz

ELEKTROWIN a.s., je provozovatelem největšího kolektivního systému zaměřeného na zpětný odběr vysloužilých elektrospotřebičů v České republice. Od svého založení v roce 2005 již zrecykloval 127 000 tun vyřazených elektrospotřebičů. Společnost zajišťuje sběr, zpracování, využití a odstranění elektrozařízení a elektroodpadu. Zaměřuje se na chladící zařízení, velké a malé elektrospotřebiče, elektrické a elektronické nástroje. Společnost je nezisková, jejími akcionáři jsou přední výrobci velkých a malých domácích spotřebičů.  Sběrnou síť tvoří více než 1050 sběrných dvorů ve více než 800 městech a obcích, skoro 2600 provozoven posledních prodejců a mobilní svozy ve více než 4000 obcích.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …