Daniel Veselý: Obama přitvrzuje v boji proti džihádistům z Islámského státu

14.02.2015 13:47

Americký prezident Barack Obama žádá Kongres, aby mu poskytl nové pravomoci pro boj proti Islámskému státu (IS) po celém světě.

Daniel Veselý: Obama přitvrzuje v boji proti džihádistům z Islámského státu
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Barack Obama, 44. prezident USA

Prezidentův plán počítá s vojenskou kampaní trvající tři roky a vytvořením potenciální bitevní zóny bez geografických omezení. Toto opatření však může otevřít dveře i k nasazení pozemních jednotek proti islamistům, a tedy vyvolat nebezpečí, že se stávající konflikt prohloubí a rozšíří.

Ačkoliv prezident Obama nyní oslovil Kongres, aby posvětil jeho pravomoci ve válce s IS, která už trvá půl roku, ve skutečnosti je nepotřebuje, jak už konkrétně předvedl při invazi NATO v Libyi v roce 2011, kdy o schválení Kongresu ani neusiloval. Obama tak porušil v roce 1973 přijatý zákon War Powers Act, aniž by za to byl jaksepatří semlet tiskem.

Na stránkách deníku The New York Times v reakci na Obamovo rozhodnutí reagoval profesor práv a politických věd Bruce Ackerman působící na univerzitě v Yale. Ten píše, že Obama v otevřené válce s islamisty navazuje na rezoluci přijatou Kongresem v roce 2001, jež autorizovala jeho předchůdce k vyhlášení války proti Al-Káidě po útocích z 11. září. Navíc prezident tvrdí, že k tomu disponuje podporou napříč Kongresem.

Nicméně Obama chce zrušit platnost „staré“ rezoluce a nahradit ji novou, přestože by mohla nadále platit i po vypršení nové rezoluce, kterou Obama předkládá, v roce 2018.

Podle Ackermana je proto v posledku jedno, zda Kongres Obamovu iniciativu podpoří, či nikoliv, protože Obamův nástupce bude moci s IS bojovat na základě rezoluce schválené již před čtrnácti lety.

Obamův návrh není ohraničen pouze na bojiště v Iráku a Sýrii, ale je receptem nejen na neomezenou válku, ale i na ozbrojené konflikty vedené Bílým domem v budoucnu, jak konstatuje Ackerman. 

Jistou kontroverzi vyvolává ta část Obamova návrhu, jež počítá s vyzbrojováním a tréninkem irácké armády a takzvaně umírněných syrských rebelů. Tato praktika se administrativě George W. Bushe právě v Iráku nevyplatila, neboť mnoho z vyplácených sunnitských bojovníků dezertovalo k Al-Káidě nebo se později přidružilo k Islámskému státu.

Co se syrských rebelů týče, zasvěcené hlasy tvrdí, že nyní už není možné spolehlivě rozeznat, který rebel je umírněný a který nikoliv. 

Další kritické hlasy upozorňují na skutečnost, že Obamův plán je v rozporu s předvolebními i povolebními prohlášeními jeho kabinetu o ukončení nekonečného válečného apetytu předchozí vlády, díky čemuž je nyní u moci.

Bílý dům též tyje ze zjitřených emocí mezi obyvateli západního světa, zvláště poté, co na uveřejněných snímcích džihádisté z IS podřízli hrdlo několika novinářům a zaživa upálili zajatého jordánského pilota. 

Bohužel i přes námitky renomovaných komentátorů je velice pravděpodobné, že proválečně orientovanými republikány ovládaný Kongres Obamovu žádost nakonec schválí, a oficiálně tak otevře brány k nevyzpytatelně směřujícímu válečnému konfliktu na krví prosáklém Blízkém východě. 

Nicméně je nabíledni, že řada republikánů si myslí, že prezident je v boji proti IS příliš měkký, a preferují eskalaci konfliktu, třeba nasazením pozemních sil. V tom případě by se Američané opustivší jejich invazí a okupací zdecimovaný Irák znovu do této země vrátili a poprvé by jejich vojáci bojovali na území Sýrie. Ale to už bychom příliš předbíhali. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

reklama

autor: Český rozhlas

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

11:50 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

V dnešní pomatené době mnozí hledají nějaký pevný kmen, o který by se opřeli nebo zachytili. Může to…