Dominik Duka: Dopis do Fatimy

16.09.2017 16:53

Díky vítězství Neposkvrněného srdce Panny Marie můžeme žít ve svobodě, ale nemůže nás nechat klidnými nehumánní a protináboženský boj, který míří ke zničení základní buňky života společnosti a naši církve, to je rodina.

Dominik Duka: Dopis do Fatimy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardinál Dominik Duka

Vaše Excelence, otče biskupe diecéze Leira,
Mons. Antonio Augusto dos Santos Marto,

Rád bych Vám zde v areálu údolí Cova da Iria zde, ve Fatimě opravdu vroucně poděkoval za tento okamžik, že jsme mohli spolu s Vámi děkovat slavením Eucharistie Panně Marii Fatimské. Historie zjevení se hluboce dotýkala i dějin naší vlasti a naší církve v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Jsme zde již po druhé na celonárodní děkovné pouti. V první jsme děkovali za návrat svobody, dnes děkujeme za to, že v této svobodě vyrostla nová generace, která nepoznala nacistické a komunistické vězení, šikanu, ztrátu svobody slova a pronásledování za nábožensky projevovanou víru. Jsme zde my, věřící, ženy a muži, matky, otcové a děti, řeholnice a řeholníci, kněží, jako i biskupové.

Přijměte náš dík za zapůjčení poutní sochy Panny Marie Fatimské, která navštíví naše katedrály a poutní místa v naší vlasti, aby se jejím prostřednictvím Panna Maria setkala se svým lidem, vyslechla jeho prosby, ale i díky.

Rád bych při této příležitosti poděkoval za darovanou sochu Panny Marie Fatimské, kterou váš předchůdce zaslal na prosbu ctihodného Božího služebníka kardinála Josefa Berana, vězně nacismu i komunismu, vyhnance, který následoval osud našeho biskupa svatého Vojtěcha. Tuto sochu před padesáti lety předali nezapomenutelnému otci kardinálu Františku Tomáškovi, tehdy apoštolskému administrátorovi v Praze, čechoameričtí poutníci, kteří si vymohli toto předání díky modlitební manifestaci na Václavském náměstí při sousoší svatého Václava, byl to podzim roku 1967. Jaro roku 1968 se stalo nadějí, která se pak naplnila v oktávu kanonizace naší svaté Anežky České v listopadu 1989 v rámci Sametové revoluce.

Jsme zde také proto, abychom si uvědomili, že díky vítězství Neposkvrněného srdce Panny Marie můžeme žít ve svobodě, ale nemůže nás nechat klidnými nehumánní a protináboženský boj, který míří ke zničení základní buňky života společnosti a naši církve, to je rodina. Chceme hájit modlitbou, ale i usilovnou prací naši křesťanskou a evropskou identitu, která je nemyslitelná bez mariánské úcty a symbolu kříže, který je svědectvím nejvyšší lásky Boha k člověku, člověka k člověku.

Přijměte jako dar vděčnosti požehnanou kopii Pražského Jezulátka, Syna Marie Panny. On, Dítě Ježíš je patronem a ochráncem svých kamarádů a kamarádek, jak oslovil Pražské Jezulátko při své návštěvě v Praze Svatý otec Benedikt XVI. v roce 2009.

Ještě jednou díky, Bůh žehnej Fatimě, Bůh žehnej Vaší diecézi.

+ Dominik kardinál Duka OP
arcibiskuo pražský a primas český

Zdroj: dominikduka.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.