Fotoblog Františka Dostála: I letos se dostavil měsíc březen…

17.03.2016 10:22

Přišel čas na nepatrnou připomínku spojenou opět se spisovatelem Karlem Čapkem. Nevadí, že zase možná nějaký Toník připojí slova o tom, že jsem jaksi mimo a navíc trapný, a proto raději mnohé vůbec nesdělím. Navíc dnes každý ví naprosto všechno.

Fotoblog Františka Dostála: I letos se dostavil měsíc březen…
Foto: Fr. Dostál
Popisek: Pellar Rudolf - výřez

Na kalendáři bylo datum 17. března 1939 a němečtí okupanti vtrhli do vily bratří Čapků na Vinohradech. Kupodivu nevěděli, že Karel Čapek již zemřel, i když ho již dlouho měli plné zuby. Nakonec v roce 1936 si nepřáli, aby spisovatel získal Nobelovu cenu. Polovinu vily, kde žil jeho bratr Josef Čapek, obsadil Čecho - Němec, který provedl velkou čistku. Do druhé půlky vily, kde pobýval K. Čapek, se nastěhoval německý důstojník, který se zachoval mnohem lépe, když z knihovny vytěsnil jen T. G. Masaryka a K. Marxe a růži, kterou položila Olga Scheinpflugová k posmrtné masce spisovatele, ponechal na svém místě. Snad ještě jen doplním, že čeští lidé v roce 1938 po záboru Sudet pomalovali plaňky plotu u vily hákovými kříži. Zdrceného a zesláblého spisovatele můj strýc tehdy odvezl na Strž k Dobříši. Ty hákové kříže z plotu odstranil rovněž strýc, starší bratr mojí matky. Ale raději už končím. Připojený portrét Rudolfa Pellara vznikl během každoročního vánočního setkání přátel K. Čapka u jeho hrobu na Vyšehradě, když přednášel vzpomínkovou řeč...

Pellar Rudolf  foto Fr Dostál

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Bezbrannost oběti

9:39 Zdeněk Jemelík: Bezbrannost oběti

Zhruba od poloviny roku 2022 až donedávna se ve veřejném prostoru přemílalo vyprávění podnikatele Pa…