Daniel Raus: Breivikova zaťatá pěst

21.04.2012 12:32

Nejsledovanější soudní proces na světě probíhá od začátku tohoto týdne v Norsku.

Daniel Raus: Breivikova zaťatá pěst
Foto: worldwide.com
Popisek: Norský masový vrah Anders Breivik u soudu

Terorista Anders Breivik před devíti měsíci pozabíjel 77 lidí a soud má nyní rozhodnout, zda je duševně nemocný nebo zda nese plnou odpovědnost za svoje činy. Obviněný vše přiznává, ale vinu paradoxně odmítá.

Norský terorista Anders Breivik bude prakticky s jistotou odsouzen k nejvyššímu možnému trestu. Zbytek života stráví buď ve vězeňské cele nebo ve střežené psychiatrické léčebně. 

Očekávaný trest ve výši 21 let může být v Norsku prodlužován a z léčebny se na svobodu těžko kdy dostane. On sám přitom považuje za ponižující, aby byl označen za psychicky nemocného. Má svůj program, a ten hodlá prosazovat ve vězení, stejně jako na svobodě. 

Je to typický fanatik, který uvěřil scestné vizi. Pro ni je ochoten vraždit náhodně malé děti a klidně obětovat i sebe. Ve jménu jakéhosi podivného, ale v jeho očích vznešeného cíle, vykonal nejodpornější skutky. Ve jménu čehosi vyššího má absurdní pocit, že vraždil v sebeobraně. Gesto zaťaté pěsti, kterým zdraví svět při příchodu do soudní síně, je u něj zjevně povýšeno na symbol hlubšího, snad až mystického významu. 

Breivik je veden jakýmsi pseudonáboženským přesvědčením, které ho ve zvrhlé podobě dovedlo k tomu, že se stal bezcitným vraždícím strojem. Jeho osobnost je pochopitelně zajímavá pro psychology, soudce, politiky nebo sociology. Měla by ale zaujmout i teology. Ne, že by měl Breivik nějakou klasickou víru, to chraň Bůh. Zajímavý je spíš proto, že i bez vědomého náboženství ho žene kupředu moc vskutku záhadná, dalo by se říct duchovní. 

Hlavní vodítko v pátrání po jeho přesvědčení je zmatený manifest o patnácti stech stranách, který zveřejnil současně s útoky. Sám sebe tam označuje za „darwinistu“, „agnostika“ nebo „křesťanského ateistu“. Hlásí se kupříkladu ke středověkým rytířům, kterým se chce podobat, ke svobodným zednářům nebo k severským formám neopohanství. 

Nic z toho ale asi není podstatné. Odpověď na klíčovou otázku, proč jednoho dne začal systematicky osnovat zrůdné činy, a proč je po letech příprav nakonec vykonal, zřejmě sahá až kamsi do duchovní sféry. A platí pro něj to, co platí pro mnoho teroristů, že totiž vůbec není jedno, čemu člověk věří. Ať už je to s jeho duševním zdravím jakkoliv. 

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

15:22 Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

Denní glosy Petra Hampla.