Dominik Duka: Dopis řeckému velvyslanci v kauze umazaných křížů

03.09.2017 11:58

V reakci na společenskou nevoli, kterou vzbudil reklamní leták na produkty prodejen LIDL s vyretušovanými kříži z kopulí ortodoxních chrámů, píše kardinál Duka řeckému velvyslanci v ČR na vyjádření podpory otevřený dopis.

Dominik Duka: Dopis řeckému velvyslanci v kauze umazaných křížů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardinál Dominik Duka

Jeho Excelence
Efthymios Efthymiades
velvyslanec Řecké republiky v ČR                                                 

Vaše Excelence,

dovolte mi, abych se připojil k těm, kdo vyjadřují Vaší zemi sympatie v souvislosti s akcí obchodního řetězce Lidl, který na svých letácích z údajných důvodů náboženské různorodosti a politické korektnosti odstranil kříže nad známými kostely na řeckém ostrově Santorini.

Považuji něco podobného za bezprecedentní a nekulturní akt. Přestože se představitelé tohoto obchodního řetězce po vyjádření odporu tisíců lidí v celé Evropě omluvili, nezbavím se hořké chuti z toho, v jakém světě žijeme.

Vím, že zvláště ve Vaší zemi, kde naprostá většina obyvatel jsou praktikujícími ortodoxními křesťany, je něco podobného nekulturním a barbarským činem. Zatím jde „jen“ o falšování fotografií, ale jsou zde obavy, že zakrátko může odejít k odstraňování skutečných křížů i z kostelů. Naše evropská civilizace je tvořena několika kořeny, řecká demokracie a filozofie je jedním z těch nejdůležitějších. Jejich neznalost, ignorování a potlačování jejich vnějšího výrazu svědčí o prioritách, které mají někteří obchodníci.

Prosím proto, abyste přijal těchto pár řádků jako výraz podpory Vaší krásné zemi a také jako výraz odporu před falšováním dějin a útokem na kulturní dědictví celého lidstva.

Srdečně zdraví a žehná,

Dominik kardinál Duka OP
arcibiskup pražský, primas český a předseda ČBK

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…