Daniel Veselý: K mytologii okolo současného konfliktu v Gaze

03.08.2014 12:30

Izraelská vojenská operace v pásmu Gazy trvá déle než tři týdny a před námi je třídenní příměřím, které Izrael už po třech hodinách porušil.

Daniel Veselý: K mytologii okolo současného konfliktu v Gaze
Foto: Archiv
Popisek: Palestina

Podle zpravodajské agentury Maan izraelská armáda za tu dobu usmrtila více než 1400 Palestinců. Na základě údajů OSN tvoří 77 procent z celkového počtu palestinských obětí civilisté. Boje z domovů vyhnaly 440 000 Gazanů. Mezitím jsou česká média plná zpráv o nových sankcích uvalených na Rusko. 

Domnívám se, že většina komentářů, textů a politických prohlášení o aktuální tragédii v Gaze v české kotlině obestírají hluboce vžité mýty a reálná fakta z renomovaných zdrojů jsou ignorována či přímo zamlčována.  

Tato jednoduchým způsobem servírovaná propaganda často vychází ze zdrojů izraelské vlády a armády. Jde však o jednu stranu konfliktu, takže je jasné, že ne vždy jde o vyvážené informace. Nicméně někteří čeští komentátoři automaticky považují tyto zprávy za důvěryhodné, aniž by si je ověřili jinde. 

Informace je proto nutno čerpat především z nezávislých a uznávaných zdrojů, příkladně OSN, nebo médií, jako je Guardian a New York Times, a lidskoprávních organizací, třeba Amnesty International.  

Není ale pochyb o tom, že se hnutí Hamás dopouští válečných zločinů, pokud, stejně jako Izrael, usmrtí civilistu. V průběhu současného konfliktu zabily rakety odpalované z pásma dva izraelské civilisty a jednoho Thajce. Ztráty v izraelské armádě při bojích s hamásovci překročily padesátku. 

Hamás údajně začal aktuální konflikt 30. června, kdy odpálil salvu raket na izraelské území. Izraelský internetový zpravodaj Times of Israel vycházeje z bezpečnostních orgánů nicméně uvedl, že útok Hamásu byl odpovědí na izraelský letecký úder, který usmrtil jednu osobu několik hodin předtím. 

Navíc nebyl to Hamás, kdo jako první porušil příměří uzavřené s Izraelem v listopadu 2012. Přestože na Izrael v roce 2013 dopadlo 70 raket a letos na jaře 200 raket, toto hnutí naopak pacifikovalo ty skupiny, které se pokoušely narušit složení zbraní platné od listopadu 2012, jak je uvedeno v listu New York Times či na stránkách periodika The Jewish Daily Forward. 

Další mýtus se týká obvinění, že Hamás unesl tři izraelské studenty na Západním břehu a usmrtil je. Přestože izraelský premiér Netanjahu veřejně prohlásil, že má důkazy o tom, že za vraždou tří mladíků stojí militanti z Hamásu, nikdy je nezveřejnil. Jak píše magazín New York, nyní již někteří izraelští představitelé uznávají, že šlo pravděpodobně o čin volně operující teroristické buňky.

Píše se hodně o tom, že příslušníci Hamásu využívají obyčejné Gazany jako lidské štíty. Avšak ti, kdo toto tvrdí, nepředkládají žádný důkaz kromě izraelské armády. Z prohlášení Amnesty International vyplývá, že dosud neexistují důkazy o tom, že by během současného konfliktu Hamás nebo další ozbrojené skupiny záměrně používaly neozbrojené osoby jako štíty. Tuto skutečnost potvrdil i reportér pracující pro BBC Jeremy Bowen, který se nedávno vrátil z Gazy. 

Rusko se mezitím stalo terčem masivních sankcí, které postihují ropný průmysl, bankovnictví, obchod se zbraněmi a vyspělé technologie. Kreml pravděpodobně separatisty zásobuje zbraněmi, ač to separatisté vehementně odmítají a ani to není spolehlivě prokázáno. 

Zatím organizace Human Rights Watch ve své zprávě kritizuje především ukrajinské ozbrojené síly, které působí na východě Ukrajiny, za to, že odpalují rakety Grad v hustě zabydlených oblastech a zabíjí ukrajinské civilisty. Nutno dodat, že čeští novináři a politici vnímají ukrajinskou vládu coby demokratickou hráz proti autokratickému Putinovi a lidská práva pošlapávaná Kyjevem je moc netrápí.  

Uvažuje se snad o tom, že by sankční režim byl uvalen i na Izrael, který za tři týdny usmrtil zhruba tolik lidí, kolik zahynulo během tří měsíců trvajícího konfliktu na Ukrajině? Nikoliv, čeští politikové a většina novinářů stojí v jednom šiku za Izraelem, který v pásmu usmrtil 315 nevinných dětí. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vladimír Ustyanovič: Zákon není právo

8:29 Vladimír Ustyanovič: Zákon není právo

V posledních dnech většině občanů pohnulo žlučí vyjádření starosty pražské části Řeporyje Pavla Novo…