František Štván: M. Zemane, Nečas vám dal šanci na smysluplné gesto

23.02.2013 9:21

Zřízení jakési prezidentské nadace, na jejíž účet by mohli dobrovolníci posílat peníze na snížení státního dluhu, jsem považoval za gesto veskrze populistické i vzhledem k tomu, že ministerstvo financí stejně zaměřený účet již dávno před tím zřídilo. Proto jsem "rád", že podpis premiéra Nečase pod smlouvou s církvemi dává Miloši Zemanovi šanci na reparát.

František Štván: M. Zemane, Nečas vám dal šanci na smysluplné gesto
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Pokud svůj nesouhlas s aktem Nečase, který i podle M. Zemana měl vyčkat rozhodnutí Ústavního soudu, myslel vážně a vzhledem k tomu, že i církve byly lidem (hlasem Božím) vyzvány k tomu, aby to byly alespoň jejich zástupci, kdo mají státnický rozum, tak by měl na protest proti jejich zištné netrpělivosti prohlásit, že o přítomnost církevních hodnostářů, až na hodnostáře Bratrské jednoty baptistů, která se vzdala nároku na více jak 200 milionů korun, na své inauguraci nestojí. A s neskrývanou jízlivostí, tak jak to umí jen on, by mohl vládě a jí podporujícím zákonodárcům vzkázat, že by pochopil, pokud by se jim termín inaugurace nehodil.

V žádném případě nepřijmu názor, že by to bylo společensky neslušné, neboť M. Zeman už dal jasně najevo, že se bude stýkat jen s tím, kdo odpovídá jeho představám o politické morálce, která snad v jeho podání není jiná než morálka v tom pravém slova smyslu.

Kdy jindy než dnes je vhodnější doba na skutečně silná politická gesta. Na gesta bez výmluv, že to či ono je protokolárně nevhodné. Pokud církve, vláda a její poslanci nerespektují přání většiny lidí, neobětovat své právo na důstojný ekonomický život, neboť život si nelze v lepších časech zopakovat, pak nemají právo na jakoukoliv protokolární ohleduplnost.

Zkrátka a dobře. M. Zeman by měl udělat vše, aby jeho inaugurace neměla všelidový (co jsme si, to jsme si - terazky jsom prezidentom), ale pro-lidový charakter.

Publikováno se svolením vydavatele.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…