František Štván: Ministr Kalousek lže, jako když tiskne

31.01.2012 15:50

Podle ministra financí Miroslava Kalouska si Češi, jen co se prý otřepali z šedé komunistické éry, za cenu narůstajícího státního dluhu žili dlouhá léta nad poměry a proto by se měli dnes uskromnit.

František Štván: Ministr Kalousek lže, jako když tiskne
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek v České televizi

Skromnost je podle něho nutné nařídit omezením sociálních výdajů. Cílem aktuální vládou jednostranně strukturovaného trestu, který jde jako na potvoru jen proti řadovým občanům, je prý získání důvěry investorů.

Nemám mimořádně prolhané sociální IQ ministra Kalouska a proto mám jiný názor. Neumím si představit, že by se k nám investoři začali hrnout jenom proto, že u nás bude fungovat školné, zvýšíme regulační poplatky za léčení, stanovíme placený lečebný nadstandard, snížíme příspěvky invalidům, snížíme mateřskou, nebudeme vyplácet porodné a každého, kdo si do dvou měsíců nesežene práci, přinutíme za podporu v nezaměstnanosti jít na mizerně placvené práce veřejnosti prospěšné. Žádné z těchto opatření se přeci netýká uzavírání pracovně-právního vztahu zaměstnavatele se zaměstnancem.

Miroslav Kalousek nepochyně sleduje něco jiného. Nahlas nevysloveným cílem jeho vyčítavých útoků na důstojnou sociální politiku státu může být s velkou pravděpodobností snaha přinutit z nejisté budoucnosti vystrašené lidí pracovat za měně peněz a bez zbytečných otázek, jestli se jejich zaměstnavatel řídí platným pracovním právém. Jeho volání po důvěře investorů je proto podle mne jen podlá politická mimikra, která má zakrýt, že koho chleba Kalousek jí (je placen z daní všech občanů), toho píseň nezpívá. Nebo mu na chlebíček bokem přidávají ti, jejichž píseň zpívá? Nejde mu ve skutečnosti jen o převýchovu lidských zdrojů, které budou ochotny za málo peněz investorům odvést hodně muziky?

Jeho výrok, že si Češi dlouhá léta žili nad poměry, na mě působí stejně dávivě, jako prst v krku. Nad poměry si po otřepání z šedé komunistické éry v naší zemi žili jenom zloději z privátního a úřednického sektoru a samozřejmě ti politici, kteří jim cílenou legislativou, přesněji řečeno politickým krytím, zajistili beztrestnost. Na obyčejné lidi je v naší vlasti mimořádně přísný metr. Když "řaďák" například dluží 4 tisíce korun za odvoz popelnic, tak mu dluh díky exekutorům - podle toho, co jsem viděl v TV - vyskočí na více jak dvěstě tisíc korun.

Když V.I.P. občané, jako exposlanec ČSSD Wolf s manželkou podvodně získají z veřejných rozpočtů 11 milionů korun, tak jim soud určí zaplatit pouhou desetinu. Nic na tomto podivném metru nemění skutečnost, že Wolf dostal 5 roků vězení. Ty přeci dostal za nechutný podvod a ne za to, že si ho odsedí a peníze mu zůstanou. Za 11 miliónů by si pět roků odseděl kdekdo. Zvlášť, když by za vzorné chování dostal kázeňské pochvaly, opušťáky z vězení a na polovic snížení trestu.

Publikováno se svolením vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…