Filip Humplík: To jsou tedy věci. Pravicový politik se zastává levicového aktivisty

20.08.2016 14:20

Pokuta za humor je šikana jako za Husáka. Je jedno, jestli je Robert Šlachta traktorista nebo kombajnér.

Filip Humplík: To jsou tedy věci. Pravicový politik se zastává levicového aktivisty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta, bývalý šéf ÚOOZ

Policejní komisař Lukáš Kořínek se buď pomátl z letního horka, nebo se snaží cíleně zdiskreditovat svého zaměstnavatele. Jinak si neumím vysvětlit jeho bizarní, šikanózní a nesmyslnou pokutu levicovému aktivistovi, skrytému pod pseudonymem Tomáš Zelený. Ten se systematicky posmíval policistům, kteří ho vyšetřovali pro podezření z trestné činnosti (mimochodem, dodnes mu nic nedokázali a nebyl obviněn). Aktivista v dopisech policisty nazýval "orgány" a radil jim, aby se na správné úřední postupy zeptali právníků, protože je zjevně neznají. Dnes už zaniklý policejní Útvar pro odhalování organizovaného zločinu Zelený označoval za “Útvar organizování odhalovaného zločinu“ a jeho někdejšího šéfa Roberta Šlachtu nazval "bývalým traktoristou, který si nechal zmenšit uši”.

Za legrácky se v demokracii neplatí

Všechny ty legrácky jsou věcně v zásadě správně. Ve zdeúředním žargonu o sobě muži zákona často sami mluví jako o “policejních orgánech” a v Zeleného kauze skutečně několikrát chybovali. Šlachta coby absolvent střední zemědělské školy sice místo traktoru řídil kombajn a uši si nenechal zmenšit, ale přišít, protože mu odstávaly. To jsou ale jen drobné nuance, které nehrají roli. Uvědomil si to i sám komisař Kořínek, když ve zdůvodnění pokuty napsal: „Bez ohledu na to, že některé výroky či obraty, které podezřelý používá, mohou mít pravdivý základ je jasné, že jejich jediným cílem je policejní orgán a jím jménem vystupující úřední osoby dehonestovat a zesměšnit“.

To je první problém – jak chcete někoho urazit pravdou? Druhý a mnohem zásadnější problém je, že komisař Kořínek pokutuje za legraci. Tím nás vrací někam před listopad 1989 a posouvá nás do Orwellistánu, do Půlnočního království, kde je zakázáno zpívat nebo do Severní Koreje. Pokud v Česku žijeme v demokratickém státě, je dehonestování a zesměšňování policajtů, státních úředníků, politiků a dalších veřejných osob jedním ze základních občanských práv a svobod. Jako předseda pražské ODS a městský zastupitel to myslím zcela osobně. Kdybyste si ze mně pod hrozbou pokuty nemohli udělat legraci, bylo by něco špatně. Stejně jako komisař Kořínek jsem totiž váš zaměstnanec.

Tomáš Zelený je levicový aktivista, zatímco já jsem pravicový politik. Na světonázoru bych se s ním asi neshodnul, ale to mi nebrání, abych s ním teď nebyl solidární. Pan Zelený se proti pokutě brání soudně, a dobře dělá. Tahle policejní šikana nesmí projít už proto, že by se jinak občané začali bát vtipkovat. Ať to už ale nakonec dopadne jakkoli, policii paradoxně nejvíc uškodil příliš horlivý komisař Kořínek. Humoru, nadsázce a ironii se máme smát a ne je pokutovat jako za Husáka.

Takže se přidávám: Robert Šlachta je traktorista. Zdar útvare! Kam mám poslat 8.000 Kč?

převzato z autorova blogu
Vyšlo na eportal.parlamentnilisty.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.