Čestmír Horký z Janečkova fondu pomoci: Koupit si dobrý pocit je někdy lepší než jakékoliv věci

13.06.2016 11:52

Nadační fond pomoci Karla Janečka otevírá pomocí crowdfundingu velmi úspěšné sbírky, na jednu z nich bylo vybráno přes 1,5 milionu.

Čestmír Horký z Janečkova fondu pomoci: Koupit si dobrý pocit je někdy lepší než jakékoliv věci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protikorupčník Karel Janeček

Nový začátek pro čtyři děti

Filip, Toník, Anička a František byly vždy velmi pozorné děti, které moc dobře věděly, čím se chtějí stát. Měly své dětské sny a přání. Život jim bohužel nadělil jednu z nejhorších lekcí, která se jim mohla stát – připravil je o oba dva rodiče. Jejich maminku Marii zasáhla velmi závažná forma rakoviny ženských orgánů, která se ještě více rozběhla, když se léčila s psychickými problémy. Lékaři byli nemilosrdní a neviděli žádnou šanci na uzdravení. Léčba nepomohla a v listopadu na následky nemoci zemřela. Tento příběh by se nevymykal příběhům tisíců jiných, kteří bojují s onkologickým onemocněním, kdyby nenásledovala další rodinná tragédie. Za pouhých 26 dní po Mariině smrti zemřel i její manžel Jan. Jeho tělo nevydrželo fyzický a psychický nápor posledních dvou let.

Kolem rodiny se semkla skupina přátel, kteří chtěli ulehčit situaci nejen dětem, ale i jejich babičce, která všechny čtyři dostala do péče. Chtěli oslovit někoho, kdo by jim pomohl jejich nápad zaštítit a podpořit, a to moderním způsobem. „Jsme rádi, že jsme zvolili právě Nadační fond pomoci Karla Janečka, který dal celé sbírce punc důvěryhodnosti,“ vysvětluje Lukáš Svoboda, organizátor sbírky.

Jejich projektu se po celou dobu výjimečně dařilo - jejich příběh dokázal zaujmout nejen veřejnost, ale i média. A co víc, překonali hranici 1,5 milionu korun. To je zatím nejvíce, co se komu v České republice povedlo v online charitativních projektech. Všem čtyřem dětem se tak mohou plnit jejich životní sny, jít na vysokou školu a zažít snad alespoň trochu normální život.

Povinné očkování?

Příběh Eriky Malátové je jasným příkladem toho, že pouto matky a jejího dítěte překoná všechno na světě. Narodila se jako zdravé dítě. Ve 2,5 měsících ale její lékař rozhodl o očkování, a to i přesto, že její matka prodělala komplikované těhotenství a Erika se narodila předčasně. Po vakcíně se jí a její rodině převrátil život naruby. Diagnóza – regres vývoje způsobený právě očkováním. Erika se nemůže sama posadit, ztratila motoriku, potřebuje zkrátka 24hodinovou péči. Její matka by pro zlepšení stavu své dcerky udělala všechno. Oslovila proto Nadační fond pomoci, aby mohla z veřejné sbírky financovat nákladnou, ale fungující terapii. „Význam plošného očkování nijak nepopíráme a jsme si vědomi toho, že je důležité. Na případu Eriky je ale vidět, že očkování není vhodné bez výjimky a může dojít k poškození zdraví dítěte. Tímto tématem jsme také chtěli otevřít veřejnou diskuzi, zda má povinné očkování stále smysl, nebo jestli už není jen přežitek“, dodává Čestmír Horký.

Sbírku v tomto případě podpořila i řada známých osobností, včetně Simony Krainové, a už teď projekt přesáhl cílovou částku. Ukázalo se totiž, že lidé chtějí pomáhat více, než si myslíme a že jim život a podmínky kolem nás opravdu nejsou lhostejné.

Jak to celé funguje?

Nadační fond pomoci pomáhá obětem podvodu, agrese a iracionální byrokracie. Zároveň ale otevírá crowdfundingové sbírky pro ty, kteří pomoc opravdu potřebují. Tato sbírka ale není jen platformou, kam lidé posílají peníze. Angažuje se zde i sám Karel Janeček, který každý příspěvek násobí částkou 1,618, tedy zlatým řezem.

„Na tomto principu si opravdu zakládáme, protože jsme jedinou organizací, která tímto způsobem podporuje právě charitativní projekty. Ani v zahraničí není takováto forma podpory zatím dostupná," říká Čestmír Horký. Zatímco u dalších crowdfundingových webů, kdy se na projekty také skládá veřejnost, si můžete za přispěnou částku vybrat jednu z nabízených odměn, Nadační fond pomoci funguje jinak.  

„V Nadačním fondu pomoci lidé nedostávají za příspěvek odměny, jako je to u podobných serverů. Kupují si vlastně dobrý pocit, že někomu pomohli. Ten je ale mnohdy lepší, než jakékoli jiné věci,“ říká Čestmír Horký. „Na výše zmíněných projektech jsme se přesvědčili, že lidé o podobné sbírky a projekty zájem mají, jenom se jim musí podat moderní a neokoukanou formou, která je zaujme. To si myslím, že naprosto splňujeme a jsme tím zároveň i jedineční,“ dodává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

11:50 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

V dnešní pomatené době mnozí hledají nějaký pevný kmen, o který by se opřeli nebo zachytili. Může to…