David Rath: Budování ráje podle A.Babiše

31.10.2017 11:50

Přistihl jsem se, že mluvím a píši o některých věcech jen proto, že nechci, aby k nim v budoucnu došlo. To byl vlastně hlavní motiv mého románu – Řád, který právě vychází.

David Rath: Budování ráje podle A.Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař David Rath

Nastudoval jsem si moderní historií Blízkého východu a popustil uzdu fantazie – jak bude žít převážně muslimská Evropa tak za sto let. To není však téma dnešní úvahy. Jen zase zkusím fabulovat a vykreslím obraz, který by během příštích měsíců neměl nastat.

Firma

Andrej Babiš sestaví vládu jen z jemu poslušných lidí. Prezident Zeman ho pochválí za to, že konečně někdo dal dohromady vládu odborníků. Premiér – generální ředitel bude řídit své ministry jako podřízené zaměstnance. Ti se po krátkých poradách – udílení příkazů a úkolů rozběhnou na ministerstva a vůli nejvyššího nadiktují dál.

Jsou to odborníci

Tato vláda nedostane důvěru, to ovšem nebude prezidentovi vadit. Okomentuje to tím, že odborníci jsou pro lid potřební a užiteční a názor tupých, líných a zkorumpovaných politiků nikoho nezajímá a svoji důvěru si můžou strčit někam. Andrej Babiš se podiví, že důvěru nedostal, když jeho vláda si vybrala z programů všech stran to nejlepší.

Otravní psi

Prezident přitaká, že jen naprostý ignorant nebo vlastizrádce přeci nemůže podpořit snížení daní, zvýšení platů a důchodů, zákon o referendu nebo zákaz přílivu uprchlíků a samozřejmě boj s korupcí. Všechny ostatní strany budou sice nesouhlasně vykřikovat, ale to označí za bezvýznamný štěkot otravných psů a karavana půjde dál.

Zasáhla spravedlnost

Současně s tím se ukáže, že premiér Babiš byl obviněn neoprávněně, jeho stíhání bude zastaveno na pokyn státního zástupce, respektive vrchní státní zástupkyně Bradáčové, která tak učiní nejspíš trochu skrytě prostřednictvím sítě svých podřízených. Prezident Zeman řekne, že to bylo od začátku jasné a pana Babiše jen chtěli zdiskreditovat. Obdobně se vyjádří i ministr Pelikán a dodá, že se pravda a spravedlnost konečně ukázala.

Zatočí s korupcí

Policie pod novým ministrem a novým policejním prezidentem se státními zástupci potrestá ty, kteří premiéra očernili a začne konečně nekompromisně potírat kriminalitu politiků tradičních stran. První na řadě budou ti nejviditelnější, kteří by do budoucna mohli ohrozit rostoucí popularitu premiéra. Začnou Tomiem Okamurou, kterého za přítomnosti médií zatknou a s pouty na rukou bude vydán poslaneckou sněmovnou ke stíhání. V rychlém sledu jej bude následovat Ivan Bartoš, Milan Chovanec, Václav Klaus mladší a další.

Překvapivě nebude zatčen Miroslav Kalousek, jeho kritické vystupování vůči premiérovi totiž jen zvyšuje oblibu pana Babiše a bude na nich prezentována tolerance nové vlády k opozici.

Nezávislá média

Vše náležitě a široce okomentují v Mladé frontě, Lidových novinách, na televizi Barrandov, ale postupně se přidá většina ostatních médií. Budou se doslova prát a předhánět v tom, kdo přinese šťavnatější úryvky pasáží různých odposlechů a sledovaček. Většina národa se bude bavit tím, co dotyční lotři vykládali doma nebo jakými výstřelky trávili čas. Popularita vlády Andreje Babiše rychle poroste a nikdo si už nevzpomene, že důvěru sněmovny nezískala, samozřejmě zatím.

Zločinní podnikatelé a zbohatlíci

Po čase bude vláda potřebovat peníze na splnění alespoň části slibů. Proto si policie a finanční úřady došlápnou na všechny, kteří mají nějaký majetek a pomocí moderních metod odhalí jejich daňové a jiné čachry. Zabavené miliardy se použijí pro blaho všeho lidu. Zkonfiskované vily si za zbytkovou hodnotu odkoupí loajální funkcionáři ANO. Zločinné firmy za účetní hodnotu získají společnosti pana premiéra a něco zůstane i pro vybrané gigantické koncerny.

Velké podniky uprchlíky zaměstnají

Média zaplní kritická slova pana premiéra na adresu byrokratické EU, ale ta bude mlčet, protože v Bruselu jí předseda vlády pravidelně ubezpečí, že vše co komise žádá bude bez odmlouvání splněno. Aby dodal svým slovům váhu, vybrané velkofirmy začnou dovážet migranty pro potřeby svých závodů s tím, že Češi tuto otrockou práci dělat přeci nechtějí. Uprchlíci u pásů dlouho nevydrží, ale o tom média už referovat nebudou.

Sen Andreje Babiše se začne stávat skutečností.

David Rath

Psáno pro blog.idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…