František Štván: Kryl sem, Kryl tam

07.11.2014 16:00

Nelze přehlédnout, že, slušně řečeno, nestandardní slovník prezidenta Zemana, v jistém slova smyslu rozpoutal názorovou občanskou válku mezi těmi, kteří, bez obalu řečeno, považují hulvátství svého oblíbence za ctnost.

František Štván: Kryl sem, Kryl tam
Foto: Redakce
Popisek: Výřez z pamětní desky Karla Kryla v Olomouci

Mezi těmi, kteří při hulvátství svého oblíbence mlčí a o to víc jsou pobouřeni, když se jejich ne oblíbenec rozhodne kopírovat, dokonce záměrně, hovorovou neomalenost jejich oblíbence(ů). Oba tábory však nemusí ty, kterým slovní hulvátství mocných vadí i proto, nebo právě proto, že ruku v ruce s ním ovládá naši zem i hulvátství sociální. Musím si to myslet, neboť stejně hlasitě a zapáleně jsem neslyšel zastánce obou táborů volat po skutečné nápravě společnosti., natož něco zásadně(přelomového) smysluplného udělat.

Hádky, jestli má či nemá prezident právo v přímém přenosu sdělovat veřejnosti svoji lingvistickou verzi překladu mnoha smyslného anglického slova, jestli má či nemá právo expresivním( vulgárním) slovem komentovat verzi přijatého zákona, k zlepšení života dolních deseti miliónů nevedou ani náhodou.  Bohužel, nad touto nelogickou bojovou situací  nejde jen tak mávnout rukou, neboť mi připomíná dění v padesátých a šedesátých letech minulého století, kdy na výzvy západních demokratů, aby východní blok dodržoval lidská práva, reagovali jeho zástupci slovy:"Vy jste zase stříleli indiány a mlátíte černochy - proto mlčte". To byla a je podle mého názoru mocenská politika, která odpoutává pozornost od (ne)řešení  pro občany důležitých problémů. Dokonce jejich problémy dlouhodobě konzervuje. Vždy jsem si přál, aby tento silácký  argumentační  nástroj, který držel i studenou válku na nohou, který  nutil písničkáře, jako byl například Karel Kryl, tvořit, nebyl v politice používán. Bohužel, je tu díky panu prezidentovi a jeho svéráznému pojetí Hovorů z Lán  zas. Přitom  Karel Kryl ve své písni Demokracie rozkvétá, která je údajně jeho hitem, na závěr zpívá, že naše demokracie místo srdce břicho má a místo duše tlamu. Bohužel, nic se nezměnilo! Kryl sem, Kryl tam.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.