Eduard Muřický: Nejpříznivější zprávou května je, že zpracovatelský průmysl nezpomaluje

10.07.2016 7:31

Komentář náměstka ministra Eduarda Muřického k výsledkům průmyslu za květen 2016

Eduard Muřický: Nejpříznivější zprávou května je, že zpracovatelský průmysl nezpomaluje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Květnová data potvrzují solidní výkonnost českého průmyslu, který tak reaguje na domácí i zahraniční poptávku. Jeho produkce roste, stále je však poznamenaná vysokou volatilitou. V květnu průmyslová produkce vzrostla meziročně reálně o 8,6 %, po očištění od vlivu počtu pracovních dnů však pouze o 1,0 % (letošní květen měl ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o 3 pracovní dny více). Ve srovnání s předchozím měsícem byla průmyslová produkce po vyloučení sezónních vlivů nižší o 0,4 %.

Nejpříznivější zprávou května je, že nezpomaluje zpracovatelský průmysl, naopak meziroční růst zrychlil na 8,9 %, hlavně díky tomu, že jeho tahoun — výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů — akcelerovala až na 21,4 % (příspěvek k růstu +3,9 p. b.). Výrazným meziročním tempem ještě rostla výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků o 11,1 % (s příspěvkem +1 p. b.), s menšími příspěvky k růstu, ale s vysokou dynamikou potom výroba v odvětví tisku a rozmnožování nahraných nosičů o 24,6 %, nábytku o 24 %, oděvů o 17,2 %. Podmínky v rámci sekce se však zhoršily, protože odvětví výroby chemických látek a chemických přípravků kromě toho, že stále inkasuje omezení produkce Unipetrolu kvůli loňské nehodě na ethylénové jednotce ve výrobním závodě Litvínov — Záluží, bylo v květnu postiženo další mimořádnou událostí v rafinérii společnosti Unipetrol RPA v Kralupech nad Vltavou, která zastavila zpracovávání ropy na benzin. Také opět roste, již druhý měsíc v řadě, výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, tentokrát konečně výraznějším tempem o 10 %, když v průběhu května začaly pracovat na plný výkon tři bloky v JE Dukovany (jeden blok je stále v plánované odstávce).

Výbornou zprávou nejen pro průmysl, ale i pro celou ekonomiku je, že nové zakázky rostou vysokým tempem již druhý měsíc, a to jak zahraniční, tak poté i domácí. Hodnota nových zakázek v květnu 2016 ve vybraných odvětvích meziročně vzrostla o 13,5 %, nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 16,0 %, tuzemské o 9,1 %. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…