František Kašpárek: Podporujte svého prezidenta

04.11.2016 22:20

Na 17.listopad jsou údajně připraveny akce namířené proti prezidentu Zemanovi. Nic nového pod českým sluncem. Komu a proč Zeman nejde k duhu není potřeba rozebírat, aktéři jsou staří známí majitelé pravd a protivníci za každou cenu.

František Kašpárek: Podporujte svého prezidenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Zemanovi je vyčítáno mnoho, prakticky všechno co řekne nebo udělá, ale nejčastější výtky směřují k jeho korektním vztahům s Ruskem a Čínou. Tito sepisovatelé věčných protizemanovských  petic  zamrzli v čase černobílého vidění světa z dob studené války. V současné politické a hospodářské situaci se s Ruskem a Čínou musí počítat. Rozdávat prostoduché nálepky typu Spojené státy jsou ti hodní a Rusko s Čínou ti zlí, je směšné. V geopolitice jsou uplatňovány daleko složitější formy řízení společnosti, kdy některé kroky a následné odezvy nemusí na první pohled dávat smysl a přesto slouží svému cíli. Něco jako když se v kvantové mechanice nachází částice na dvou místech současně.

Také Zemanův postoj k uprchlické krizi mu připisuje u majitelů pravd mínusové body. Z  jakýchsi neznámých důvodů se evropští politici rozhodli (nebo byli nuceni?, pak ale kým?) přijmout v uprchlické otázce (a rozpínavého islámu)  pravidla, která ohrožují  nejen Evropu jako kontinent, ale především obyvatele zemí, kde  se uprchlíci chovají jako na dobytém území. Představitelé islámského náboženství v Evropě pak postupují velmi alibisticky a mazaně. Sice vydávají prohlášení, kde odsuzují barbarské činy svých souvěrců, ale na straně druhé tiše podporují radikální hlasatele nenávisti, kteří se usadili v evropských mešitách a modlitebnách. Kdo nevidí tuto taktiku plíživého obsazování Evropy islámem, je buď slepý a hluchý nebo je k tomu přinucen. Jak jsem už uvedl-důvod proč evropští politici jednají protievropsky spadá do oblasti nevysvětlitelných záhad.

Za těchto okolností musí být Zeman trnem v oku. Už se ozývají hlasy mudrců, že přímá volba prezidenta byla chybou, že lidé jsou schopni zvolit kohokoliv. Kdybych chtěl být jedovatý, tak bych řekl, že kohokoliv ne.  Je zajímavé, že o schopnosti lidu zvolit ty správné kandidáty, politici nepochybují  když se schyluje k jakýmkoliv volbám. V té chvíli nastává velké podkuřování voličům, které ovšem končí poslední hodinou voleb.

Říká se, že zoufalá doba si vyžaduje zoufalé činy. Politická agitka v pořadu Jana Krause  byla věru hodně zoufalým a především trapným počinem.  Sténání vyřazených politiků a umělců budilo spíše soucit. Následné neodvysílání nebylo na Primě projevem cenzury, jak hned začali volat agitátoři, ale pouze projevem soudnosti. Škoda, že Prima ve svém postoji nevytrvala a hned následující den politicko-uměleckou agitaci odvysílala. Odvrácení kopance do Zemana by zřejmě mělo na její budoucnost neblahý vliv.

Naštěstí přímá volba prezidenta je jen jednosměrné rozhodnutí. Nedá se zvrátit. Kdyby se tak stalo, snad by konečně přišly ke slovu  vidle rozhořčených zástupů. Ale v naší zemi člověk nikdy neví. Necháváme si toho líbit mnohem víc, než je v tradičních demokraciích zvykem.

Český prezident samozřejmě není dokonalý, někdy dělá věci, které zvednou mandle i jeho voličům (moje vlastní zkušenost), ale vzato v širším pohledu, je to člověk  na svém místě.  A tak nám zbývá jediné: podporujme svého prezidenta!

František Kašpárek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…