David Šťáhlavský: Ruské "Cui bono" k letu MH-17

19.07.2014 14:40

Smrt 298 bezejmenných cestujících není pro Rusko šok. Není to cynismus. Ale přesycenost oficiální mediální "forsáží". Je to totiž jen pár dní, co jim televize nabídla otřesné svědectví údajné běženkyně ze Slavjanska, Galiny Pyshnyak, o tom, jak ukrajinské vládní jednotky, jen co dobyly baštu separatistů, veřejně popravily tříletého chlapce.

David Šťáhlavský: Ruské "Cui bono" k letu MH-17
Foto: tan
Popisek: Trosky malajského letadla na Ukrajině

Svědectví ženy, jejíž totožnost je pochybná, odvysílala státní televize bez jediného důkazu, za to s brutálními podrobnostmi. I to je mediální realita Ruska, které samo o sobě říká, že dlouho zapřahá, ale pak je to jízda!  

Ukrajinská válka i tragédie letu MH17 zastihly oficiální media v plném rozjezdu. Vladimir Putin udává tón. Včera přerušil ekonomickou poradu a za oběti malajského letadla držel minutu ticha. Pak hned obvinil Ukrajinu, že nese odpovědnost za smrt téměř 300 lidí, kteří byli na palubě Boeingu.  

I když nejmenoval, v souvislosti s jeho dřívějšími výroky, je jasné, že vinu konkrétně přisuzuje ukrajinskému prezidentu Porošenkovi. Už dřív mu vzkázal, že se namočil v krvi, když 30. června neprodloužil jednostranné příměří … ".…kdyby tam byl mír, kdyby nebyly obnoveny bojové operace na JV Ukrajiny", nedošlo by podle Putina k tragedii, kterou vzápětí nazval i zločinem. Vojenským institucím RF nařídil, aby pomohly při vyšetřování. Jeho výsledky se musí dozvědět jak ruská, tak ukrajinská veřejnost a musí z nich také vyplynout odpovídající závěry, soudí ruský prezident bez dalšího.  

Jako první přinesla reportáž z místa, kam dopadly trosky malajského letounu, ruská státní televize a od té doby také pokračuje v očitých svědectvích. Oblíbenou verzí je, že Boeing 777 má na svědomí ukrajinská armáda, která právě přesunula do oblasti Donětska raketový komplex BukM1.  

Jak tvrdí např. šéfredaktor časopisu Národní obrana, Igor Korotčenko, ukrajinská pozemní obsluha v důsledku vlastní neschopnosti odpálila omylem smrtící střelu, když komplex rozmisťovala na dané pozici. Následuje ujištění premiéra samozvané Doněcké lidové republiky Aleksandra Borodaje, že povstalecké jednotky nemají zbraně, které by střílely výš, než do pěti tisíc metrů. Přitom právě první program ruské televize před třemi dny informoval o "úspěchu" východoukrajinské "domobrany", která dokázala sestřelit ukrajinské armádě Antonova ve výšce 6,5 km nad zemí.  

Sami separatisté mají pak vlastní verzi tragedie malajského letounu, která je pochopitelně ještě senzačnější, než ta ruská. Boeing sestřelila prý ukrajinská stíhačka. Liší se jen typ stroje, podle jedněch to byl Suchoj 24, podle druhých 25. Útočící bitevník ukrajinská armáda následně zlikvidovala ještě ve vzduchu a trosky uklidila.  

Státem kontrolovaná elektronická media, a to jsou ve zpravodajství všechna až na 1-2 výjimky, ihned také nabídla komentáře celé řady více a spíše méně známých odborníků, kteří ve vzácné shodně s prezidentem Putinem obvinili Ukrajinu.  

Hrdina Ruska, letec a veterán angolské války Ruben Esayan tvrdí, že Ukrajinci si jsou vědomi své chyby a proto se snaží obvinit povstalce, nebo dokonce Rusko. Letec v.v. Konstantin Malinin viní ukrajinskou letovou službu, že neinformovala Mezinárodní organizaci civilního letectví o bojových operacích na Východě a ICAO, že měla sama od sebe uzavřít nebe nad Ukrajinou.  

Rusové se často sami ptají (a jsou přesvědčeni, že tu otázku vymysleli jejich slovanští předci): 'Komu to prospěje?' V tomto případě si ji zatím nepoložil nikdo ve státem kontrolovaných mediích. Jen prezidentův mluvčí Pěskov prohlásil, že iracionalita Američanů dosáhla už takové meze, že jsou schopni zpřísnit sankce vůči Rusku i kvůli sestřelenému malajskému letadlu.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rozhlas.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…