Daniel Veselý: Válka dronů

23.10.2014 18:41

Podle aktuálních poznatků investigativního webu The Bureau of Investigative Journalism, který se zabývá dopady bezpilotní války vedené Bílým domem, jen necelá čtyři procenta zabitých představují členové Al-Káidy. Toto zjištění však odporuje dřívějšímu stanovisku Washingtonu, jež vylučuje, že by při bezpilotních náletech umírali civilisté.

Daniel Veselý: Válka dronů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Letadlo, ilustrační foto

Přestože „válku dronů“ v režii CIA v roce 2004 zahájila Bushova administrativa, Obamův kabinet bezpilotní nálety podstatně zintenzivnil, prohloubil a rozšířil o několik front. Tato doktrína „cíleného usmrcování“ osob podezřelých z terorismu se však stala vysoce kontroverzním tématem, jemuž se světové sdělovací prostředky detailně příliš nevěnují.

Kritikové bezpilotní kampaně z lidskoprávních kruhů, četní experti na terorismus, právníci či zpravodajci upozorňují, že při náletech umírá vysoké procento civilistů a že samotné teroristické aktivity se i z tohoto důvodu množí. 

Již přes rok se The Bureau of Investigative Journalism snaží vytvářet statistiku týkající se osob usmrcených americkými bezpilotními letouny v Pákistánu. Výzkumníci zjišťují přesné okolnosti jejich skonu, jejich identifikaci apod.

Autoři projektu se snaží vycházet z veřejně dostupných a nezávislých zdrojů informací, ať již z údajů pákistánské vlády, či stovek otevřených zdrojů v angličtině, paštštině a urdštině. Prozatím se jim podařilo zjistit identitu u 700 zabitých, nicméně více než 1500 zbývajících mrtvých zůstává bez identifikace.

Navíc znepokojujícím faktem je, že podle poznatků výzkumníků jen necelá čtyři procenta těchto osob, konkrétně 84 lidí, byla identifikována jako členové Al-Káidy.

Minulý rok však šéf americké diplomacie John Kerry konstatoval, že americké drony řízené na dálku z pracoven CIA ve Spojených státech usmrcují pouze vysoce postavené teroristy.

Podle dalších amerických představitelů může být během leteckých úderů, jež mají být vedeny s maximální přesností a jistotou proti „skutečným teroristům“, zabito nebo zraněno jen mizivé procento civilistů.

Obezřetný terénní výzkum The Bureau of Investigative Journalism ruku v ruce se zjištěními lidskoprávních organizací, jako je Amnesty International, ale americké představitele usvědčují z očividné lži. Z výzkumu jasně vyplývá, že bezpilotní letouny usmrcují vysoké procento civilistů nebo lokálních ozbrojenců, kteří ale s káidisty nemají co do činění.

Obamova vláda svou globální bezpilotní kampaň ospravedlňuje tím, že si Spojené státy vyhrazují právo na sebeobranu před hrozícími teroristickými útoky.

Uniklé dokumenty ukazují, že americká vláda při neutralizaci údajně neodvratitelných útoků nepotřebuje přesné důkazy o jejich pachatelích. To automaticky zvyšuje možnost, že při této „neutralizaci“ přijdou o život nevinní lidé.

Existují další uniklé dokumenty o této právní normě, již americký Kongres schválil po teroristických útocích z 11. září. Americký prezident na jejím základě může použít veškerou potřebnou a nezbytnou sílu proti těm, kdo stojí za atentáty z 11. září, ať už se skrývají kdekoliv.

Barack Obama ale později prohlásil, že mezi těmito teroristy figurují stoupenci Al-Káidy, Talibanu a s nimi spojení ozbrojenci. Jinými slovy, tito ozbrojenci mohou představovat de facto kohokoliv, kdo vlastní zbraň, což je v tomto regionu zcela běžné.

Z výše uvedeného tedy vyplývá, že americká bezpilotní kampaň, v jejímž průběhu jsou nejen v Pákistánu, ale i v Afghánistánu, Jemenu nebo Somálsku zabíjeni údajní a skuteční teroristé, ať už si pod tímto cejchem můžeme představit kohokoliv, je nekonečnou válkou, jež terorismus nekosí, nýbrž vytváří.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Bezbrannost oběti

9:39 Zdeněk Jemelík: Bezbrannost oběti

Zhruba od poloviny roku 2022 až donedávna se ve veřejném prostoru přemílalo vyprávění podnikatele Pa…