František Matějka: Dalajláma a Pussy Riot, nebo byznys? Do háje. Jasně, že byznys!

11.09.2012 22:16

Petr Nečas má lví podíl na deformaci významu pojmu 'pravice'. Přesto, pokud má v něčem pravdu, nemám problém mu to přičíst k dobru.

František Matějka: Dalajláma a Pussy Riot, nebo byznys? Do háje. Jasně, že byznys!
Foto: facebook
Popisek: František Matějka

A tentokrát ji sakra má. Vtip je v tom, že kritici jeho výroků se lacině chytli těch dvou jmen, místo aby šli po podstatě věci. Tou podstatou je naše podpora každé pitomosti ve světě, která se někde šustne, jen abychom před někým jiným vypadali dobře, zatímco tím většinou nakrkneme ty, se kterými jsme do té doby dělali byznys.

Nejvíce mávají směrem k ostatním hesly plnými skromnosti, pokory a světového míru ti, kteří mají díky této jimi prosazované politice za zadkem 'vydělaný' balík. Dělají kroky, které když udělá protistrana, jsou najednou terorismem a zločinem proti lidskosti. Krátkodobě politickou vyčůranou podporou toho, co před tím někdo jiný buď z vlastních zájmů osobních, nebo ve jménu zájmů jiného státu označil za terorismus či porušování tzv. lidských práv, se dostáváme do stále větší závislosti pouze na jedné straně, což je to nejhorší, co nás může potkat při eliminaci rizik a jejich rozložení do více rovin. Když jde pak náš vlastní byznys do kopru, začnou politici opatrně říkat, že vyvážet bychom měli více mimo země eurozóny a EU, a že včerejší podporu jedněm teď vyměníme za podporu druhým.

Nejen veřejně deklarovaná podpora Dalajlámy nebo Pussy Riot našimi politickými představiteli, ale i podpora jakéhokoli vnitřního tábora v jiném státě, například v Iráku, Libyi, Egyptě, nebo Afghánistánu, ale i Sýrii nebo Íránu, je zcela mimo rámec zájmů soukromého obchodu českých podnikatelů a firem. Samostatnou kapitolou pak zůstává, že nejvíce negativní vliv na mezinárodní obchod mají především politici, kteří mají snahu stále něco kolem obchodu „řešit“ a „podporovat“, přičemž vycházejí především z osobních politických zájmů při pohledu do kalendáře před dalšími volbami, nikoli zájmů těch, kteří jsou z byznysu živí a poskytují pracovní příležitosti jiným.

Včerejší slova Petra Nečase jsou pravdivá. „Musíme také zabránit některým módním politickým projevům, které objektivně řečeno mají dopad do našeho exportu. Umělé a falešné adorování takové záležitosti, jako je ruská skupina Pussy Riot, něco, co je vrcholem nevkusu, a v žádném případě něco, co symbolizuje svobodu a demokracii,“ řekl premiér. Jo, měl pravdu. Jen kdyby to nebyl zrovna on, kdo z pozice předsedy Vlády České republiky a předsedy parlamentní politické strany, která se tak ráda označuje za pravicovou, souhlasil na návrh Bruselu s hospodářskými a finančními embargy států, kde do té doby naši podnikatelé dělali dobrý byznys. 

Psáno pro blog idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: František Matějka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…