Fórum 50 %: V českých školách chybí muži. Příčinou nejsou pouze nízké platy

20.04.2016 10:49

Školství v České republice zůstává vysoce feminizovaným oborem, v mateřských, základních a středních školách působí celkově 78 % žen. Platy vyučujících jsou o 40 % nižší než jsou průměrné platy jiných vysokoškolsky vzdělaných pracujících.

Fórum 50 %: V českých školách chybí muži. Příčinou nejsou pouze nízké platy
Foto: Daniela Černá
Popisek: Děti se věnují kreslení. Ilustrační foto

Aktuální údaje přinesl výzkum realizovaný na sklonku loňského roku, který sledoval zastoupení žen a mužů i další aspekty školství v zemích Visegrádské čtyřky v letech 2003 – 2014. Za Českou republiku se na něm podílela nezisková organizace Fórum 50 %, která celý projekt i koordinovala.

Na úrovni mateřských škol muže – učitele nenalezneme prakticky vůbec. V České republice nepatrně vzrostl jejich podíl ve sledovaném období z 0,1 % na 0,5 %. Ačkoli ani jinde v Evropské unii není podíl mužských vyučujících na této úrovni závratný (5 %), země V4 zůstávají i pod tímto mizivým průměrem.

Na základních školách mužů působí více, i zde však ženy tvoří drtivou většinu – 74 % všech vyučujících. „Je to velká škoda a chyba našeho školství, na kterou doplácí jak studující, tak sami vyučující. Více učitelů – mužů má pozitivní vliv na vzdělávání dětí. Výrazná feminizace určité profese zároveň snižuje její prestiž i platy,“ upozorňuje expertka na genderové aspekty školství, doc. PhDr. Irena Smetáčková, Ph.D.

Nejvyrovnanější podíl žen a mužů je mezi vyučujícími na středních školách – zde podíl učitelů ve sledovaných zemích dosahuje 30 až 40 %. V České republice tuto úroveň dokonce přesahuje – učitelky tvoří necelých 60 % vyučujících.

Ve všech zemích V4 mají vyučující na všech úrovních vzdělávacího systému výrazně nižší platy, než je průměr pro vysokoškolsky vzdělané pracující – v České republice průměrně o 40 %. V mateřských školách pobírají učitelky dokonce o 7 % méně než je celkový průměrný plat v republice.

„Ačkoli tento výsledek nahrává argumentu, že muže od zaměstnání ve školství odrazují nízké platy, tento aspekt nevysvětluje vše. Jak výzkum odhalil, nejnižší podíl učitelů je v Polsku, kde jsou ovšem zároveň platy učitelů nejblíže k průměrnému platu. Příčiny nízkého počtu učitelů je tak třeba hledat i jinde – v tradičním pohledu na ženy jako pečovatelky, které mají vrozenou schopnost starat se o (malé) děti či v nízké prestiži učitelské profese,“ komentuje spoluautorka výzkumu, Mgr. Veronika Šprincová.

Forum 50% - logo

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty