František Štván: Neplete si senátor Doubrava význam slova úcta s demokratickým centralismem?

18.01.2014 10:35

,Nikdy by mě nenapadlo, že se v naší zemi najdou takoví ubožáci, kteří nejsou schopni projevit vůči hlavě státu alespoň základní úctu", říká senátor Doubrava (Severočeši.cz) na adresu Věry Čáslavské, která si dovolila vyjádřit kritiku vůči prezidentu Zemanovi. K jejím slovům se nebudu vyjadřovat. O ně v mém nesouhlasu s panem senátorem nejde, neboť si na rozdíl od něho myslím, že se z její strany jednalo o akt, který dělá demokracii demokracií, nikoliv o akt ubohosti.

František Štván: Neplete si senátor Doubrava význam slova úcta s demokratickým centralismem?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Doubrava

Senátor Doubrava(Severočeši.cz) se ohání slovem úcta ač to vypadá, že ani neví, jaký je jeho pravý význam. Dovolím si proto v zájmu jeho poučení předložit, jak význam slova "úcta" vnímají moudré hlavy.

Úcta (od „ctíti“) znamená trvalý vztah ocenění druhého, který se projevuje dobrovolným sebeomezením v jednání vůči němu, zejména ohleduplností, zdvořilostí, podporou a případně i dary. Na rozdíl od soutěživého sebeprosazování, které zdůrazňuje vlastní kvality a možnosti, vztah úcty vyzvedá kvality druhého, kterého si váží. Klasickým výrazem úcty je například dávání přednosti („až po vás“), úklona, pozvání k jídlu nebo obdarování, tradiční povinnost úcty k hostům se vyjadřuje v pohostinnosti. Podobný význam má slovo respekt, protikladem úcty je pohrdání, drzost, bezohlednost, ponižování. I když například podřízenost vyjadřují i některá společensky žijící zvířata, úcta je vztah čistě lidský. Může se projevovat vůči druhým lidem, zejména rodičům a starším, vůči institucím a symbolům, nebo v náboženské oblasti vůči Bohu. Občanskou úctu vůči sobě rovným vyjadřuje slovo respekt.

Pokud si tento text lidé s myšlením senátora Doubravy pozorně přečtou, pak jistě nepřehlédnou, že úcta není v pravém slova smyslu slov úctou, pokud není realizována na principu dobrovolnosti a už vůbec se neprojevuje povinným souhlasem. Ergo kladívko, slušně vyslovený občanský názor Věry Čáslavské může za projev neúcty považovat jen člověk s totalitním myšlením.

Nikdy by mne, pokud si vypůjčím slova pana senátora, nenapadlo, že se v naší zemi najdou ubožáci se sklonem k pohrdání, k drzosti a k bezohlednosti vůči lidem, kteří mají odlišný názor. To, že se senátor Doubrava vůči názoru Věry Čáslavské vymezil je v pořádku. Nechci měřit dvojím metrem. Moji snahou je upozornit na skutečnost, že když k sobě začnou sedat vrány, které se hledají a začnou se ohánět slovem úcta, ačkoliv jim jde jen o to, aby bylo po jejich, a mi to povolíme, pak se s demokracií můžeme rozloučit.

Mám nutkavý pocit, že nám senátor Doubrava, jako bývalý dlouholetý člen KSČ A KSČM, skrze kritiku paní Čáslavské vzkazuje, že i úcta k demokraticky zvoleným "potentátům" musí být praktikována na principu demokratické centralismu. Lidově řečeno - co si myslí pán, musí si myslet i kmán.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …