František Kuba: Situace v Podolí demokrata zabolí… Sobotko, vnímej budík reality!

21.09.2016 19:57

Ve dnech 15. a 16. září se v v lázeňském městě Luhačovice uskutečnilo Setkání starostů měst a obcí Zlínského kraje. V rámci regionu se mělo jednat o vrcholnou akci. Byl tento předpoklad naplněn?

František Kuba: Situace v Podolí demokrata zabolí… Sobotko, vnímej budík reality!
Foto: Daniela Černá
Popisek: Tranparent, který obyvatelé obce umístili naproti obecnímu úřadu v Podolí u Uherského Hradiště.

Z hlediska principů lidské existence ho překryl zápas o existenční logiku biotopu, tedy zachování přírodních celků a také o napřímení majetkoprávních vztahů v jedné nedaleké obci, jménem Podolí. Bezprostředně též každého z nás, kteří po roce 1989 usilujeme o trochu demokratické poměry a tím i přijatelný život na periférii mocných.  Neo z Matrixu by nám jistě rozuměl, a nezůstal lhostejný. Ostatně, každý z nás může být svým osobitým způsobem Neo…

Takže, pokud se tento střet obecních a soukromých zájmů nevyřeší ve prospěch obecních práv a zájmů, tak dochází ke ztrátě vnitřní dynamiky dané lokality a regionu z hlediska angažovanosti občanů. O toto zlepšení „stavu věcí veřejných“ usiloval Václav Havel a jemu podobní, v novodobých českých dějinách. Zde si můžeme znovu pročíst jeho Rudolfinský projev, který vešel do dějin privatizace našeho státu po roce 1989. Kritizoval v něm bezuzdný destrukční kapitalismus, pod čarou však Václava Klause.

Ale nejen to ze včerejška, my můžeme nakráčet k této  problematice ještě blíže. Možná tím i lépe pochopíme spisovatele Radomila Koppa i jeho knihu Švejk republik. Pohled na Českou republiku a Čechy 23 let po záhadné Sametové revoluci, (2014). Autor sám je bytostně spjat s Valašskem a identitou hrdého Čecha, občana státu s bohatou tradicí. Právě on tady přednesl zdravici na Setkání starostů…, jako místostarosta Luhačovic.

Záznam. Klapka, kamera, švenkování na detail 

Ve čtvrtek 15. září se občanská iniciativa Veselé Podolí objevila (před 9. ranní)  před konferenčním centrem Setkání starostů měst a obcí Zlínského kraje. Pokud jsem tomu (jako lázeňský host) porozuměl správně, tak Ing. Jiří Trávníček a občané postižené obce (jejich značná část) usilují o to, aby příslušné státní a jiné orgány vzaly na vědomí, že se „něco“ děje neprávem, ba ne/logikou. A neváhají jít do ulic, což je výborné.

Jejich transparenty: „Za Podolí – za starostku“; „E. Dokoupilová, Z. Kubáňová, J. Hastík, M. Křižka, V. Mana – Lidská slušnost je jim cizí“, něco velmi výrazně označují. Hovoří totiž o despocii. Moderátorem venkovní akce byl Ing. Jiří Trávníček, který nekonfliktně oslovoval příchozí starosty. Vždy s úvodní otázkou, zda by jim nevadilo, že je bude informovat o problémech obce Podolí.  

Někteří ze starostů zlínského regionu neváhali od organizátorů přijmout bílé tričko se symbolikou, které si navlékli na sebe. Jedním slovem: sympatické, již zítra je totiž může potkat něco podobného, a oni sami budou potřebovat solidaritu. 

Každý, kdo vnímá rozpětí mezi právem (literou), jeho aplikací v podobě příslušných státních orgánů a obecným (sdíleným) pojetím spravedlnosti, téměř dokonale ví, že občanská iniciativa Veselé Podolí se vydala na strastiplnou cestu. Avšak i u soudů jsou naštěstí také lidé, kteří rozhodují, jak se říká po právu, tedy racionálně v souladu s historií případu, platnou právní normou a svým svědomím.

Mana z ČSSD zasahuje: kriticky, alogicky            

Na tomto místě je „plac“ pro malý historický exkurs, proto citujme. Na jaře 2014 – starosta Miroslav Křižka nechává v obecním lese, jenž je součástí nad-regionálního biocentra Hluboček, vytýčit nový pozemek s označením 4328/2 o rozloze 10.751 metrů čtverečních. Vyskytují se zde chránění živočichové i rostliny, na pozemku je půvabná studánka, v sousedství nově vytýčeného pozemku vybudovala obec za evropské peníze mokřad…

Na jaře 2015 – podolská zastupitelka MUDr. Eva Dokoupilová navrhuje těsně před dokončením Návrhu územního plánu, aby se „čekající“ pozemek p. č. v novém územním plánu stal zastavitelným územím. V nad-regionálním biocentru není možno stavět. Zvláštní, že to zastupitelé nevědí…     

Duben 2016 – zastupitelka (E. Dokoupilová), která přesvědčila své kolegy, že by se „čekající“ pozemek měl zastavět, přichází s návrhem, že by celý pozemek koupila, aby ho mohla chránit před výstavbou, sama dokonce stanovila cenu – 4,0 miliony Kč. (…)

   Korunu všemu nasadil, do té doby, nevýrazný zastupitel Ing. Vladimír Mana (ČSSD), který je i náměstkem ministra pro životní prostředí!!

   A opravdu, ale opravdu nebyl „měkký“. S extrémním úsilím loboval za zájmy, již řečené zastupitelky Dokoupilové, až to do té míry, že vyvodil „závazné“ závěry:

-       Nikdo jiný, než MUDr. Dokoupilová nebude schopen se o pozemek postarat;

-       Obec Podolí (a tedy starostka) se není schopna postarat o své (obecní) pozemky a proto musí tentoprodat;

-       Zárukou, že se na pozemku nebude stavět, je právě soukromý vlastník, tedy zastupitelka Dokoupilová;

-       Není lepší péče o pozemky, než o ty, které jsou v soukromých rukou.

Apel na Sobotku, personální nekompetence ČSSD                                              

   Občané – laici, ale i odborníci na přírodu a krajinu – přestávají vidět v náměstkovi ministra ŽP Ing. Vladimíru Manovi kompetentního člověka,v roli náměstka ministra pro životní prostředí. Řada z nich pak odhaluje jeho významnou (skrytou) funkci „tajemníka zastupitelky MUDr. Evy Dokoupilové pro nákup pozemků…“

   Nikdo jiný, než dočasný premiér Bohuslav Sobotka, se tak zásadně a důsledně nebije s těmi, co porušují řád společnosti, tedy její konstrukci. Naposledy v rozhovoru pro deník Právo s názvem Zarazili jsme Babišovi doping (deník Právo 17. a 18. září)Šumné konstatování, že ano?   

   Bude mít ještě sílu, tento politicko-společenský gigant Bohouš, poprat se s frakcemi a „infra-strukturním bordelem“, který má už dlouho v ČSSD? Nebo bude mlčet, zubit se, nebo plácat jedno klišé za druhým (třeba vývoz s přidanou hodnotou ze státu, jež má silně podvyživenou kapitalizaci apod.) a cestovat krajem i zahraničím tak rychle, aby ho skutečné problémy neměly šanci dohonit? Vyjde mu to?

   Nezdá se; i jiný politicko-společensko-gastronomický gigant, předmětně bernandýn Bohouš také prohrál. Vypadal neporazitelně, ale jak dokládá 45 minutový záběr z filmového archívu, jenže stačí zvolit správnou taktiku – a věci se dějí. 

  Rozplizlé, nic neříkající optimismy: v režii našich vlivných politiků (v jádru ovšem zahraničních agentur) nepřinášejí tomuto národu, tomuto státu žádná pozitiva. Jen se dokrádá po komunistech, a možná, že nebyli až tak špatní hospodáři, když je toho ještě tolik, viz církevní restituce. Je už dávno na čase položit si otázku, zda je Lidový dům vůbec chopen stanovit azimut naší společnosti? Přizná snad, že jsme jen manufakturou, klientským státem?

   Ale, ať nehovořím jen za sebe. Stačí se seznámit s názory elitních ekonomů Jaroslava Ungermana a Jaroslava Šulce Jejich analytické kvality využívají odborářské centrály, zejména ČMKOS.  

Citované materiály

Kolektiv autorů: Milníky Podolské politické krize. Rešerže.

Radomil Kopp: ŠVEJK REPUBLIK. Pohled na Českou republiku a Čechy 23 let po záhadné Sametové revoluci. 1. vydání. Vydavatel Radomil Kopp, září 2014.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…