Dominik Duka: Může se stát, že patová situace potrvá i po volbách

20.10.2013 18:35

Skutečná demokracie nespočívá v množství voleb, ale v racionální politice, konstatuje kardinál Dominik Duka. Proč tvrdí, že právě racionalita se z naší politiky vytrácí?

Dominik Duka: Může se stát, že patová situace potrvá i po volbách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský arcibiskup Dominik Duka

Vážení přátelé, milí rozhlasoví posluchači, Češi asi bezmezně milují volby. Jak jinak by se mohlo stát, že namísto toho, abychom vždy spojili co nejvíc voleb do různých stupňů zastupitelské demokracie, ještě tu a tam nějaké ty volby přidáme?

Žehráme, kolik peněz se promarní při té či oné zbytečné příležitosti. Jako bychom zapomínali, kolik samostatné volby stojí. Řekl bych, pokud bych byl přesvědčen, že volby něco zásadně vyřeší, že všechno něco stojí a že rád na nějaké jasné a dobré rozhodnutí ledacos obětuji. U nadcházejících voleb si však vůbec nejsem jist, jestli povedou k nějakému projasnění situace na politické scéně.

Velké strany oslabují, malé vzrůstají a kmitají kolem hranice volitelnosti, takže nakonec můžeme mít plný parlament nesourodých subjektů, které už předem deklarují, s kým nepůjdou nikdy do koalice. Může se snadno stát, že potrvá patová situace, ale jen s trochu jinak rozdanými kartami.

Jsem přesvědčen, že skutečná demokracie nespočívá v množství nejrůznějších voleb, ale v racionální politice. Ta se bohužel v posledních letech víc a víc z našeho života vytrácí. Ministři mají už tak sníženou životnost, že se jich během pár let ve funkci vystřídá klidně pět nebo devět.

To vede k neustále novým začátkům, k bezkoncepčnosti, což se týká řady ministerstev počínaje zdravotnictvím, přes ministerstvo práce a sociálních věcí, obranou a kulturou konče. Těžko pak tvořit nějakou kontinuální zahraniční politiku, spolupracovat se zahraničními partnery nebo Bruselem.

V těchto záležitostech panuje velká nejistota, která brání dokončení dlouhodobých projektů a vizí. V civilizovaných zemích na sebe navazují i ministři střídavě opoziční, protože základem je práce dobrých úředníků, kteří mají své jisté stanovené zákonem, a proto nevyřizují politické zakázky.

V diskusích na elektronických médiích, dopisech i osobních rozhovorech často voláte po spasitelné radě, koho volit. Nemohu říci nic jiného, než že je na naší odpovědností, že k volbám půjdeme a zvolíme takovou vládu, která bude stabilní. Což se jistě snáze řekne, než provede. 

Publikováno se svolením vydavatele.

Komentář zazněl v pořadu Glosa Dominika Duky  |  Stanice: ČRo Radiožurnál

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

9:44 Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

Z fotografie na stránkách Parlamentních listů se na mne usmívá veselá stařenka. Je to senátorka Dani…