František Kuba: Sobotka musí odejít, česká mantra…

07.03.2017 18:00

Vojska prezidenta Asada za letecké i jiné podpory Ruska dobyla jedno z klíčových syrských měst. Prezident Zeman konstatoval, že mu je v tomto případě Bašár Asad bližší než Islámský stát. Ukázalo se, že opakování evropské mantry „Asad musí odejít“ je proklamace, která nikam nevede.

František Kuba: Sobotka musí odejít, česká mantra…
Foto: Daniela Černá
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Místo tichého akceptování faktu, že evropská diplomacie a vojenské síly v tomto konfliktu selhaly, spustili někteří čeští intelektuálové poplach, že v Aleppu může dojít k vraždám civilistů a humanitární katastrofě.

Případy, že námi (EU a USA) ozbrojené jednotky se přidaly k Islámskému státu, jsou zdokumentované. Po několika letech konfliktu s bezbřehým vražděním se zřejmě nebudou vojáci prezidenta Asada pokoušet bojovníky Islámského státu převychovávat, jak to kdysi navrhovala eurokomisařka Jourová.

Předchozí řádky patří autorovi, senátorovi za ODS Tomáši Jirsovi, který ještě dodává: „Celá situace tak připomíná mediální štvanici na tehdy předsedu Poslanecké sněmovny Václava Klause, který se postavil proti tzv. humanitárnímu bombardování Bělehradu“.

Jiří Dienstbier starší ve své skvělé knize Daň z krve (LN 2002) popisuje, jak mu čeští aktivisté telefonovali do Srbska a bezelstně říkali, že kampaň kterou na podporu bombardování v Čechách vedou, není o ukončení války na Balkáně, ale proti Klausovi (str. 88). Je úsměvné, resp. smutné, že šlo o stejné lidi, kteří dnes mediálně bojují za syrskou opozici proti prezidentu Zemanovi.

Řeklo by se, že s názory senátora Jirsy se může ztotožnit dost lidí v ČR, což se projeví v parlamentních volbách na podzim.

Je Sobotka český Asad?

Ptáme se, co názorově spojuje Sobotku s Asadem? Tak je to především silná vnitřní opozice. Dále, mainstreamem nevyjádřená, leč hmatatelná vnější opozice, zde konkrétními činy vyjádřená; ve Visegrádu diplomatická aktivita našich sousedů (Maďarsko, Slovensko, Polsko), které skutečně hájí své národní zájmy. Přirozeně, jejich představitelé také „neprošustrovali“ 43 tisíc bytů, hotely, hodnotná rekreační střediska a tovární vlečky se strategickou hodnotou státu (cca 130 kilometrů). Takže jejich situace není Kafkovská, a také neručí (není povědomost) sídly svých nominačních politických stran. I Harry Jelínek by se cítil podveden!! V tomto případě se Karlštejn rovná Lidovému domu.

Sobotka je, jak se lze domnívat z běžného zpravodajství, považován za nosiče kabelek německé kancléřky, figurky s tváří piraně (zde jen domněnka). To ale, snad jen, oceňovala Margaret Thatcherová (ostatně dcera hokynáře).

Ale nejen to, dva nákladné Jaguáry, u příležitosti nedávné (několikahodinové) návštěvy Prahy německou kancléřkou, o něčem svědčí… Pesimisté by řekli, že než se Bohouš pokusí vnikat do análu FDJ, tak si nechá zjistit, zdali ona sama ještě má ve Spolkové republice a EU kapacitu.

Jinými slovy, dnes je to principiálně lautr stejné jako včera, jen zadavatelé pro zpravodajské služby se změnili. Přitom však různé monitorovací technologie pokročily natolik, že běžný člověk je nejen nechápe, ale dokonce odmítá připustit, že něco takového je vůbec možné. Zdá se, že i Nikola Tesla by uvážlivě pokýval hlavou.

Je Sobotka alespoň „béčko“?

Dotazovat se na osobitost a faktičnost Bohuslava Sobotky je silně iluzorní. Ano, podnikl jsem v předchozím textu jakousi imaginární snahu zařadit tohoto subalterního človíčka do soudobého dění v České republice. Výsledek se nedostavil, ani nemohl.

Nejsem politolog. To je konečná transformace pro ty, jež všechno vědí, anebo tuto (výhradně svoji) sféru brzy opanují. A tak optimisticky říkám, dočkejme hlasu, jak husa klasu. Já, tentokrát k volbám na podzim nejdu, proč mám zajišťovat v pohodě další zpocené zadky za 100 000 Kč a více.

Nejvíce mě ale irituje (nejsem v tom singulární), jak po svém zvolení se tito BOBANI stanou těžkými akademiky. Všemu budou rozumět, na všechno kognitivně, ba i hmatatelně (prostřednictvím svých zákonů) dosáhnou. Mně už jen zbývá resentiment chátry. Mrzí mě, že já se nenarodil politikem!! Stříbrnou lžičku bych vyhodil z kolébky vysokým obloukem ven, zlatou lžičku bych záměrně pokálel a podstrčil do plen… Safraporte, být jen chvilku PhDr. Korte.

Jak přeháním

Situaci v Aleppu mistrně popsala Tereza Spencerová. Zde není co dodávat, snad jen vzkaz pro Gabala.

(Zdroje: Tomáš Jirsa - Faleš pražské kavárny. Právo 22. prosince 2016, s. 7.; Tereza Spencerová v Aleppu přežila palbu „umírněné, demokratické opozice“. Už je zpět, demaskuje pro vás lži a má vzkaz pro Gabala. Parlamentní listy 15. 12. 2016)

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…