David Rath: Kundera a Rushdie - planý nářek

28.01.2019 7:35

Salman Rushdie vedle Milana Kundery a dalších začali bít na poplach. Podle médií mají obavu z Brexitu, nárůstu populismu v Evropě, který s sebou má přinést xenofobii a antisemitismus a způsobit rozklad současné Evropy, přinese omezení našich svobod. Proč alarmují tak pozdě a vlastně i zmateně?

David Rath: Kundera a Rushdie - planý nářek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař David Rath

Fatva a Rushdie

Podstata naší kultury a svobod už byla pošlapána okamžikem, kdy Salman Rushdie publikoval Satanské verše a stal se pro fundamentální muslimy lovnou zvěří určenou k likvidaci. Británie se zmohla tak akorát na to ho různě skrývat a policejně chránit. V Británii, ale už i ve Francii, Nizozemí... už dávno nemáte svobodu vyjadřovat své názory. Pokud jste kritičtí k fanatickému islámu, nelíbí se vám podřadné postavení žen, odmítáte ženskou obřízku či máte pocit, že islám je dost nesnášenlivý a rozpínavý, pak máte smůlu. Když to budete říkat příliš nahlas a zřetelně, tak vám některý z vašich muslimských spoluobčanů uřízne hlavu nebo pokud už nasákl evropským humanismem, jen vás probodne, zastřelí nebo přejede.

Svoboda pohybu - jen pro migranty

Se zlou se potážete i v okamžiku, kdy si dovolíte nesouhlasit s tím, že za vaše stále rostoucí daně se živí čím dál tím více migrantů takřka volně proudících ze všech chatrčí světa přímo na bulváry evropských měst. Bohužel vy a vaše děti, zvláště dcery už na tyto ulice vyjít nemohou. Dávno ztratili pocit bezpečí a svobody volného pohybu ve vlastním městě - u sebe doma. Pokud se vám nelíbí, že vy si to ještě platíte nebo dokonce byste proti tomu chtěl i něco dělat, třeba ty všudypřítomná a obtěžující individua z vašeho města vyhodit, pak budete perzekuován vlastními úředníky a politiky, kteří opět žijí z vašich daní.

Kdo je antisemitou

Ano, v některých Evropských zemích raketově narůstá antisemitismus. Zkuste se s jarmulkou projít v tureckých částech německých měst nebo v Marseilles. Hned pochopíte proč odtud ročně emigrují stovky židovských rodin. Za této situace vlády Francie, Německa, ale i Švédska blábolí o tom, jak islám k Evropě patří. Jak se mírumilovní evropští muslimové zbaví židů, pustí se s ještě větší vehemencí do ateistů a křesťanů.

Populismus je jen reakcí

Hrozí nám populismus? Jistě, jako reakce na aroganci byrokratické moci Bruselu a stupiditě politických špiček v Paříži a Berlíně. Budou debatovat o zákazu silnějších vysavačů a ochraně osobních dat, ale to, že nemůžete bez strachu vyjít na vlastní ulici, je nezajímá. Za takové situace se lidem nelze divit, že hledají zastání u takzvaných populistů a už vůbec se nelze divit těm, kteří jim ochranu nabízejí,když je vlastní vlády nechávají napospas. Pánové spisovatelé by měli přiložit ruku k dílu a začít řešit příčiny, snad ještě není pozdě. Plané nářky jsou na nic.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…