František Matějka: Newspeak a doublethink kolem Ruska nezabírají. EU už zbývá jen vaporizace

13.03.2015 15:20

Zlí jazykové tvrdí, že zatímco z veřejných knihoven mizí výměnou za dotace román George Orwella s názvem 1984 a najaté agentury skupují výtisky z knihkupectví, aby nebyly volně přístupné občanům členských států EU, studují jednotlivé pasáže knihy členové Evropské komise. Brusel se tak stává posledním místem, kde po předložení průkazky příslušnosti k Ministerstvu pravdy je kniha pod dozorem ideopolicie k mání.

František Matějka: Newspeak a doublethink kolem Ruska nezabírají. EU už zbývá jen vaporizace
Foto: facebook
Popisek: František Matějka

Evropská unie se chce podporou „svobody médií a hodnot EU“ postavit údajné pokračující ruské dezinformační kampani v souvislosti s děním na Ukrajině.  V ČTK jsem se dočetl, že „ruská provládní či přímo Kremlem ovládaná média už měsíce nabízejí vlastní interpretaci současného vývoje mezi Ruskem a Západem, především v souvislosti s ukrajinskou krizí. Jejich rétoriku o kyjevské fašistické vládě, která utlačuje a vraždí ruskojazyčné obyvatelstvo na východě vlastní země, o vině Spojených států a Evropské unie na rozpoutání konfliktu a o snaze dekadentního Západu zlikvidovat vzrůstající ruskou sílu přejímají nejen účastníci internetových diskusí, ale také některé části evropského politického spektra“. Je prý spousta západních politiků, kteří si výše uvedenou ruskou propagandu osvojili, přičemž neopomněli připomenout též příklady osvojitelů v podobě francouzské Národní fronty, pár rakouských politiků, Viktora Orbána, nebo Die Linke v Německu.

Mýlí se, čehož důkazem budiž prostá časová osa, která ještě nepodlehla vaporizaci. O žádné převzetí a osvojení nejde. Zůstanu na svém blogu: už 22. 11. 2013 jsem zde ještě před událostmi na Majdanu napsal, „že nikomu z nás, kdo nejsme občané Ukrajiny, nepřísluší zasahovat do dění v tomto suverénním státě. Jaké důsledky opačný přístup přináší, to můžeme dodnes vidět na Arabském jaru.“ Jenže Západ skrze Majdan do suverenity zasáhl a výsledkem je občanská válka. Kyjevskou fašistickou vládu, která utlačuje a vraždí ruskojazyčné obyvatelstvo na východě vlastní země, vinu Spojených států a Evropské unie na rozpoutání konfliktu a snahu dekadentního Západu zlikvidovat vzrůstající ruskou sílu jsem komentoval mnohokrát. Podstatně dřív, než by mě snad mohla zasáhnout nějaká ruská propaganda. Bohatě mi stačily předchozí roky, kdy jsem pečlivě sledoval dosavadní vývoj politiky EU a veškeré dění kolem Arabského jara. Bohatě mi stačilo užití zdravého rozumu, abych mohl už tehdy tvrdit, že mráz po změně bipolarity tentokrát opravdu nevane z Kremlu.

Evropské unii doposud ve věci konfliktu na Ukrajině nepomohly newspeak (uměle vytvořený jazyk speciálním oddělením Ministerstva pravdy, jehož cílem je zjednodušení jazyka natolik, aby ideologicky závadné myšlenky nebylo možné ani slovně vyjádřit, případně aby působily absurdně už na první dojem) ani doublethink (udržení pohromadě dvou zcela protikladných informací zároveň s vírou v jejich pravdivost). Udržovací válku (průběžná permanentní válka vedená s cílem jejího udržení jako status quo, aby obyvatelé nebohatli a neměli čas přemýšlet, udržující obyvatele ve strachu a odrazující je od emocí, jichž by se mohli těšit v dobách míru) tu už roky máme. Zbývá už jen rozhodnutím Evropské komise definitivně zavést trestný čin ideozločinu (zločin, jenž může být spáchán nejenom slovy či skutky, ale též myšlením nebo v podobě myšlenky) a za něj jako trest vaporizaci (zmizení nepohodlných lidí, vymazání informací o tom, že vůbec žili, a změna historie přepsáním záznamů).

Ze strany nepohodlných protagonistů odporu proti Ministerstvu pravdy nejde o převzetí a osvojení si ruské dezinformační propagandy. Ve skutečnosti jde EU o jeden z posledních pokusů, jak masivní vlastní dezinformační kampaní za peníze všech občanů členských států EU popřít realitu. Vážený pane Orwelle, v mých očích jste se napsáním románu 1984 stal jedním z největších myslitelů všech dob.

Psáno pro blog idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: František Matějka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty