Erika Magdalena Peprná: Tichá fronta “studené války” s chemickým průmyslem

29.07.2016 17:47

Erika Magdalena Peprná se věnuje tématu, o kterém se pohříchu na rozdíl od alternativní medicíny téměř nepíše, ačkoli je pro naše zdraví zásadní - a přidává některé osvědčené recepty.

Erika Magdalena Peprná: Tichá fronta “studené války” s chemickým průmyslem
Foto: pixabay.com
Popisek: úklid, ilustrační foto

Podle nedávné studie španělského Centra pro výzkum environmentální epidemiologie mají lidé, kteří používají domácnostní čističe o 50% větší šanci, že se u nich rozvine astma - a to i pokud “sprejují” doma jednou za týden. Jistě, statistika má své hranice, je otázka, zda autoři skutečně správně spočítali celý výzkum tak, aby jim z něj “vypadla” všechna možná ostatní rizika.

Dostanete rakovinu z čištění WC?

Přesto platí, a většina z nás asi tuší, že ta přehlídka lahviček a lahví, které skladujeme pod dřezem nebo v komoře, není zrovna zdravá. Obvykle to je jedna z těch oblastí, nad kterými mávneme rukou, protože na řešení problému nezbývá čas a energie: něčím špínu umýt musím, vždyť je to pár mililitrů, nějaké to Savo snad ještě zvládnu.

Jenže to není vždycky proveditelný přístup. Za prvé: Mnoho lidí se dnes snaží žít zdravě. Jenže je scestné utrácet peníze v obchodech s biopotravinami jen proto, abychom to báječné “nechemické” jídlo přinesli do domu či bytu, který je tak přecpaný chemií, že z toho (někoho doslova) až brní hlava.

A jak jsme viděli ze zmíněné studie, nezůstává jen u brnění. Ani u astmatu. Speciálně pro pacienty s různými civilizačními chorobami - od cukrovky k rakovině a roztroušené skleróze - je “detox” prostředí, v němž žijí, záležitostí doslova života a smrti. Píše o tom i Američan Christopher Wark, kterému se podařilo bez chemoterapie překonat rakovinu tlustého střeva: aby se mu to podařilo, musel mimo jiné vyhodit veškerou kosmetickou a domácnostní chemii ze svého domu - a tím veškerou myslím skutečně všechnu, včetně pracích prášků, čističů na záchod a vody po holení.

Domov jako psinec

Jenže - jak na to? Nejde přece mít doma “chlív”!

Naštěstí už se dávno ví, že existují docela jednoduché “babské” recepty na udržení domácnosti zářivě čisté (jak se praví v legračních reklamách pro hospodyně) - a to i bez chemie, tedy té “průmyslové”. (Což už se tam nepraví.) Základem čističů typu “udělej si sám” jsou čtyři jednoduché věci: jedlá soda, citron, ocet a líh. Přidejte (na některé účely) trochu škrobu, případně doplňte esenciálními oleji, které vám podstatně ulehčí práci… et voilá! Neboli, jak říkáme v Čechách, je to doma. Recepty najdete níže.

Mimochodem, když jsem měla tu čest mít chvíli doma štěně, to, co náš domov zachránilo před proměnou v psinec, nebyla klasická domácnostní chemie, i když jsem tehdy ještě používala téměř výhradně ji, ale olej Purification (pročištění) od Young Living. V Purification je citrónová tráva, citronella, tea-tree olej, rozmarýn, myrta a lavandin.

Koření našich babiček

Jak asi víte, myrta se za časů našich babiček pěstovávala na oknech, nejen protože hezky voněla a znamenala manželské štěstí, ale také protože odháněla mouchy a jiné parazity. Citronová tráva má také schopnost poprat se s parazity všeho druhu, je antiseptická a krásně voní. Tea tree i rozmarýn jsou velmi silně antibakteriální a antivirové. Citronelu známe jako odpuzovač hmyzu ze svíček na letních terasách, působí ale také desinfekčně a protiparaziticky - a navíc uklidňuje. Levanduli netřeba představovat, jen dodejme, že lavandin má větší podíl “desinfekční” kafrové složky, než klasická levandule. Proto se také například krajně nehodí na desinfekci spálenin - kafr sám pálí.

Lavandin, mimochodem, je olej z hybridní levandule, u nás mnohdy bohužel vydávaný za “pravou” levanduli - jenže lavandin je úplně jiný, má jiné vlastnosti a v záměně za levaduli může i dost ublížit. I proto se velmi vyplatí kupovat oleje pouze od značek, kde jste si jisti kvalitou a složením rostlinné esence, již dostanete do ruky.

Směsi esencí jsou ovšem více, než součet částí (asi jako je symfonie víc, než jednotlivé noty). Směs Purification ve svém celku nejen čistí, ale i uklidňuje. Proto asi nepřekvapí, že je výtečným tonikem například i na akné. Pupínky se po nanesení kapky na zasažená místa stáhnou během několika hodin o více než polovinu.

Auta zabíjejí (hlavně vzduch uvnitř)

Ale zpět ke štěněti: Stejně to totiž funguje i s domácností s malými dětmi jakéhokoli živočišného durhu: Přidejte tři kapky Purification do kbelíku vody, kterou vytíráte loužičky, podlahy upatlané od čehokoli, co se zrovna jedlo, nebo jiné “pozůstatky” (pro jistotu přidejte také tři kapky směsi Thieves-Zloději, obsahující desinfekční působící směs citronu, hřebíčku, skořice, tea-tree a rozmarýnu). Kromě toho olej můžete rozprašovat vzduchem. Dá se také dát do skříní proti molům, nebo do auta.

Auta jsou kapitola sama pro sebe. Také nesnášíte ty odporné voňavé směsi na zpětné zrcátko, ale ještě více nenávidíte pach čerstvého plastu v interiéru, zvláště takhle za horkého letního dne? Není se čemu divit - plasty v automobilech jsou ve skutečnosti možná horším zdrojem jedovatých a rakovinotvorných látek, než třeba kouření či inhalování zplodin z výfuků. Vědí to i páni vědci - jen se o tom moc nemluví.

Vědecké studie spojují vzduch v autech s rizikem infarktu, trombóz i zvýšeným výskytem zánětů. A před několika lety (mezi lety 2011 a 2012) provedla organizace Ecology Center výzkum, jehož výsledkem bylo, jak říká ředitel organizace Jeff Gearhart: “…zjištění, že vnitřky našich vozů obsahují koktejl stovek toxických chemických látek, které se koncentrují v malých, uzavřených “kapsách” jako je kabina. Tyto látky samozřejmě nejsou nijak regulovány…”

Malá kontrarevoluce

To není příliš příjemné - ačkoli představa, že by “regulace” státem změnila věci k lepšímu, je nejspíš jen iluze. Dobrá zpráva ovšem je, že esenciální oleje mají schopnost na sebe vázat těžké kovy i další chemické látky. Výbornou metodou, jak se poprat s nebezpečným “autosmradem”, je tedy do auta dát přes noc tamponek s deseti kapkami Purification. Nebo třeba esenciálního oleje z citronu.

Takhle bychom mohli pokračovat hodiny (a na některém z našich “olejových seminářů” to také občas děláme). Přírodní řešení v péči o domácnost jsou totiž celým odvětvím, téměř tak rozsáhlým, jako jeho sesterská “alternativní medicína” a kosmetika. Jen se o něm vůbec neví.

Je to logické: chemo-farmaceutický průmysl samozřejmě nemá zájem na tom, aby lidé zjistili, že k udržení domácnosti v pořádku není téměř zapotřebí jejich výrobků. V okamžiku, kdy to “konzument” zjistí, je už téměř soběstačný.

Zkrátka další “malá domácí kontrarevoluce”.

Recepty:

Čistič na dlaždičky

Litr octa
10 lžic kastilského nebo jiného tekutého mýdla
20 kapek směsi esenciálních olejů Zloději
20 kapek es. oleje z citronu
20 kapek směsi es. olejů Purification
Zhruba čtvrt šálku směsi nalijeme před použitím do velkého kbelíku horké vody.

Čistič na toalety

Do toalety nasypeme jedlou sodu dle potřeby, zalijeme půl šálkem octa smíšeným s esenciálním olejem dle potřeby, necháme “vybublat” a umyjeme.

Čistič na sklo

Půl lžičky kastilského mýdla nebo podobného tekutého mýdla
1/4 hrnku bílého vinného octa
1 a 1/2 hrnku destilované vody
cca 20 kapek citronového esenciálního oleje

NEBO

1/4 šálku lihu
1/4 šálu octa
lžíci škrobu
2 šálky teplé vody
(fungují oba)

Deodorant/osvěžovač vzduchu/pleťová voda (mimochodem, mám pocit, že odpuzuje i klíšťata)

Destilovaná voda (nebo voda z horského pramínku:))
10 kapek lihu
10 kapek es. oleje Purification od Young Living
5 kapek es. oleje ze zázvoru
10 kapek směsi esenciálních olejů Citrus Fresh
5 kapek es. oleje z hřebíčku

Vyšlo na protiproud.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…