Daniel Truxa: Další kostlivec Davida Ratha, tentokrát s visačkou Brusel

06.08.2012 7:27

Zdá se, že finanční kauzy a kauzičky kolem bývalého hejtmana Ratha asi ještě dlouho nebudou mít konce. Další "díra" v krajských financích, kterou vytékaly peníze daňových poplatníků do kapes Rathových oblíbenců, se objevila v podobě bruselské prebendy, kterou od gubernátora obdržel Marek Semerád, krajský zastupitel ČSSD a starosta Cerhenic.

Daniel Truxa: Další kostlivec Davida Ratha, tentokrát s visačkou Brusel
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Přilepšení devadesát tisíc měsíčně plus služební byt a auto v Bruselu, k tomu další náhrady v eurech, to už je věru pěkný počinek. Semerád si tak přišel za necelé čtyři roky na téměř čtyři miliony korun a pár desítek tisíc euro k tomu. Když si k tomu člověk přidá starostovský plat, kapesné za funkci krajského zastupitele a hlavně zisky z "poradenské" činnosti kolem evropských a krajských dotací... Tu Marek Semerád prováděl pro obce, aniž by měl pocit, že je ve střetu zájmů, když následně o přidělování těchto dotací rozhoduje. Taxa půl milionu za zařízení dotace plus nějaké to procento z ceny zakázky. K nenažranosti má česká lidová slovesnost spoustu krásných rčení, takže se člověk ani nediví tomu, že pan Semerád má pocit, že za jeho bruselské angažmá to bylo velmi málo, protože prý kdejaký začínající úředník EU má mnohem víc...

Celá tato kauza "obdarovávání" krajskými penězi probíhala za mlčenlivého souhlasu Rady Středočeského kraje, která mandátovou smlouvu na zastupování kraje v Bruselu Rathovi posvětila. Práce, kterou za krajské peníze měl Marek Semerád odvádět, nikde není zdokumentována, výkazy práce neexistují, zprávy o činnosti rovněž ne. U akcí, které se v bruselském zastoupení konaly, je při pohledu na webové stránky i laikovi na první pohled zřejmé, že přínos samotného krajského zastoupení je, kromě pronájmu nebo poskytnutí prostor, nulový.

A tak si nakonec nezasvěcený může položit jen jedinou otázku: čímpak si asi pan Semerád zasloužil takovou přízeň pana hejtmana? Byl asi důležitým pilířem moci Davida Ratha ve středních Čechách, když ve finále dostával víc peněz než členové rady.

Proto je víc než na pováženou, že takový člověk znovu kandiduje do krajského zastupitelstva. A dokonce jako číslo deset.

Daniel Truxa – předseda o. s. Kraj bez Ratha

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …