Denisa Rohanová: Exekuce – vymožení práva, nebo likvidace dlužníka?

19.12.2016 11:05

V posledních dvou adventních týdnech se na Českou asociaci povinných obrátila spousta lidí, ale tři příběhy mi uvízly v paměti.

Denisa Rohanová: Exekuce – vymožení práva, nebo likvidace dlužníka?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odznak soudního exekutora

Prvním je příběh mámy samoživitelky od tří dětí, která se k problémům staví čelem. Své dluhy platí z výplaty, neschovává se do zóny šedé ekonomiky a nechce nic víc, než mít již vše uhrazeno, a dát dětem i sobě možnost normálně žít. Lze ovšem toto přání vůbec splnit? Těžko v případě, kdy Vás před Vánoci zastihne volání vykonavatele soudního exekutora, že je před dveřmi Vámi pronajatého bytu. Nejen, že nepočkal pouhých několik desítek minut, než se paní vrátí domů a normálně mu dveře bytu odemkne, ale zároveň posléze zabavil i věci, které prokazatelně patřili dětem, a které potřebují do školy. I to bychom byli schopni vyřešit, ale jak řešit exekuční past, v které původní dluh činil 16.800-, (celý dluh k dnešnímu dni bez exekučních nákladů a odměny exekutora činí 36.000,-), ale exekutor vyčíslil náklady exekuce, před mobiliární exekucí, na částku bezmála 18.000,- ? A co dál s tím, když po jeho otevření bytu zámečníkem, se majitel bytu rozhodl nájemní smlouvu vypovědět? Druhým je soudem zrušená neoprávněná exekuce, kdy exekutor protiprávně blokoval půl roku po rozhodnutí soudu stále účty lidí, kteří se u něho marně snažili dovolat svého soudem posvěceného práva. Třetím je příběh rodiny, kdy zadlužování otce dostalo všechny do situace, kdy pouze hradí dluhy, které mají úrokovou sazbu 120% ročně? Kde je právo v takové situaci? Jak je vůbec možné, že u nás stále řádí společnosti se sídlem v daňových rájích, které toto mohou beztrestně praktikovat?

A naši zákonodárci? Jako by byli slepý a hluší. Stále mluví o nutnosti upravit výkon soudních rozhodnutí, a tím zabránit excesům některých exekutorů. A skutek? Nic! Slovenská Národní rada přijala 29.11.2016 zákon o Teritorialitě soudních exekutorů, který tamní vláda schválila v červnu. Ten náš, mimochodem principem velmi podobný, leží v Poslanecké sněmovně bez povšimnutí celé dva roky! Okresní soudy stále nařizují exekuce, kdy je podkladem neplatná rozhodčí doložka, úroková sazba v rozporu s dobrými mravy, nebo exekuce bez platného titulu. Ministerstvo eviduje případ, kdy soudní exekutor navyšoval 4 roky náklady při dražbách ve svůj prospěch a okrádal tím dlužníky. A výsledek? Písemná výtka!  Jak má obyčejný člověk, který se v našem právním systému nemá šanci vyznat, účinně bojovat s takovou situací? Bohužel část z nich se vinou tohoto systému, dostává do závislosti na sociálních dávkách a bez vidiny konce padá dál a dál do exekuční pasti. Když jsem dostala pozvánku na Pražský právnický podzim na téma Etika v exekucích, tak mi hlavou proběhlo jediné - neexistuje! A slova jednoho ze zúčastněných exekutorů o tom, jaký probíhá mezi jednotlivými exekutory  boj o zákazníky, a o praktikách některých z nich, jsem se přesvědčila, že za této právní úpravy ani existovat nebude! Bohužel pro všechny zúčastněné strany…

Denisa Rohanová
Poradce a konzultant
Česká asociace povinných z.s.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …