Dominik Duka: Pravdu nemůžeme nikdy popírat a přepisovat

13.11.2020 7:36

Bělohorská poznámka ze mše na Bílé Hoře.

Dominik Duka: Pravdu nemůžeme nikdy popírat a přepisovat
Foto: Hanka Brožková
Popisek: Kardinál Dominik Duka v roušce

Úvodní slovo přede mší svatou 8. listopadu 2020 v 8 hodin v kostele sv. Václava na Bílé Hoře, kterou celebroval Jeho Eminence Dominik kardinál Duka OP.

Dnes, v den 400. výročí bitvy na Bílé hoře, chceme vyznat, že křesťan nepodléhá nenávisti a zlobě, ale křesťan nezapomíná také na vděčnost. To je také naše povinnost, jednak si uvědomit pod tímto milostným obrazem Panny Marie zde v oltáři, že onen potupený obraz ze strakonické kaple připomínal potupení Matky Boží a krucifix v ruce Dominika a Jesu y Maria připomíná krucifix, který byl stržen jako první při devastaci interiéru katedrály sv. Víta. Toto stržení doprovodila Alžběta Stuartovna, manželka Fridricha II., Zimního krále, slovy: „Už mě nebude pohoršovat ten ukřižovaný nahý lazebník.“

To byl impulz, který vstoupil do srdcí bojujících vojáků Ligy na obranu cti Krista a Panny Marie. Tuto skutečnost si chceme připomenout, tak jako si připomínáme všechny důležité momenty, kterých se účastnili lidé, kteří měli odvahu a statečnost stát za svým přesvědčením. Určitě i ti vojáci té kalvínské strany, kteří bojovali opravdově a z přesvědčení, byli Pannou Marií, na jejíž přímluvu jim může být odpuštěno, uvítáni na věčnosti, ale jistě nebudou uvítáni ti, kteří žádné přesvědčení nemají a dokážou se podrobit větru, který vane z té, či oné strany.

Připomeňme si návštěvu kardinála Josefa Berana na tomto místě, kdy věděl, že jeho dny služby jsou sečteny a připočtěme si také, že i my musíme hledět do budoucnosti. A v této budoucnosti se neobejdeme bez ochrany Panny Marie. Připsání vítězství svatému Václavovi je jasným důkazem, že právě druhá generace po Bílé hoře, jako byl Balbín, jako byl Tomáš Pešina z Čechorodu, připisovali vítězství svatému Václavovi, nikoliv pozemským silám. Tedy jde o zápas o Boží království, zápas o věrnost, ale i o zápas o Pravdu.

Pravdu nemůžeme nikdy v duchu žádných politických i církevně politických kroků popírat a přepisovat.

Mše svatá je obětována za padlé z obou stran, ale také prosbou k Panně Marii a sv. Václavu a nastolení smíru a vzájemné úcty a tolerance mezi všemi křesťany a lidmi dobré vůle.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

11:50 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

V dnešní pomatené době mnozí hledají nějaký pevný kmen, o který by se opřeli nebo zachytili. Může to…