Daniel Truxa: Kolik vlastně stál Středočechy David Rath?

25.07.2012 14:58

Případ kolem Davida Ratha začíná nabývat obludných rozměrů.

Daniel Truxa: Kolik vlastně stál Středočechy David Rath?
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Vazebně stíhaný poslanec David Rath vystoupil ve sněmovně

Když policie začala provádět další šetření Rathova působení, vyplouvají ven skutečnosti, které naznačují, že v oblasti rozsáhlých investic do zdravotnictví Středočeského kraje, vlajkové lodi bývalého středočeského hejtmana, létaly vzduchem miliony. Na ty musíme nahlížet ve dvou rovinách - z hlediska zmanipulovaných a zjevně předražených zakázek, které stály daňové poplatníky zřejmě  o desítky, možná i stovky milionů víc, než kdyby proběhla standardní a férová výběrová řízení. A pak samozřejmě z hlediska desítek milionů, které si Rath a jeho spolupracovníci za ovlivňování zakázek strčili do kapsy. Prozatímní odhady hovoří o dvaceti milionech, a to jde zatím jen o tři případy. Když si představíme souhrn všech investic do zdravotnictví za dobu Rathova vládnutí, a že se jimi bývalý hejtman chlubil v jednom kuse, můžeme očekávat, že tato  suma nebude konečná.

Příznačná je i reakce středočeských sociálních demokratů, komunistů i členů Rady Středočeského kraje. K celé věci se teď nechtějí znát a tváří se, že s ní nemají nic společného, včetně náměstka odpovědného za oblast zdravotnictví Seidla. Přitom ze strany médií, občanských iniciativ, a dlužno dodat i opozice, měli za těch tři a půl roku dost signálů, že v investiční politice Davida Ratha něco není v pořádku. Když nyní říkají, ústy předsedy středočeské ČSSD a náměstka hejtmana Petery, že nemohli bez důkazů proti Rathovi vystoupit a říci, že něco není v pořádku, tak na co proboha v radě seděli? Kdo jiný než oni měl možnost bývalému hejtmanovi v jeho konání zabránit? A vymlouvat se na ovládací smlouvu, co k tomu dodat? Vždyť ji přes odpor opozice před tím sami prosadili a schválili. Navíc argumentují, že by je sama jejich strana smetla. Možná by to mohla být pravda v případě středočeského předsedy Richarda Dolejše, který byl s Davidem Rathem jedna ruka. Ale nevěřím, že by se k tomu při vyhlídce na skandál nynějších rozměrů stejně postavilo i stranické vedení s Bohuslavem Sobotkou. Kromě toho tím pan Petera zpochybňuje demokratické principy, na kterých ČSSD podle svých vyjádření funguje.

A už vůbec nerozumím tomu, že si vzápětí středočeští sociální demokraté zvolí do čela kandidátky někoho, kdo je podle vyjádření členů strany "stejný jako David Rath". To není příliš nadějný příslib pro budoucnost Středočeského kraje.

Daniel Truxa
předseda o.s. Kraj bez Ratha

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Poučení ze Zašové

10:14 Zdeněk Jemelík: Poučení ze Zašové

Valašská vesnice Zašová má pevné místo v mých vzpomínkách na vzdálené mládí, proto mě zaujala zpráva…