František Štván: Ano, škodí nám život nad poměry. Ale jen šibalů!

15.02.2013 13:27

Stále omílanou mantrou pravicových ekonomů - a stejně tak uvažujících politiků - je, že hlavní příčinou zadlužení naší společnosti je výraz "žijeme si nad poměry".

František Štván: Ano, škodí nám život nad poměry. Ale jen šibalů!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Aniž by se namáhali dát tomuto označení nějaké smysluplné vysvětlení, které by je opravňovalo ho vůči drtivé většině společnosti používat. Dokonce mám pocit, že nám je těmito lidmi vnucováno, že se vlastně jedná o sprostý výraz.

Proto si dovolím v zájmu pochopení mého textu připomenout, že expresivním ekvivalentem tohoto výrazu je zlidovělé "život na ho*no". Pokud mám pravdu, pak se mohu ptát:

Komu je život nad poměry vlastně vyčítán? Nezaměstnaným? Rodinám žijících z podprůměrných příjmů? Většině důchodců? Nemocným řadových občanům? Lidem - ne vlastní vinou - odkázaných na sociální dávky? Zkrátka všem, kteří ke svému povzdechnutí přidávají výše zmiňovaný zlidovělý výraz? Pokud jsou tedy výčitky ze strany ekonomů a politiků mířeny právě těmto lidem, pak se musím ptát: Jak by měli žít, aby jim to nebylo vyčítáno?

Abych si mohl odpovědět, pak bych musel znát základní parametry výrazu "poměr", nemyslím samozřejmě ten lechtivý. Je to život orientovaný na prosté biologické přežití se stále přítomným strachem z budoucnosti s vynucenou rezignací na konzumování svobod? Pokud ano, pak by výraz "nad poměry" musel znamenat, že je to život neorientovaný na prosté biologické přežití, oproštěný od každodenního strachu o budoucnost svoji a svých blízkých, život umožňující konzumovat výdobytky tzv. Sametové revoluce, jako je svoboda pohybu, právo na vzdělání, moderní lékařskou péči a informace.

Dlužno podotknout, že dnes víc než kdy jindy platí "bez peněz, pro výdobytky svobody nelez". Proto si myslím, že nářek nad žitím nad poměry je v jistém slova smyslu sebemrskačstvím minoritních ekonomických elit národa, neboť oni si skutečně nad poměry žijí. Proto se jim divím, že na sebe upozorňují, neboť se stejně jako já může začít ptát stále více lidí a žití nad poměry jim, když si to přejí, zarazit.

K tomu jen dodávám, že na demokraticky přijatá zákonná opatření, která by přísně dohlédla na šibalství, včetně progresivního zdanění, by mohlo být i pozdě. Sociální vyloučení je v podstatě stoh ze suchého sena. Stačí jiskra a odnesou to i ti, kteří ke svému žití nad poměry přišli poctivě. Nemělo by být především v jejich zájmu vystrnadit ze sněmovny lobbisty šibalů, kteří stále, jak se aktuálně ve sněmovně ukazuje, pracují na okrádání státu?

Zkrátka a dobře, najít v duchu pudu sebezáchovy společnou řeč s těmi, kterým se žije na ho*no?

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

12:26 Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

Dnes nepíšu glosu. O smrti se glosy nepíší. Dnes chci ještě několika svými řádky vzpomenout na Mirka…