František Mareš: KALOS AGATHOS a cena tisíce jmen

11.03.2024 11:40 | Komentář

Nakladatelství Vzděláním a sportem k sebevědomí udělilo již podruhé ceny Kalos Aghatos významným představitelům sportu a společenského života.

František Mareš: KALOS AGATHOS a cena tisíce jmen
Foto: František Mareš
Popisek: Miroslav Jansta a pan profesor Primula při předávání cen Kalos Agathos

Z odměněných je možno jmenovat Miroslava Janstu, předsedu České unie sportu, Jarmilu Kratochvílovou, držící čtyřicet let světový rekord v běhu na 800 metrů, pana Dr. Petra Kasalovského, představitele Neformálního ekonomického fóra – Hospodářského klubu v Bratislavě, a dalším.

V letošním roce je na tuto cenu nominováno, k výročí sedmdesáti let založení, i nakladatelství Olympia. Dále Velvyslanectví Republiky Kazachstán v ČR, za podporu kazašsko-české spolupráce a ukrajinská firma SIDKON za mimořádný počin: Vydání encyklopedické literatury světového významu s obsahem „digitální ochrany jaderných a energetických objektů“.     

Kalos Agathos je cena koncentrující krásu a moudrost, vychází ze tří velkých symbolů lidské historie: Mironova Diskobola, Rodenova Myslitele a Michelagelova Davida. Všichni jsou potvrzením existence člověka a jeho zápasu o budoucnost.

A všichni tři jako by se vzpírali „podivné gravitaci“ matičky země. Jeden, aby dohodil co nejdál, druhý, aby osvobodil myšlenky z gravitace průměrnosti, a třetí, aby prorazil příkrov příkoří silnějšího.

Cenou je Křížová cesta Mistra Vladimíra Komárka, dílo čtrnácti grafických listů, koncentrující v každém z nich víru i naději všech lidských pokolení.

Náš program: Vzděláním a sportem k sebevědomí, svým názvem totožný s názvem nakladatelství, si získává další a nové příznivce u nás i v zahraničí. V současné době, kdy globalizace smazává hranice států a potlačuje identitu příslušnosti občanů ke své zemi a k historii svého národa, si uvědomuje nezastupitelnost sportu, jako jedné z mála veličin, udržujících národní hrdost a národní sebevědomí.

Uvědomujeme si, že sport – jako jedna z mála lidských činností - je změřitelný. A jeho změřitelnost je podstatná v definování pravdy a výchovy umět se vyrovnat s vítězstvím a prohru brát za startovní čáru pro další úsilí stát se lepším, stát se vítězem.

A vlastně o tu chvíli, kdy síla člověka, jeho lidského přesvědčení, proráží krunýř všednosti, apatie, falše a lži a poráží okázalost tupců, o tu chvíli v životě každého z nás jde.

Tomuto obsahu jsme přizpůsobili i náš budoucí ediční plán a veškerou další činnost, a především spolupráci s nakladatelstvím Olympia a Českou unií sportu:

Společně chceme vydávat tituly věnované metodice a historii jednotlivých sportů, které jsou vyučovány na základních školách II. stupně.

Součástí této řady budou i metodické publikace věnované outdoorovým aktivitám a tituly s prvky branné výchovy.

Publikací Černí andělé – 70 let házené na Mostecku jsme otevřeli plánovanou řadu mapování sportů v regionech, které jsou jejich historickou chloubou.

A nezapomínáme na základní dětskou literaturu, pohádky. Chceme pohádky „knižně vyprávět“ v jejich klasické podobě, tak, jak přežívaly po staletí na celém světě. Krásné, moudré, pravdivé a plné pochopení života. Pilotním titulem této řady se staly Kazašské pohádky: Pohádky Velké stepi.


Kniha Josef Bican - 5000 gólů, jako jedna z cen halového fotbalového turnaje v Púchově

V oblasti dětské literatury začínáme naplňovat filosofii: Vraťme dětem dětství, seznamující dětského čtenáře s jej obklopujícím světem. Tedy s problematikou vody, energií, přírodou včetně finanční gramotnosti.

Se Sportovním parkem Pardubice připravujeme literární a výtvarnou soutěž pro žáky základních škol se třemi tematickými oblastmi:

  • Objev sportovce ze svého okolí.
  • Popiš historii hřišť, která znáš.
  • Jak sportovali tvoji rodiče i prarodiče?

Z vítězných prací bude vydán sborník, který obdrží všechny základní školy, jejichž žáci se soutěže zúčastní.

Turbulence současného, nás obklopujícího času, nás vedou k zamyšlením, která se samozřejmě promítnou i do námi připravovaných a vydaných titulů.

V prvním století našeho letopočtu řekl římský právník, filosof a básník Silvius Italicus: „Mír je nejlepší z věcí, které člověk mohl poznat. Jeden mír je nad všechny triumfy.“

Pravdivost jeho slov překročila tisíciletí. Jejich obsah jako by v náručí držel velikost lidského já, ale se vší jeho křehkostí a pošetilostí, která nedovoluje poučit se z historie a tak jako repetent ve škamnách času stále a stále opakuje jednu látku a stále z ní propadá.

Válka tu, válka tam, pod různým pojmenováním jedné či druhé válčící strany, ničí životodárné tepny míru pro klidný život. Letargie přihlížejících metastázuje ve sdělovacích prostředcích, diskuzích i modlitbách. Podivné boží oko věčnosti, podivný trojúhelník neměnící se současnosti, kde dva se perou a třetí počítá, co z toho a jaksi s nadhledem, sám strůjce konfliktu, plánuje podobu odpuštění těm dvěma.

Vzhledem k této skutečnosti připravujeme ve svém oboru vlastně první knihu docenta Felixe Černocha, Paxologii. Tedy publikaci o filosofii míru.

V obecném slova smyslu jsme si zvykli označovat sami sebe za něco, co nejsme. Žijeme jaksi z přání, a ne z reality.  Ne každý, kdo sám sebe jmenuje někým, jím skutečně je. A sport je přirozeným důkazem, že každý nemůže být každým. A že televizí propagovaná tyčinka s oříškovou náplní, když dotyčný skáče sotva tři metry, ho přes čtyřmetrový potok nepřenese.  A že mlčící nitro adolescenta, formující si své já, nerozmluví koláč se šlehačkou. Ale vše uvnitř jeho samého, co vzdoruje být lidským láčkovcem…

V plném pochopení velikosti a nutnosti míru jsme přijali spolupráci s firmou SIDKON v prezentaci jí vydanou literaturou. Jejím prostřednictvím budeme spolupracovat se třemi ukrajinskými univerzitami na tisku jejich vysokoškolských učebnic, protože myšlenky ve všech systémech pomáhaly a pomáhají žít.

Závěrem snad jen otázka: „A kde jsou ti tři? Diskobolos, Myslitel, David?“

Stránkami napsaných a nenapsaných knih našeho programu vstupujeme jako s bílým praporem pochopení se. Slovy básníků, spisovatelů, životy sportovců, slovy jen tak řečenými kolem nás jdoucími lidmi, tvoříme prostor, abychom v zběsilém běhu času chvíli postáli a bůh dá, začali myslet i na ty před námi, kolem nás, prostě na ty druhé. A nebojme se říct na naše děti a děti jejich dětí.

A nestyďme se dodat, na naši budoucnost.

A abychom naplnili základní tezi programu Vzděláním a sportem k sebevědomí, budeme pomáhat realizovat vše, co je naším národním bohatstvím.

Nic víc není třeba.

A podaří-li se nám vyhrát jedno jediné utkání tohoto zápasu, udělme jeden druhému cenu těch velkých tří, ukrytou kdesi v každém z nás.

František Mareš

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Petr Pavel znovu ukázal, že jeho prezidentování je pro naši zemi nebezpečné

14:56 Ivo Strejček: Petr Pavel znovu ukázal, že jeho prezidentování je pro naši zemi nebezpečné

Prezident Petr Pavel o sobě v minulých dnech dal vědět. Nemám na mysli jeho jakousi nehodu na motorc…