Daniel Raus: Bono a Newsweek o následování Krista

08.04.2012 17:16

Mezi slova s nejčastějším výskytem patří v posledních letech „krize“. Mluví se o ní natolik zhusta a vypjatě, že to podle některých expertů samo o sobě vyvolává pocit nejistoty.

Daniel Raus: Bono a Newsweek o následování Krista
Foto: Newsweek
Popisek: Velikonoční číslo časopisu Newsweek - Foto: Newsweek Velikonoční číslo časopisu Newsweek

Množí se protestní hnutí a nebezpečně se prohlubuje nedůvěra ke stávajícím institucím. My se teď zeptáme, zda krize postihla i křesťanství. A jak je na tom církev na počátku 21. století.

Velikonoční číslo časopisu Newsweek vyšlo s mírně šokující obálkou. Je na ní mladík v bundě a košili, s tváří Krista a trnovou korunou na hlavě. Stojí uprostřed New Yorku, v pozadí je shon velkoměsta, siluety mrakodrapů, žluté taxíky projíždí křižovatkou. A na prsou této postavy je nápis: Zapomeň na církev, následuj Ježíše. 

Do jisté míry to vyjadřuje atmosféru doby, která v posledních letech není zrovna optimistická. Svět zasáhla krize, jež má sice vážný ekonomický dopad, ale její podstata je hlubší. Ve vzduchu visí zklamání z chodu svobodného světa. Množí se demonstrace proti systému, většinou bez toho, aby protestující vůbec tušili, v čem onen systém spočívá. 

Stále víc lidí je znechuceno tím, jak jedna část společnosti bohatne, zatímco jiným zbývá pouze pocit, že jsou v pasti a život jim nedal žádnou šanci. Mluví se o ohrožení střední třídy, která je tradičně základnou fungující demokracie. Rostou obavy, že frustrace může vést voliče k touze po pevné ruce a k otevření dveří extrému, ať už má jakoukoliv podobu. Kritický pohled se upírá na instituce, včetně církve. Zaznívají otázky, jestli kromě ekonomiky i samotné křesťanství není v krizi. Jestli ono samo nepotřebuje vzkříšení, o kterém na Velikonoce tolik mluví. 

Zpěvák Bono ze slavné skupiny U2 se v jednom z rozhovorů pozastavil nad postojem církví k pacientům s chorobou AIDS, což je podle něj moderní verze biblické lepry. Mnoho postižených samozřejmě nežilo morálně, takže nesou důsledky. Jenomže podle Bona je to jako s řidičem, který po havárii potřebuje pomoc – nikoliv soud nad svými chybami. 

Církve mě vždycky štvaly, a teď chápu, proč – prohlásil Bono v onom rozhovoru. A zdůraznil, že podle evangelií se Ježíš zjevuje právě v těch, kdo jsou na dně a potřebují pomoc. Takže je třeba ho následovat. Možná tento zpěvák, spolu s podivnou postavičkou na obálce Newsweeku, vystihl onu fascinující podstatu křesťanství. A důvod, proč nakonec vždycky vstane z mrtvých.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.