Dominik Duka: Mše v rozhlase nebo televizi je nouzové řešení, ale platné

01.04.2014 7:31

Je možné naroubovat moderní technologie úplně všude? Na to se ptá kardinál Dominik Duka. Zároveň však přiznává, že i on se na cestách modlí breviář z mobilu.

Dominik Duka: Mše v rozhlase nebo televizi je nouzové řešení, ale platné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský arcibiskup Dominik Duka

Vážení přátelé, milí rozhlasoví posluchači, musím se přiznat, že mívám problémy s používáním nových technologií, tak jako většina starších lidí. Jistě, že se člověk naučí ovládat automatickou pračku, dálkové ovládání televize nebo základní úkony s počítačem. Jenže vývoj jde kupředu tak rychle, že za dva roky už je třeba naučit se zase něco zbrusu nového, například ovládat takzvaný inteligentní telefon.

Většina lidí to dříve nebo později zvládne a je to tak dobře. Ale nakonec taková zařízení využívá jen napůl a spousta možností zůstane nevyužitá. Z počítače se tak stane spíš lepší psací stroj.

Mnozí mladší kněží jsou zapálení do užívání nových technologií s tím, že se lépe přiblíží běžným lidem, protože je dokáží oslovit jejich způsoby a prostředky. Nic proti tomu. Sám se modlím breviář z mobilu, když někam cestuji.

Breviář je soubor modliteb, které se kněz několikrát denně modlí a kombinuje podle toho, jaké je liturgické období, svátek nebo slavnost. Dnes máme čtyři několikasetstránkové knihy breviáře. Dříve existovaly ilegální překlady a rozsah se dal počítat na metry. Breviář v mobilním telefonu je tedy bezpochyby velkou vymožeností a ulehčením.

Je jen otázka, jestli je možné úplně všude ony moderní technologie naroubovat. Kdysi byla velkou a značně emotivně projednávanou otázkou, jestli se má a může mše svatá přenášet v televizi a jestli vůbec je při takovém přenosu platná.

Nakonec se dospělo k rozumnému postoji: na mši se chodí do kostela, to je ideální setkání s Bohem a církví. Pokud je však někdo nemocný, starý a brání-li mu závažné překážky, má si mši poslechnout v rozhlase nebo se na ni podívat v televizi. Je to nouzové řešení, ale platné. 

Komentář zazněl v pořadu Glosa Dominika Duky  |  Stanice: ČRo Radiožurnál

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …