Dominik Duka: Kázání z requiem za Arnošta Waldsteina

21.02.2019 15:00

Dáváme sbohem ale i na shledanou zesnulému hraběti Arnoštu z Valdštejnů, který byl hlavou jednoho z nejvýznamnějších šlechtických rodů ve Střední Evropě.

Dominik Duka: Kázání z requiem za Arnošta Waldsteina
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardinál Dominik Duka

Vážení přítomní,
Vaše Jasnosti, Vaše Milosti,
vážené dámy a pánové,
sestry a bratři v Kristu,

Při dnešní zádušní mši svaté dáváme sbohem ale i na shledanou zesnulému hraběti Arnoštu z Valdštejnů, který byl hlavou jednoho z nejvýznamnějších šlechtických rodů ve Střední Evropě. Rodu, který se zapsal do historie této země jako i do dějin Prahy, hlavního města Českého království. Při vyslovení jména Valdštejn nás jistě napadne postava generalissima tří vojsk Třicetileté války, Albrechta Václava Eusebia z Valdštejna, frýdlantského vévody, muže, který vybudoval své sídlo v Jičíně, kde mělo být také sídlo východočeského biskupství. Následují za ním v církevních službách dvě další jména, Jana Bedřicha z Valdštejna, biskupa královehradeckého a poté pražského arcibiskupa. Nástupce kardinála Harracha, který prožil těžká léta svého úřadu v době morové rány a tureckých válek. Jeho modlitba ukazující na velikou odpovědnost a hlubokou víru spojenou se službou člověku je umístěna pod křížem v kanceláři pražských arcibiskupů dodnes. Druhým mužem církve byl Emanuel Arnošt z Valdštejna, biskup litoměřický, který též zanechal významnou stopu v dějinách této diecéze. Diecéze, v které také odpočine váš zemřelý otec, dědeček a pradědeček, váš blízký příbuzný a přítel, zesnulý hrabě Arnošt Waldstein.

Není náhodou ona spojitost křestních jmen, neboť zesnulý Arnošt Waldstein se zapsal do dějin obnovy naší církve, s kterou ho také pojí i příbuzenské pouto se sv. Zdislavou z Lemberka. Možná že někdo řekne, že je to již dávno, kdy jsme si připomínali tyto skutečnosti při rodové mši sv. v Jablonném v Podještědí u hrobu sv. Zdislavy, jako i v Senátu České republiky, který se nachází v jednom z nejkrásnějších valdštejnských paláců v Praze. Přítomnost vašeho rodového jména je vyznačena na mapě velkými písmeny v místech, které rod spravoval, jen namátkou Praha, Frýdlant, Mnichovo Hradiště, Jičín, Duchcov, a to by snad stačilo...

Seznámil jsem se s vaším otcem při jeho první návštěvě Prahy po pádu komunistické diktatury. Neznali jsme se, proto místo setkání bylo v hotelové kavárně na Václavském náměstí. Poznávací známkou byl můj dominikánský hábit. Pomáhal našemu řádu při obnově našich domů v Praze, v Jablonném v Podještědí, ale též v Turnově a dalších místech. Jeho pomoc byla doprovázena moudrostí ale i přátelským porozuměním pro často zmatenou situaci porevoluční doby. Rád vzpomínám na naše rozhovory po cestě v Lisabonu a Portugalsku, kde reprezentoval evropský katolický laikát v jeho angažovanosti v církvi v době komunismu za Berlínskou zdí. Stal se také i poradcem pro zapojování laiků, sester a bratří do struktury církve v České republice. Rád bych tak vyjádřil velký dík jemu, ale celé vaší rodině, respektive celému rodu a všem jeho příbuzným a přátelům, kteří se i určitou mírou na jeho aktivitách podíleli. Četba z Knihy moudrosti je dostatečným vyjádřením úlohy, ale i Boží ochrany a odměny, v kterou nejenom doufáme, ale jsme o ní i přesvědčení. Byl mužem víry, která byla světlem, silou, ale i radostí jeho života a proto také překonal mnoho překážek a těžkostí, aniž by ztratil integritu své osobnosti bez zahořknutí či rezignace. Byl tedy důstojným pokračovatelem linie svého rodu, vybaven schopnostmi, což bylo někdy nutné i při jednáních, pro které i první prezident republiky TGM doporučoval svému ministru zahraničí, aby přijímal do diplomatických služeb členy starých šlechtických rodů. V době kdy se zdálo, že v novém uspořádání pro vás není místo, myslím, že i on, zesnulý hrabě Arnošt, má zásluhu na tom, že dnešní společnost a současný stát hledí na vaši úlohu a přítomnost opravdu jinýma očima. Bůh zaplať všem, kteří pochopili, že závist a nenávist jsou ty nejubožejší neřesti, které když zvítězí, rozsévají jen zhoubu a rozklad, tedy smrt. Naopak váš zesnulý byl ten, kdo dokázal žít jako následovník Krista, který nejen realizoval tři základní ctnosti - víru, naději a lásku, ale nechyběli mu ani kardinální ctnosti: rozumnost, spravedlnost, umírněnost a statečnost. Snažme se si vzít z jeho životních postojů i tento dobrý příklad.

Amen.

Zdroj: dominikduka.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Absence historické paměti

15:22 Ivo Strejček: Absence historické paměti

Přestože oslavy konce II. světové války jsou již bezmála týden za námi, chci se k nim dnes ještě vrá…