František Kuba: 2016, rok Milana Chovance

13.01.2017 8:18

Každoročně dochází na přelomu let ke střetům mediálních uskupení. Provládní chválí rozumnou a perspektivní politiku, která se promítá do „nesporných“ čísel. Ty opoziční tytéž procesy kritizují a poukazují, že do bilance nebylo zahrnuto, naopak vypuštěno…

František Kuba: 2016, rok Milana Chovance
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec

Řadím se k oporám současného režimu. V souladu s vládní doktrínou jsem hypersenzitivně vnímal „ohrožení“ hybridními nebezpečími ze strany Ruské federace. Nicméně, po rozborech nezávislých analytiků Jana Schneidera, Petra Pietraše, Terezy Spencerové, Petra Schnura, Petra Robejška a dalších, jsem začal uvažovat, zda mráz přichází z Kremlu, anebo spíše z vojenské základny na Keflaviku.  

Doba je tak nepřehledná, že se může stát, že minorita nezkorumpovatelných politiků z Parlamentu ČR odmítne svůj přídavek sedm tisíc Kč, s ohledem na plivanec za „třista“. Dalším důvodem mohou být dlouhodobé manifesty Mariána Jurečky o tom, jak zkrotí nadnárodní zásobovací řetězce a jak bude chránit ornou půdu a dostatek vláhy i pro léta příští. Jak vidno, úmyslně neřešených problémů je skutečně mnoho a přibývají další. Naštěstí víme jak na to. Tak například dvoutýdenní pobyt dětí z Ostravska v Beskydech jednoznačně vykompenzuje dalších 50 týdnů v polétavém prachu aj. toxicitách a prokazatelné genetické změny v mozku.

Není také vyloučeno, že vznikne, napříč parlamentními stranami ve sněmovně i Senátu platforma, která bude bránit tomu, aby náš demokratický stát nebyl řízen advokátními kancelářemi. Jako lídr může účinně fungovat intelektuál Daniel Korte.

Běžný občan je obvykle názoru, že to v naší loutkové republice stojí za „H“, tedy za Havla. V ČR se údajně díky tomuto dramatikovi dramatického, od Vítězného listopadu 1989 nic zásadního neřeší, neléčí, nic nezlepšuje, jen dokrádá to, co zajistily předchozí generace. Kdo nevěří, tak si může přečíst ekonomicko-sociální statě Valtra Komárka, Jana Kellera, Ilony Švihlíkové, Jiřího Malého, Václava Vlka st. a dalších. Ať si vezmeme pod mikroskop státní dluh (a jeho obsluhu), silniční nebo drážní sítě nebo Věstonickou venuši – vždy skončíme s otazníky v očích a v těžké depresi. Ano, někdo další může vidět příčinu v předním polistopadovém disidentovi Mariánu Čalfovi. Ale, prý ještě může být se sociálním státem hůře.

Sociální stát v rukách internetových molochů

Dne 29. října 2016 zveřejnil spolupracovník Lidových novin Petr Pietraš zcela zásadní článek Sociální stát podle Silicon Valley. Hned v úvodu nekompromisně  uvádí: „Umožní-li státní instituce, aby se pro společnost staly hlavním informačním zdrojem internetové monopoly, ovládnou je.

A pokračuje: „Úspěchy populistů ukazují, že západním demokraciím chybí nová definice sociálního státu pro 21. století. Role sociálního státu musí zůstat v kompetenci státních institucí a demokraticky volných zástupců, a nikoliv soukromých globálních internetových koncernů. Jinak hrozí totalita, jíž nepůjde kvůli digitálním stopám uniknout.“ To nejsou vůbec dobré vyhlídky, ani v případě, kdyby nám to vysvětlila Česká televize nebo mediální guru Jan Kraus.

Doba dozrála a přezrála a nehoví českým dětským filmovým hrdinům. Dnes už je to v jiné dimenzi, to může zvládnout snad jen Timothy Leary a jeho pokračovatelé.

Kdo vítá, ten nese náklady

Známý publicista Petr Schnur, žijící v Hannoveru, napsal pro Právo (21. prosince) detailní analýzu působení všeobecně prospěšných organizací pod názvem Kauza vítání migrantů a déšť miliard.
Vezměme z toho jen jádro: „Kartel „sociálního průmyslu“ nabyl po „vítacím gestu“ nové obchodní dynamiky a stal se součástí bizarního „migračního trhu“, navíc v oblasti, která zaručuje přítok státních peněz v horentní výši.“

Proč mi tento článek připadá (kromě lokální analytické hodnoty) tak přínosný. Rámcuje do značné míry situaci v České republice a činnost nestátních neziskových organizací a jejich naprostou nekontrolovatelnost. Jinými slovy, nesmíme se ptát, kam jdou naše daně, nebo si to s námi někdo vyřídí! Natož ironizovat!!

Naposledy stanul před kárným senátem Mgr. Miloš Zbránek z Liberecka. Pokud by někdo jeho mediální skandalizaci a potrestání označil za konec demokracie v ČR, tak by se nemýlil. Potvrzením potápění se demokracie do mlčení se stala bójka z Ministerstva vnitra, tedy zřízení zvláštního odboru vedeného Evou Romancovovou. Zkušení politici považují tento počin za návrat k cenzuře.

Když k tomu připojíme šmejdění kontrarozvědek v soukromé korespondenci a ukládaní BIG dat (na věčné časy), tak z toho nemůžeme mít dobrý pocit. Nicméně, opět v souladu s vládní doktrínou, si neochvějně myslím, že tím stavíme, spolu s našimi chartisty, hráze proti terorismu, populismu a xenofobii.

Veselosti bylo v roce 2016 poskrovnu, a tak řada lidí přivítala takzvané bilanční rozhovory na úrovni vlády. Čilý a kreativní Bohuslav Sobotka odvolal své dva ministry. Na ostatní nedosáhl, protože mu v tom bránila koaliční smlouva. Neznám detaily tohoto memoranda jako kšanda, ale v zásadě se ukázalo, že premiéry máme tři. To, co mělo navenek vypadat jako oživovací impuls, skončilo jako blamáž.  

Kdo za každým rohem vidí Milana Chovance, ještě nemusí být paranoik. Vezměme v potaz, kolik „sympatií“ veřejnosti vyvolala informace o údajně přijaté smlouvě, že německá policie může (a to i bez vědomí té české) operovat na území našeho státu a zatýkat. Otazníků je v mediálním prostředí snad více jak polétavého prachu. Nicméně, nezdá se, že by někdo spěchal s jejich odstraněním. Takže, přece jenom, stojí to za „H“.    

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…