Cyril Höschl: V Evropě je příliš mnoho byrokratů

26.11.2014 7:35

Čerpáme správně z evropských fondů? Pravděpodobně ne. Kde se nachází problém? Velký počet úředníků, kteří všechno brzdí.

Cyril Höschl: V Evropě je příliš mnoho byrokratů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidátka na ministryni pro místní rozvoj Karla Šlechtová

Nová ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová uvedla, že Česko loni nevyužilo 12 miliard korun z evropských fondů. Původní odhad byl přitom o dvě miliardy menší. O desítky miliard můžeme přijít i za letošek. V čem vidí problém Cyril Höschl? „Celá armáda byrokratů dělá všechno, aby to nešlo. Kdyby tu nebyla, peníze by byly vyčerpané,“ myslí si.

Sám ale přiznává, že zpočátku podobný problém neviděl. „Když jsem tato čísla slýchával po delší dobu, tak mi to bylo záhadou. Nepřišlo mi to složité. Teď mám pohled zevnitř jako investor evropského projektu,“ říká psychiatr.

Úředníků je tak podle Höschla moc. Byrokrati se přitom vyžívají v úplných detailech, jako je velikost záchodové mísy. „Navíc evropské peníze jsou velmi kontrolované,“ dodává.

Podle psychiatra může také dojít ke vtipné situaci: nemocnice zaplatí z evropských peněž novou magnetickou rezonanci. Ale protože grant byl pouze na výzkum, pacienti budou muset jezdit do jiné nemocnice.

Protonové centrum je příliš drahé

Protonové centrum v Praze je soukromé zdravotnické zařízení pro léčbu nádorů protonovým zářením, které se nachází v areálu Nemocnice Na Bulovce. Cena protonové terapie se pro každého pacienta určuje jednotlivě. Záleží na tom, kolik ozařovacích dávek (frakcí) terapii tvoří. Léčba v Mnichově průměrně na 20 tisíc eur, tedy asi 550 tisíc korun. Stejnou cenu Mnichov podle ředitele VZP účtuje i českým pacientům.
Praha má také špičkové protonové centrum, ale pacienti budou léčeni v Mnichově. Došlo k problému mezi centrem a Všeobecnou zdravotní pojišťovnou. Pražské protonové centrum je pro ni zkrátka velmi drahé. Ceny v Mnichově jsou dvakrát nižší. „Na obou stranách je ale snaha se domluvit,“ myslí si Höschl. „V současnosti je ale mír ještě v nedohlednu,“ dodává.

„To je technologie 22. století. Je to jako ve vesmírné laboratoři. Navíc je obsluhováno skvělou partou,“ říká o léčebném centru. Jeho technologie navíc patří k nejdražším v Evropě.

Co může vyvolat Alzheimerovu chorobu? Jaký je profesorův názor na exorcismus? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…