František Kuba: Nedobré podmínky pro původní obyvatele v ČR

04.10.2017 17:58

Zprávy, které se k nám průběžně dostaly za poslední čtyři vlády (Topolánek, Nečas, Rusnok, Sobotka) byly, a v pokračování dále jsou, značně znepokojivé. Ani velké povodně na přelomu století nespláchly tolik ornice, domů, stromů, zvěře, hypoték, profesních nadějí, lidských osudů jako tyto podnikatelské formace (z „vůle lidu“), za kterými stála velkopodnikatelská centra vysávání peněz ze státního rozpočtu.

František Kuba: Nedobré podmínky pro původní obyvatele v ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled na Pražský hrad z mostu přes Vltavu

Soudobý český politický salám, originál, ne retro

To vše, v „salámových formách“, dále pokračuje. Třeba soudobá Studie: Česko je nejnezdravější zemí světa (HN 27. září). Zde se dozvídáme, že britský server Clinic Compare dospěl k výsledku, že Česká republika je nejnezdravější zemí na světě, pokud jde o konzumaci alkoholu, tabáku a o počet obézních lidí (viz obrázky z britského serveru Independent, který má k tomu i video). V první desítce je devět bývalých komunistických zemí ve střední a východní Evropě, desáté jsou Spojené státy s Litvou. Na druhém místě je Rusko, na třetím je Slovinsko, sousední Slovensko je páté. Vyplývá to ze srovnávací studie 179 zemí světa, o které informoval zmíněný server.

Bože můj, jak jsou v tom liberálně demokratickém Západě vyspělí a nestranní? Až by si nejeden z nás ujel do trenýrek. Přitom je jasné, že se nejedná o inkontinenci, ale o emoci z předmětné studie.

Přirozeně že ČR může tyto „hodnověrné studie“ relativizovat odkazem na jisté hyper/tolerované etnikum, dále pak na Američany (rozsáhlá komunita v Praze), nevím, nakolik na Ukrajince či Poláky a jiné obyvatele, s dalšími přídavnými efekty globalizovaného světa (do stadia veta).

V každém případě to vše nelze říkat nahlas, jinak hrozí trestní postih a rázné (až doživotní odsouzení) Pražské kavárny. A tak pozor, pokud bude někdo vedle vás manipulovat s mobilem, tak to může být ve skutečnosti monitorování a záznam vašich myšlenek. Záleží jen na soudu, zda to jako důkaz připustí. Ano, předchozí konstatování je jakýmsi pokusem vnést do kontinuálního nekrologu České republiky alespoň trochu veselosti.

Tedy zatím. Protože hodný strýček Jean-Claude Juncker, jen pro některé zlé Evropany: černá ovce evropské rodiny, chce zavést do roku 2020 wi-fi do každé vísky. Tímtéž se jedná o další monitoring naší elektronické stopy, i možnost řídit tuto síť, kde to právě zpravodajské služby a policie potřebují. Minimálně od roku 2012 už žádná novinka.

Přihlásit se z „vašeho emailu“ (a konat v zájmové věci) už dávno není problém, takže kriminalizace zájmových osob může probíhat jak na drátkách. Přitom třeba „jen nadaná“ (nikoli zmanipulovaná) předsedkyně trestního senátu krajského soudu, nepopiratelně zjistí, na základě uzavřeného řetězce nepřímých důkazů, že ten (ta), (to) jsou vinni.

Správná reakce a trefa za 10,10 Jindřicha Vobořila – to je fakt síla

Zůstaneme ještě chvilku u Hospodářských novin z onoho téměř památného dne. Ve vytažených krátkých zprávách se můžeme i dočíst, že Koordinátor chce prosadit vyšší daně na alkohol. Zde se konstatuje, že k omezení nadměrného pití alkoholu v Česku by přispělo zdražení alkoholických nápojů. U alkoholu by se mohla zvýšit spotřební daň, daň z přidané hodnoty či garantovaná cena za výkup alkoholu.

Prosazovat to chce národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Opatření k omezení užívání legálních i nelegálních drog by měla obsahovat nová Národní strategie, na níž teď pracuje. Češi patří ve světě k rekordmanům ve spotřebě alkoholu. A co, když se na tom zásadním způsobem podílí fakt, že ČR je kolonií v centru Evropy, a množinou nekvalifikované práce: s montážními linkami, obrovskými sklady, kamionovou dopravou, která vytváří nejen roztomilý hluk, ale i téměř alpské ovzduší…

Boží to člověk, ten Vobořil, buďto nezná sociální terén, o kterém referuje, nebo nehovoří s lidmi, kterých se to týká, nebo to nekonzultuje s vědci z UK Praha, UK Hradec Králové nebo AV ČR, nebo to má nařízeno (zprostředkovaně) zářným premiérem Bohuslavem Sobotkou. Kolikrát už bylo tímto způsobem po roce 1989 postupováno, nikoli se snahou ozdravit národ, ale se snahou oživit skomírající státní pokladnu. Když nevíš, kde sebrat, seber tomu, kdo se nemůže bránit, těm, co jsou na konci sociálního řetězce.

V extrémním případě se může následně stát (v důsledcích politiky ČSSD a koalice), že v domovních pod/chodech a na místech, kde městské kamery nedosáhnou: budou senioři a invalidé obíráni nezaměstnanými z úřadů práce, ti pak následně bezdomovci s několikaletou praxí. Mají neuvěřitelnou sílu a přesvědčivost, mají totiž největší motivaci – přežít do příštího dne! Klademe si proto otázku: Jak se mentálně liší politici v ČR od bezdomovců?

Vobořil se tedy voboří na celou tuto velmi rozsáhlou množinu lidí, jen proto, aby se nestal jedním z nich a nezískal cejch odpírače u nadlidí sedimentovaných v politice. Do jisté míry to lze chápat, nechce přijít o svůj status a pravidelnou výplatu. Ale, co ti, kteří mají alkohol již jako součást metabolického řetězu? Roky jsem se s tím setkával při studiích o životě bezdomovců v Ostravě, Olomouci a částečně v Praze.

Ale konzumovat návykové látky lze i na pavlači nebo u televize, při zprávách ČT, a tady je logické předpokládat, že popíjení (při dané kvalitě zpravodajství) může ještě výrazně stoupnout. A také, pokud nebude alkohol oficiálně a za dostupnou cenu, tak se bude ve velkém vyrábět podomácku, v nekontrolovaných podmínkách. Opravdu to přispěje k ozdravění?

Ale zkusme řešit věci komplexně. Jindřicha Vobořila lze vyslat, jako člena delegace EU, vedené Janem-Claudem Junckerem a Martinem Schulzem (známými abstinenty) k břehům Bajkalského jezera. V tomto případě na nejméně tříměsíční stáž, s asistencí FSB. V tomto případě přispěji Jindřichu Vobořilovi jedním tisícem korun na kapesné. Připomnělo mi to pionýrský tábor, Jindra možná začne o drogistickém zboží (právě zde) uvažovat trochu jinak. Navíc, bude po návratu, v panelových diskusích v Česku absolutní jednička.

(zdroje: Hospodářské noviny, vytažené krátké zprávy, Velká Británie, s. 11; Hospodářské noviny, vytažené zprávy, Česko, s. 8)

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …