Eva Michaláková: Vystoupení ředitele Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí v DVtv mne šokuje a uráží

18.11.2014 11:04

Otevřený dopis Evy Michalákové současnému řediteli Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí JUDr. Zdeňku Kapitánovi

Eva Michaláková: Vystoupení ředitele Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí v DVtv mne šokuje a uráží
Foto: ČT
Popisek: Zdeněk Kapitán

Pane řediteli,

právě jsem viděla záznam Vašeho rozhovoru s Danielou Drtinovou v DVTV.  Vaše vystoupení mne šokuje a uráží. Ráda bych uvedla na pravou míru některá Vaše tvrzení, která nelze označit jinak než jako lži a polopravdy, a rozhodla jsem se učinit tak rovněž veřejně.

Moje rodina nikdy nebyla ve špatné sociální situaci. Když došlo k odebrání Denise a Davida, pracovala jsem již čtvrtým rokem v prádelnovém koncernu Nortekstil, kde jsem vyřizovala objednávky. Můj bývalý manžel pracoval jako dělník ve stavební firmě. Žili jsme v řadovém domku, náš byt měl 60 m2, 2+kk, naše děti nechodily špinavé, měli jsme dostatek jídla a oblečení. Špinavé se děti pouze vracely z mateřské školky, ze které přišlo ono klíčové udání poté, co jsem si na to opakovaně stěžovala.

Pokud mne považujete za sociální případ, chápu již i Vaši nabídku bezplatné právní pomoci. Ale jak vysvětlila mé advokátce paní Kateřina J., Vaše podřízená, nemám na bezplatnou právní pomoc vůbec nárok, když nemám obvyklý pobyt v České republice, ale v Norsku. To, že za obvyklý pobyt se nepovažuje trvalý pobyt, ověřovala přímo na Ministerstvu spravedlnosti. A pokud bych se do ČR přestěhovala, abych na bezplatnou právní pomoc nárok měla, pro "Barnevern" by to byl důkaz mého nezájmu o děti a okamžitě by to použil proti mně.



S dětmi jsme slavili jak Vánoce, tak i narozeniny, zúčastňovali jsme se i norských svátků. Jezdili jsme na túry, na ryby, dovolené jsme všichni společně trávili v České republice.

Jestliže chcete podávat informace o sociálním stavu rodiny, mohu Vám poslat kopie výpisů z účtu, pracovní smlouvy a dalších dokumentů, aby se Vaše další informace, zprostředkované veřejnosti, zakládaly na pravdě.

Váš výrok o tom, že děti nikdy nežily delší dobu v ČR, je rovněž mylný. Já i se starším synem Deniskem jsme skoro rok žili v Hodoníně, a každé léto jsem s dětmi trávívala u rodiny v ČR, což mi může dosvědčit jak moje rodina, tak i mí přátelé a lidé, kteří mě znají.

Obě děti mluvily a rozuměly česky, milovaly české pohádky o Krtečkovi, Boba a Bobka, Popelku a asi nejoblíbenější byly příběhy dvou nešikovných kutilů Pata a Mata.

Děti jsme pravidelně vodili na lékařské prohlídky a starší syn byl sledován v nemocnici kvůli zúžené trávicí trubici a problému zvanému reflux. Právě díky projevům této nemoci vzniklo ve školce podezření ze sexuálního zneužívání. Ostatně Vám taktéž mohu zaslat písemné svědectví norské zdravotní sestry, která zdravotní stav Denise a Davida a jejich tělesný vývoj sledovala od narození až do odebrání.

Svého bývalého manžela jsem nikdy neviděla zneužívat naše syny a nemám důvod tvrdit něco jiného, neměla jsem žádné podezření, že by děti měly být
zneužívány. Pouze na děti někdy křičel, protože je silně nedoslýchavý, sám sebe velmi špatně slyší a neumí proto odhadnout, jak hlasitě má mluvit, aby ho slyšeli ostatní.

I Vaše prohlášení o tom, že jste ve spojení s rodinou, je nepravdivé. Kdybyste opravdu byl ve spojení se mnou nebo s mým otcem, věděl byste, že nežiji sama, ale již přes dva roky s přítelem. Norský "Barnevern" se mimo jiné snažil rozbít i náš vztah, když mému příteli vyhrožoval odebráním dítěte z jeho přechozího vztahu, pokud se se mnou nerozejde.

K Vašemu prohlášení ohledně možnosti opětovného předložení případu k soudu - samozřejmě, tohle také chci udělat. Oba jsme byli 3. října 2014 na konferenci v Praze, kde mimo jiné přednášela i známá norská advokátka a přiblížila fungování sociálního systému "Barnevern" v Norsku. Tato konference se konala pod záštitou zástupkyně Slovenska před štrasburským soudem Marici Pirošíkové, která zase mluvila o možnostech, jaké má v takových situacích stát. Vy osobně jste seděl až v poslední řadě, nereagoval jste na žádné vystoupení, sám jste nevystoupil, většinu času jste strávil nad počítačem či mobilním telefonem a odešel jste před ukončením konference po kritickém komentáři jednoho znepokojeného občana, který Vám od plic řekl, co si o Vašem přístupu myslí.

Najít v Norsku advokáta, který by se nebál jít do sporu s "Barnevernem", není lehké. Za poslední půl rok se mi proto několik norských advokátů omluvilo, nechtějí přijít o licenci. Také si chci být jista, že půjdeme s advokátem správnou cestou. Nechci advokáta, který "Barnevernu" vše odkýve. Proto potřebuji dobrého advokáta. V tuto chvíli s jednou takovou advokátkou jednám. Boj o děti vzdát nehodlám, to si nemyslete, právě naopak, hodlám pokračovat. A budu pokračovat legálním způsobem, přestože s norskými rozhodnutími nesouhlasím a považuji je za projev nespravedlnosti a svévole.

Vaši zmínku, že byste pochopil, kdybych děti z Norska unesla, vnímám jako Váš další alibismus. Musela jsem minulý týden vysvětlovat norské policii, že nic takového neplánuji, protože "Barnevern" s takovým udáním, že se chystám děti unést, přišel. Váš neuvážený výrok ale jejich podezření jen zvýší. Navíc, sama si ani nemohu být jista, zda, pokud bych s dětmi koneckonců i legálně přicestovala do ČR, byste je nenechal vrátit zpět do Norska s poukazem, že musíte respektovat rozhodnutí norských soudů.

Děti se mne při schůzkách ptají také na otce a já nemám důvod jim na jejich otázky neodpovědět, přestože jsem vždy zastavena sociálními pracovnicemi a je mi vyhrožováno předčasným ukončením schůzky, pokud budu o otci s dětmi mluvit. Ze vztahu s mým bývalým manželem vzešly dvě krásné, šikovné a chytré děti. Bohužel, pod tíhou situace a tlakem "Barnevernu" náš vztah nevydržel. Je to přesně to, co "Barnevern" chtěl - rozdělit nás a poštvat proti sobě. Josef by si ve svých veřejných komentářích měl uvědomit, že tady nejde o nás dva, ale o naše děti. Naše manželství je ukončeno, náš vztah je minulost, ale jsme rodiče dvou dětí, které potřebují jak mámu, tak i otce. Já nejsem jeho nepřítel, tím je "Barnevern". Pokud děti získám zpět, nebudu mu bránit, aby se s nimi mohl vídat.

Eva Michaláková

1) Nad rámec toho bychom se rádi dotázali pana Kapitána, odkud čerpá své informace o údajném rozhodnutí štrasburského soudu a kdy přesně a komu navrhoval, aby Česká republika převzala nad paní Michalákovou a jejími syny diplomatickou ochranu.

2) Připomínáme, že příspěvky na právní pomoc paní Michalákové v Norsku lze posílat na transparentní účet:

Pro platby v CZK v České republice:                 
2100689721/2010
pro jine měny a mezinarodni platby:
IBAN: CZ1020100000002100689721 SWIFT/BIC: FIOBCZPPXXX

Petici si lze stáhnout a podepsat zde:

http://www.kdejemojedite.cz/wp-content/uploads/2014/11/EVA-MICHALÁKOVÁ-PODPISOVÉ-ARCHY.pdf

3) Zveme všechny na demonstraci na podporu paní Evy Michalákové, která se bude konat 18. listopadu od 17 hodin před Velvyslanectvím Norského království v pražské Hellichově ulici č. 1. Na místě bude samozřejmě možné podepsat petici.

4) Velmi prosíme všechny příznivce paní Michalákové, zejména autory blogů a novináře, aby používali pouze anonymizované fotografie dětí (tj. bílá silueta či alespoň černá páska přes oči, popř. obojí). Barnevern čeká na cokoli, co by proti ní mohl použít, a toto zneužijí zcela jistě.

Děkujeme.

Za petiční výbor:

Jitka Chalánková
Pavel Hasenkopf

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …