František Štván: Boj proti daňovým únikům se, premiére Nečasi, nesmí jen slibovat

14.02.2012 17:15

V předlistopadových dobách používali soudruzi frázi: "Když kritiku, tak konstruktivní." V jistém slova smyslu tato věta má racionální základ. Kritizovat umí opravdu každý. Patřím mezi kritiky. Proto ke kritice nedůrazného boje proti korupci a šedé ekonomice přidám návrh řešení.

František Štván: Boj proti daňovým únikům se, premiére Nečasi, nesmí jen slibovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas

Každý občan,  který si plní daňovou povinnost, by mohl být podle výše svých příjmů v elektronické databázi finančních úřadů zařazen do určité skupiny. Ti co mají podprůměrné příjmy například písmenem A, průměrné B, nadprůměrné C a vysoce nadprůměrné D. Následovala by povinnost evidencí automobilů a katastrálních úřadů zaslat do takto upraveného systému informaci, že držitel rodného čísla zaevidoval automobil v hodnotě XYZ a to samé by platilo při koupi pozemků a domů. Každá informace by byla automaticky zkonfrontována se skupinou do které byl podle přihlášených příjmů zařazen kupec a případný rozpor by musel být okamžitě prověřen.

Jestli si někdo myslí, že by se k podobnému obtěžování občanů slušná společnost nesnížila, pak by mi měl vysvětlit, jak je možné, že si Itálie servítky nebere. Letos tam jsou na silnicích zastavováni majitelé luxusních aut a jejich jména jsou zasílána k posouzení tamních finančních úřadů. Výsledkem, jak jsem se dočetl, jsou plné prodejny s luxusními ojetinami a razantní pokles jejich nákupů. Jen v lednu poptávka po autech značky Ferrari, Maserati a Lamborghini klesla o 53 procent.

Podobnou strategii finanční policie uplatňovala v loňském roce v případě majitelů velkých jachet a proto se dá očekávat, že se příští rok zaměří na nemovitosti. Proč se tak děje? Boj proti daňovým únikům se totiž stal jednou z priorit vlády premiéra Maria Montiho. Když jeho razantní nasazení porovnáte s nemastným neslaným nasazením premiéra Nečase, pak z něho náš premiér vychází jako sexuální vejtaha, který úzkostlivě tají, že se mu vlastně nechce, neboť má diagnostikovanou impotenci.

Publikováno se svolením vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …