David Rath: Syrští sirotci a sir Winton

20.09.2018 18:51

Už několik dní bičují syrští sirotci naše emoce a to v situaci, kdy vlastně nic nevíme. V ČT paní Šojdrová, autorka nápadu, nejistě říkala, že mezi těmi mladistvými v táborech jsou asi i sirotci. Pak zase někde jinde prohlásila, že mezi nimi mohou být snad i nějaké dívky (samotné?). Následně připustila, že nejspíš nepůjde o malé děti, ale o mladistvé, a hned upozornila, že přeci i s našimi puberťáky bývají problémy. Nejspíš jako přípravu obrany v případě, že se sem dostanou a nudu si začnou zahánět občasným znásilňováním a rvačkami, pokud rovnou nedojde na nože.

David Rath: Syrští sirotci a sir Winton
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař David Rath

Mezitím ve veřejném mediálním prostoru zuří nenávistná řež. Pohonem smrště je emoce - zrůdy nechtějí pomáhat malým, bezbranným dětem. Přišlo i na srovnávání s dětmi, zachráněnými sirem N.Wintonem. Jak u hysterie často bývá, ztrácí se rozum, ale i historická fakta. Hysterici a hysterky by se měli vzpamatovat, dát si studenou sprchu, zjistit si fakta a začít myslet mozkem, a ne ,,jančící dělohou" - od které dostala hysterie svůj název.

Předně je nutné ověřit, zda skutečně jsou někde v utečeneckých táborech bezprizorné, malé děti bez rodičů a příbuzných, o které se nikdo nestará. Nelze takové případy vyloučit, ale je dost nepravděpodobné, aby se dítě ve věku okolo pěti let ocitlo samo někde v Řecku a nikdo by o něho nejevil zájem. Všude se to totiž hemží různými úředníky a pomocníky z neziskovek. Spíš to tedy vypadá, že nejde vůbec o malé děti do deseti let.

Jak naznačila už paní Šojdrová, jde tedy o puberťáky. Tedy vlastně o mladě vypadající osoby mužského pohlaví, které samy sebe označují za nezletilé. Tito hoši-muži se nelegálně dostali do Řecka a nyní zde tak nějak pobývají. O jejich skutečném stáří, pravé identitě a minulosti nevíme zhola nic. Nemůžeme si ani nic ověřit o jejich motivech, proč opustili Sýrii.

V současnosti na většině území Sýrie již vládne celkem klid. Naštěstí se nám, myslím tím Západ, nepodařilo ji totálně rozvrátit, jako se nám podařilo rozvařit Libyi. Assad přežil a vydržel. Západ to štve, protože je to nechutný diktátor. S jiným nechutným diktátorem, možná ještě nechutnějším Erdoganem, jsme však spojenci a prý i přátelé. Pokrytecký dvojí metr mi nikdy neseděl.

Za této situace je divné, proč se 15-17letí hoši nevrátí domů. Že nemají rádi Assada? Tak to nás zřejmě čeká invaze asi třiceti milionů Turků, kteří nemají rádi Erdogana a cítí se jím ohroženi. Možná se kluci Assadova režimu bojí, protože se zapojili do bojů na straně islámistů. Logicky působí úvaha, že mladí bojovníci práskli do bot v okamžiku, když viděli, že je jejich porážka neodvratná a hrozí jim odveta za jimi páchaná zvěrstva. Konečně úplně totéž dělaly tisíce příslušníků SS na konci války.

Hledat úkryt v chaosu desítek tisíc migrantů je chytré a velice pravděpodobné. Vážně si myslíte, že se všechny ty tisíce bojovníků islámského státu nechaly zabít nebo se spořádaně vrátily domů a chodí teď do práce, případně do školy? Za této nepřehledné situace použít příměr se sirem Wintonem je nepřiléhavé, a dokonce hloupé. Ten dokázal odvézt slušné (skutečné) děti ze spořádaných rodin, které byly určeny k popravě. Zde není žádná podobnost s osobami s nejasnou minulostí v řeckých uprchlických táborech. Těm vyvraždění rozhodně nehrozí. Je současně pochopitelné, že mnoho z nás nechce riskovat osobní konfrontaci s islámským hrdlořezem.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…