František Jochman: Investiční pobídky, nebo podbídky? Přinesou nám zahraniční investoři bohatší život?

07.05.2017 9:34

Toto je jedna ze základních otázek, které si musíme zejména v dnešní době pokládat a hledat rozumné odpovědi. O některé odpovědi a náměty k zamyšlení jsem se v následujícím textu pokusil.

František Jochman: Investiční pobídky, nebo podbídky? Přinesou nám zahraniční investoři bohatší život?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Investiční zlato, ilustrační foto

Investiční pobídky ztrácejí význam.

Za poslední roky vytvořili zahraniční investoři mnoho pracovních míst a významně se podíleli na snížení nezaměstnanosti. Tato extenzivně zaměřená politika hospodářského rozvoje již ale začala narážet na své hranice a přínos z příchodu dalších zahraničních investorů je omezený. Nezaměstnanost se snížila na takovou úroveň, že na trhu již téměř nejsou volní pracovníci a nová pracovní místa je obtížné obsazovat. Z tohoto důvodu se ztrácí význam investičních pobídek pro investory na tvorbu nových pracovních míst a velmi bizardní jsou situace, kdy stát svými pobídkami podpoří investory, kteří zde zahájí svou činnost, ale pracovníky si poté musí dovézt ze zahraničí. 

Má tedy smysl dále lákat zahraniční investory, a jaké další benefity nám mohou přinést?

Dnes začínáme sledovat spíše negativní stránky stávající politiky lákání zahraničních investorů. Lze říci, že jediným přínosem je výše zmíněné snížení nezaměstnanosti, což je ale pro ekonomický rozvoj kraje málo. Problémem je nízká přidaná hodnota produkce u těchto investorů a tím následně limitovaný růst mezd. Ty sice dnes rostou, ale jejich růst má v současné struktuře průmyslu jisté limity. Pořád je významně zastoupená výroba složená z jednoduchých úkonů, což nás staví do stálé konkurence mzdových nákladů z jiných zemí. Pokud mzdy budou dál růst, investorům se tuto jednoduchou výrobu vyplatí přesunout jinam (Polsko, Maďarsko, Rumunsko, …). Sice máme již dnes vyšší náklady na práci než v těchto zemích, ale pořád se firmám vyplácí mít výrobu zde. Mzdy ale nelze již hodně zvyšovat, protože se jinak rozdíl mezd ještě zvýší a firmám se už potom vyplatí přenést výrobu do zemí s nižšími mzdami.

Investoři si zisky stahují domů.

Dalším negativním faktorem je, že z Ústeckého kraje kontinuálně odtéká zahraniční kapitál. Tzn. že ani noví zahraniční investoři  nedokážou nahradit odliv kapitálu stávajících investorů z Ústeckého kraje. Zisky se v našem kraji ze strany zahraničních investorů reinvestují málo, protože nenáročná výroba nevyžaduje vysoké investice. 

Zaměřme se na nové technologie a ne na jednoduchou výrobu.
 
Pokud tedy chceme využít potenciál zahraničních investic a postupně v úrovni mezd dohnat západní země, je potřeba zaměřit se na tvorbu kvalitnějších a lépe placených míst. Cestou k dalšímu růstu mezd je tedy pouze zaměření se na produkci, která je složitější a náročnější na odbornost. To vyžaduje potřebu cíleného lákání hi-tech investorů s vyšší přidanou hodnotou produkce. S tím jsou ale automaticky spojené vyšší nároky na kvalifikaci místních pracovníků. Využití přínosů zahraničních investic tedy vyžaduje také v předstihu připravit na tato nová a lépe placená pracovní místa vhodně kvalifikované pracovníky, což je úkolem školství a politiky vzdělávání. Bez této přípravy není možné „zajímavé“ investory získat
 
Odpovědí na úvodní otázku je tedy, že pro bohatší život v našem kraji mohou být zahraniční investoři přínosem, ale musíme si cíleně vybírat jejich obor a vhodně pro ně připravit podmínky v podobě kvalifikovaných pracovníků. Jinak budeme narážet na negativa stávající investorské politiky v podobě limitovaného růstu mezd a rizika odchodu investorů ve střednědobém horizontu po jejich vyčerpání investičních pobídek.
 
Autor je předseda KHK UK. Vyšlo v magazínu TEMA, publikujeme na základě mediální spolupráce s Okresní hospodářskou komorou Most.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…