František Štván: Policie musela v Islámské nadaci zasáhnout

01.05.2014 9:07

Ve Všeobecné deklaraci lidských práv OSN přijaté v roce 1948 se píše: „Každý má právo na svobodu přesvědčení a projevu; toto právo nepřipouští, aby někdo trpěl újmu pro své přesvědčení, a zahrnuje právo vyhledávat, přijímat a rozšiřovat informace a myšlenky jakýmikoli prostředky a bez ohledu na hranice.“

František Štván: Policie musela v Islámské nadaci zasáhnout
Foto: Archiv
Popisek: Modlící se muslimové v mešitě

Tento text připomínám jenom proto, že se ho dovolávají lidé, kteří kritizují zásah policie v Islámské nadaci v Praze a obvinění muže, který měl údajně v České republice zajistit překlad, vydání a distribuci knihy Základy tauhídu, jejímž obsahem má být údajně rasismus, antisemitismus a násilí proti takzvaným méněcenným rasám. Tato deklarace má totiž jednu zásadní chybu. Nejedná se o právně závazný dokument.

Ten byl OSN vypracován až v roce 1966. A právě v paktu o občanských a politických právech v článku osmnáct ve třetím odstavci se píše:"Svoboda projevovat náboženství nebo víru může být podrobena pouze takovým omezením, jaká předpisuje zákon a která jsou nutná k ochraně veřejné bezpečnosti, pořádku, zdraví nebo morálky nebo základních práv a svobod jiných."

Ač jsem právní laik tak tuším, že právě na základě tohoto právně relevantního dokumentu OSN, policie v Islámské nadaci, pokud měla podezření, že jsou ohrožena základní práva a svobody jiných, musela zasáhnout. Žádné přesvědčení ( Emocionálně uchovávané názory, s nimiž nakládáme jako s fakty, základ každodenního rozhodování, schopností, dovedností a chování) nemůže a nesmí být chráněno a právně respektováno, pokud v sobě uchovává k násilí navádějící nenávist k lidem s jinou vírou či rasám. Není proto pro  Islámskou nadaci nic snazšího, než dokázat, že se v knize Základy tauhídu myšlenky, které by byly  v rozporu s Všeobecnou deklarací lidských práv, nenacházejí. Věřím, a přeji si, aby  to dokázala.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…