Fórum Věda žije!: Oblast vědy, výzkumu a inovací se stále potýká s vnitřním dluhem

12.06.2017 14:18

Otevřený dopis ministru financí Ivanu Pilnému od vědců a vědkyň Fóra Věda žije!

Fórum Věda žije!: Oblast vědy, výzkumu a inovací se stále potýká s vnitřním dluhem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Pilný

Vědci a vědkyně sdružení ve spolku Fórum Věda žije! zaslali ministru financí Ivanu Pilnému otevřený dopis, ve kterém ho odrazují od záměru seškrtat rozpočet na výzkum, vývoj a inovace, který předložil vicepremiér Pavel Bělobrádek a který byl schválen vládou. Ten na příští rok původně počítal s 36 miliardami korun, ministr Pilný uvedl, že uvažuje o jeho snížení o 2,8 miliardy korun.

Nedostatky v efektivitě podpory především aplikovaného výzkumu a inovací jistě existují, ty je ale třeba řešit změnou koncepce, a ne mechanickými škrty, které by mohly ohrozit provoz nových vědeckých infrastruktur budovaných z prostředků Evropských strukturálních a investičních fondů (ESIF).

„Oblast VaVaI se stále potýká s vnitřním dluhem, který vznikl díky neuváženým rozhodnutím vlád Jana Fišera a Petra Nečase. Navíc potřebuje nové prostředky na provoz vědeckých infrastruktur budovaných z evropských peněz“, říká předseda FVŽ! Lukáš Dvořáček.

Neuvážený pokus ušetřit na rozpočtu způsobí značné ztráty

V posledních letech vláda pravidelně oznamovala, že odsouhlasila historicky nejvyšší rozpočet na VaVaI, což mohlo vést k mylnému dojmu, že vědecké instituce v ČR žijí v přebytku. Není tomu tak, ve skutečnosti v posledních letech šlo pouze o dofinancování skrytého dluhu ve výzkumných organizacích, který vznikl nedostatečným financováním jejich rozvoje v období vlád Jana Fišera a Petra Nečase.

„Skutečně existují značné mezery ve vyhodnocování efektivity státní podpory v oblasti aplikovaného výzkumu a inovací. Tyto nedostatky je ale třeba řešit zavedením nové koncepce a hledáním nových forem nepřímé podpory tohoto výzkumu, ne mechanickými škrty v rozpočtu“, dodává místopředseda FVŽ! Michael Komm.

„Nezapomínejme, že pravidla Evropských strukturálních a investičních fondů vyžadují, aby vybudovaná centra prokázala udržitelnost po dobu nejméně 5 let, navíc výslovně zakazují jejich financování na úkor již existujících výzkumných pracovišť“, dodává Michaela Trtíková Vojtková. Hrozí, že neuvážený pokus ušetřit na rozpočtu VaVaI způsobí značné ztráty ve státním rozpočtu, vzniklé povinností prostředky z ESIF vrátit pro nedodržení těchto podmínek.

Fórum Věda žije!, z.s. je zapsaným spolkem, který vznikl v létě 2009. Slouží především jako fórum pro veřejný prostor ve vědě. FVŽ! je otevřené pro všechny, kteří si uvědomují nezbytnost vlastního aktivního přístupu a zájmu o problematiku vědní politiky ČR. Více inforamcí na webových stránkách spolku ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla