František Matějka: Hranici ekonomické debility už jste překročili dávno, pane premiére

18.08.2012 19:38

Ústup od zvýšení daní by byl podle Petra Nečase na „hranici politické a ekonomické debility“. Václav Klaus tvrdí, že zvýšení všech daní a DPH zvláště poškozuje naší ekonomiku a brzdí ji.

František Matějka: Hranici ekonomické debility už jste překročili dávno, pane premiére
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Nečas s Miroslavem Kalouskem

„Je to nerozumný tah, já jsem zásadně proti tomu, aby tato vláda zvyšovala daně, a jsem proti tomu i v tomto konkrétním případě,“ dodal. Jeho názor zhodnotil Petr Nečas slovy: „Někdo, kdo nenese zodpovědnost za státní rozpočet, tak si může dovolit i luxus některých vyjádření, které člověk, který nese zodpovědnost za státní rozpočet, si dovolit nemůže.“ Vzpomínám si, pane premiére, na dobu před volbami. „Nebudeme zvyšovat daně.“ „Nechceme trestat úspěšné a demotivovat lidi, kteří dokážou vytvořit pracovní místa.“ „Zvyšovat daně znamená v době při krizi i po krizi, v našem případě, jenom další cestu do recese.“ „Léčit krizi v současné době zvyšováním daní, je asi totéž, jako léčit anginu studenou sprchou. Prostě jenom podvážete ekonomiku.“ „V našem plánu nepředpokládáme, že bychom měnili něco na straně příjmů neboli daní, protože to daňové navýšení proběhlo dramaticky již v roce 2010.“ „Žádné daně minimálně pro rok 2011 zvyšovat nechceme. Pokud bychom například zvýšili DPH, mohli bychom tím ohrozit křehký růst české ekonomiky.“ A pak přišly volby a zas a znovu, stejně jako ti před Vámi, ať už měli jakoukoli barvu politického trikotu, jste našli důvody, proč to zas a znovu nevyšlo.

Teď máme rok 2012. Je blbost si myslet, že politickou a finanční krizi máme za sebou, nebo že snad alespoň kulminuje. Ne, není tomu tak. Není tomu tak proto, že se politici jako Vy serou do života zaměstnancům, zaměstnavatelům, rodinám, živnostníkům a firmám stále víc a zjevně nemají v úmyslu toho nechat. Možná tak někteří z Vás činili a činí v dobré víře. Faktem ale je, že pokud se někdo nepoučil z kroků svých i opozice, které byly doteď v principu stejné, a zejména pak z jejich důsledků, přičemž stejné chyby opakuje se stále stejným efektem po dobu dvaceti let, pak se zcela zjevně již „hranice politické a ekonomické debility“ minimálně dotkl.

Pane premiére, každá hranice má dvě strany, které od sebe odděluje. Vy jste oním vytyčením „hranice politické a ekonomické debility“ ty dvě strany stanovil také. Na straně jedné je zvyšování daní v době krize a na straně druhé pak jejich snižování. Na straně první jste zjevně Vy a členové současné vlády, tedy ti „normální a chytří“, a na straně druhé je dle Vaší definice, byť Vám to možná v první chvíli nedošlo, například prezident Klaus. V takovém případě jsem ve Vašich očích rád politickým a ekonomickým „debilem“ společně s ním. Při relativizaci pojmů, které se nejen Vy dopouštíte měrou vrchovatou na všech frontách politiky i ekonomie, abyste maskovali neudržitelný pravý stav věcí a dějů, lze to zařazení totiž bez problémů vnímat jako pochvalu a důkaz alespoň někde přetrvávající existence zdravého rozumu, když už ve Strakovce není.

Psáno pro blog idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: František Matějka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …