Dagmar Světlovská: Posílám podnět vládě k prošetření mučení Guru Járy, který je držen v nelidských podmínkách vazby v Manile

15.06.2016 20:36

Vážení členové vlády a Parlamentu ČR, POMOZTE OBNOVIT DODRŽOVÁNÍ ÚSTAVY ČR a lidských práv. Pomozte zastavit déle než rok trvající mučení dvou osvícených duchovních mistrů Guru Járy a Barbory Pláškové držených bez právních důvodů v nelidských podmínkách v detenční vazbě v Manile.

Dagmar Světlovská: Posílám podnět vládě k prošetření mučení Guru Járy, který je držen v nelidských podmínkách vazby v Manile
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vězení, ilustrační foto

Podnět vládě ČR k prošetření mučení Guru Járy
 
Česká ambasáda v Manile Guru Járovi (občanským jménem Jaroslav Dobeš) a B. Pláškové zabavila před více než rokem pasy a tím je dostala do nynější situace, kdy jsou jejich životy v neustálém ohrožení. České úřady nevyřešily svůj problém týkající se dvou občanů jejich vlastní země (viz níže ve zprávě HRWF a FOREF ) a česká ambasáda v Manile se vyhýbá setkání se zástupci mezinárodních organizací hájících lidská práva.
 
Před rokem došlo i k pokusu o únos a násilnou deportaci Guru Járy  do ČR (více v příloze v Podnětu vládě ČR). V říjnu loňského roku nesnesitelné vedro a podmínky v detenci natolik oslabily organismus Guru Járy, že zkolaboval a pouze zázrakem přežil klinickou smrt, ke které u něho došlo. Tuto situaci popsal v knize Metafyzické mříže, kterou napsal v detenci a vyšla letos v únoru v  ČR v češtině  a souběžně byla přeložena do angličtiny, němčiny, japonštiny, ruštiny, španělštiny a italštiny. 
 
Guru Jára a Barbora Plášková jsou bezdůvodně drženi v detenční vazbě v Manile už déle než rok, přestože není žádný právní důvod k jejich držení v detenci (podrobnosti v Podnětu vládě ČR v příloze), protože Vrchní soud v Olomouci 21.května 2015 zrušil rozsudek Zlínského soudu v plném rozsahu a platí tedy presumpce neviny. Vrchní soud nařídil nové projednání u zlínského soudu, které dosud nebylo ani nařízeno, protože Zlínský soud tvrdí, že neví, kde se Guru Jára a B. Plášková nacházejí.
 
Oba světově uznávaní mystici navíc mají oba své rodiny na Filipínách a oba tam mají i své děti.  Mgr. Barboře Pláškové 14. dubna 2015, když si šla na úřad nechat prodloužit pobytové vízum, vyrvali z náručí 10 měsíčního syna a ji odvlekli do Manily a odloučili ji od dítěte, přestože byla v té době kojící matkou. Guru Jára má 4 letou dceru se svojí partnerkou filipínské národnosti. Dceru od 15. května 2015, kdy byl ozbrojeným komandem odvlečen ze svého ašrámu do 1200 km vzdálené Manily, Guru Jára rovněž neviděl déle než rok. Ihned po zadržení požádali Guru Jára i B.Plášková o náboženský azyl na Filipínách, kde mají oba své rodiny. Azylové řízení dosud není ukončeno a ČR proto nemůže žádat o jejich deportaci, dokud azylové řízení nebude dokončeno.

Situací Guru Járy se zabývá už déle než rok i několik mezinárodních organizací hájících lidská práva. V těchto dnech rozeslaly mnoha institucím v ČR svoji zprávu (viz níže) také neziskové organizace HRWF i FOREF z Dánska a Vídně, které mají 20 let zkušeností v oblasti obhajoby základních lidských práv, ke kterému patří i právo na svobodné praktikovaní náboženství. Jejich působení postupně přerostlo hranice EU a např. HRWF má zkušenosti s podobnými lidskoprávními misemi v oblasti perzekuce na základe víry také  z Bahrainu, Japonska i Moldavska. Jejich zaměření je ale širší a zabývají se prakticky obhajobou všech základních lidských práv. Pravidelně vystupuji na konferencích OSCE (OBSE) – Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě sdružující 57 států světa včetně USA a Kanady. HRWT a FPREF úzce spolupracují s komisemi pro lidská práva v EU parlamentu i soudu pro lidská práva ve Strassburku.

Autorka je členka Rady náboženské společnosti Cesta Guru Járy

Rada n.s. Cesta Guru Járy má 18 členů, náboženská společnost Cesta Guru Járy má v ČR několik set členů a několik tisíc příznivců, vznikla 17.11.2014 . V současnosti je registrována v USA, protože v ČR ministerstvo kultury už rok neustále protahuje řízení týkající se registrace společnosti Cesta Guru Járy. Další oficiální pobočka církve Cesta Guru Járy je aktivní v Japonsku.  
 
Zprávu mezinárodních organizací najdete zde.
 
Přikládám tiskovou zprávu z 9. června 2016:
 

 

ČESKÁ REPUBLIKA: Dva čeští občané uvízlí v administrativním vakuu v Manilské imigrační vazbě od 10. června 2015

Česká ambasáda v Manile není ochotna setkat se s delegací pro lidská práva z Bruselu

·         Bez cestovních dokladů na Filipínách.

·         Neúspěšný pokus o deportaci.

·         Jaké je možné řešení? Návrhy HRWR Int. a FOREF českým a filipínským úřadům.

HRWF/FOREF (09. 06. 2016) – Česká ambasáda v Manile zůstává netečná vůči opakovaným pokusům o kontakt delegáty lidsko-právních organizací HRWF Int. (Lidská práva bez hranic) a FOREF (Fórum pro náboženskou svobodu v Evropě) při jejich misi zjišťující status dvou českých občanů v Manile, kteří jsou již rok drženi v imigračním centru Bagong Diwa v Bicutanu (Manila).

Nejvyšší Filipínský komisař úřadu pro imigraci, advokát Ronaldo Geron, na setkání s HRWF Int. a FOREF uvedl, že Jaroslav Dobeš (Guru Jára), duchovní mistr jógového hnutí a jeho asistentka Barbora Plášková uvízli před rokem v imigračním centru Bagong Diwa poté, co jim Česká ambasáda v Manile zabavila jejich pasy a tím pádem se ocitli na území Filipín „bez dokladů“.

„Nejsme zodpovědní za tuto komplikovanou situaci, která vznikla v Praze“, řekl komisař delegaci pro lidská práva z Bruselu. „Tím, že pozbyli platných cestovních dokumentů, nemáme jinou možnost, než je zadržet v imigračním centru až do jejich deportace do České republiky“.

České úřady nevyřešily svůj problém týkající se dvou občanů jejich vlastní země.

Na Filipínách bez osobních dokladů

Dne 14. dubna 2015 Barbora Plášková, matka ročního chlapečka, jela nejdříve na místní imigrační úřad (BI) v Surigau del Norte obnovit své cestovní doklady a tedy i povolení k pobytu cizinců tak, jak to dělávala každý druhý měsíc po několik let jako obyvatelka Filipín. Při této příležitosti místní úřady prohlásili, že prodloužení jejího víza k pobytu není možné a poslali ji na centrální kancelář immigračního oddělení v Manile. Tam jí úředníci immigračního oddělení zabavili její platný pas, který podle jejich sdělení díky zásahu Českých úřadů pozbyl platnosti. Poté byla zatčena a převezena do Imigrační vazby v Bagong Diwa. Od té doby se o její dítě na Filipínách stará její japonská přítelkyně.

Dne 15. května 2015 byl Jaroslav Dobeš zatčen na ostrově v oblasti Surigao del Norte, kde žije od září 2009. Úřady otce tříleté dcery nejdříve připravily o pas a pak také označily statusem „bez platných dokladů“. Následně byl převezen do stejné Imigrační vazby jako jeho asistentka Barbora Plášková.

Tato společná operace byla iniciována Českou republikou na základě rozhodnutí Krajského soudu v Brně (pobočka Zlín) ze dne 7. října 2014. Soud první instance odsoudil Jaroslava Dobeše a Barboru Pláškovou v jejich nepřítomnosti k deseti a devíti a půl letům vězení za spáchání trestného činu znásilnění osmi dívek v České republice v období 2004-2006, přestože údajné oběti nikdy nepodaly na Jaroslava Dobeše v této věci trestní oznámení.

Dalším krokem proto měla být legální deportace obou českých občanů za účelem dokončení soudního řízení. Avšak za necelý týden….

Dne 21. května 2015, vrchní soud v Olomouci vydal usnesení nařizující zrušení rozhodnutí Krajského soudu v Brně (pobočka Zlín) v plném rozsahu pro nedostatek důkazů a uložil soudu vytvořit nové soudní rozhodnutí. Vzhledem k dalším nesrovnalostem původní žaloby také urgentně nařídil soudu první instance přezkoumat, zda Jaroslava Dobeše a Barboru Pláškovou vůbec lze posuzovat jako uprchlé.

Zrušením původního rozsudku se následně naprosto změnila právní situace obou českých občanů. Nebyl zde žádný rozsudek, který by se měl vykonat, neexistoval ani žádný právně uznatelný důkaz o vině, a na oba se vztahovalo právo presumpce neviny.

Přesto, zůstali de facto zbaveni svých pasů díky zásahu České ambasádě v Manile a doposud jsou bez dokladů. Vzhledem k této podivné administrativní situaci je nemohly filipínské úřady legálně propustit, ani deportovat, kvůli běžící žádosti o mezinárodní ochranu. 

Přesto…

Neúspěšný pokus o deportaci

Dne 10. června 2015 České úřady iniciovaly deportaci Jaroslava Dobeše (avšak ne Barbory Pláškové) z Manily do České republiky s letem Turkish Airlines. Nedobrovolná deportace se však nezdařila. Jaroslav Dobeš zkolaboval na letišti a následně mu v místní lékařské nemocnici poskytli základní lékařské ošetření. Navíc, pilot letadla odmítl vzít na palubu cestujícího proti jeho vůli.

Takže se vše vrátilo zpět na původní scénu náměstí imigrační detenční vazby Bagong Diwa.

Pět dní po této nezdařené operaci došlo k prvnímu zamítnutí žádosti o náboženský azyl, o který oba zadržení požádali ihned po svém zadržení v obavách z další možné perzekuce ze strany ČR. Právníci obou českých občanů se proti zamítnutí žádosti o azyl odvolali. Jejich žádost je nyní přezkoumávána nejvyššími filipínskými úřady, avšak závěrečné rozhodnutí dosud nebylo učiněno.

Soud první instance Krajského soudu v Brně (pobočka Zlín) od zrušení rozsudku v květnu 2015 neudělal žádné nápravy, vyžádané odvolacím soudem v Olomouci. Stejně tak ani nevydal nové vyjádření proti Jaroslavu Dobešovi a Barboře Pláškové.

Dokud nebude vydáno konečné rozhodnutí k jejich žádosti o azyl, jejich deportace není legálně možná. Zároveň však není možné je legálně propustit, protože jak Jaroslav Dobeš tak Barbora Plášková jsou stále bez platných dokladů…

V důsledku toho základní právo dítěte Barbory Pláškové, které se narodilo na Filipínách, na bytí se svou matkou zůstává stále nenaplněno. 

Jaké je možné řešení ? Návrhy HRWR Int. a FOREF

Jak se dostat ven z této slepé uličky?

HRWF Int. a FOREF navrhují:

Českým úřadům:

  • Vystavit Jaroslavu Dobešovi a Barboře Pláškové nové pasy, aby se ukončil jejich statut  “osob bez dokladů” a tím pádem i jejich zadržení v Bagong Diwa a tato “Kafkovská” správní a soudní situace uvalená na filipínské úřady.
  • Respektovat presumpci neviny Jaroslava Dobeše a Barbory Pláškové.
  • Počkat na možný nový soudní proces v České republice – pokud nějaký bude - a s omezováním pohybu vyčkat až na případné konečné rozhodnutí soudu.

Filipínským úřadům:

  • Vydání dočasných ID dokumentů Jaroslavu Dobešovi a Barboře Pláškové.
  • Propustit je z Bagong Diwa s podmínkou pravidelného ohlašování se na policii. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…