František Štván: Proč Obama neříká i to, co se skrývá mezi řádky jeho prohlášení?

05.05.2014 13:58

Pokud jedním dechem prohlásí, že cílem ekonomických sankcí vůči Rusku není jít osobně proti Putinovi, a druhým, že jejich cílem je narušit konkrétní ruská ekonomická odvětví, pak by měl poctivě prohlásit, že USA vědí, že žádné sankce Putinovi a jeho blízkému okolí, včetně ruských ekonomických oligarchů, sociálně, na rozdíl od obyčejných Rusů, neublíží.

František Štván: Proč Obama neříká i to, co se skrývá mezi řádky jeho prohlášení?
Foto: Fanpop
Popisek: Americký prezident Barack Obama

Pokud by tuhle pravdu řekl, pak by nemohl tvrdit, že se jedná o sankce vůči Rusku, ale že se jedná o sankce vůči jeho řadovým obyvatelům a že se USA spoléhá, že to budou řadoví občané Ruska, které hlad donutí přikázat Putinovi, aby skákal, jak USA s EU píská.

Obamovo politicko-ekonomické rozhodnutí není ničím originální, neboť například i u nás se břemeno z politických rozhodnutí(rozkradená privatizace, rozkradené veřejné zakázky či církevní restituce) hází na bedra obyčejných lidí, aby konkrétní viníci nedošli k újmě. Proto se  následky ekonomických sankcí USA a EU dají  překlopit do jednoduché rovnice.

X = ekonomické sankce dopadající na obyčejné lidi. X se  může rovnat nárůstu  radikalizace postižených, tedy ochoty k tvrdým řešením. Ne však směrem, jaký si USA a EU představuje, neboť obyvatelé Ruska mají historickou paměť a geny mocného národa. Nehledě na to, že existují relevantní pochybnosti, jestli  USA a EU vypráví zbytku světa aktuální příběh Ukrajiny objektivně. Zkrátka a dobře.

V kůži obyčejného občana  s obyčejným selským rozumem musím Obamovo (byť jím nahlas nevyslovené) nadšení, "mstít" se  obyčejným občanům Ruska, odsoudit, neboť není mírotvorné. Mírotvorné je jen a jen   vyjednávání se všemi stranami a přísnost padni komu padni v podobě  okamžitého přijetí závazku všech zemí, že v bankách na jejich území budou nadále vedeny   účty  právnický či fyzický subjektů ze zahraničí jen po  předložení relevantního dokladu, a to i zpětně a bez časového omezení, že jejich peníze pochází ze zdaněných, tedy legálních příjmů. Pokud tak neučiní, peníze budou poslány na státní účty zemí, ze kterých šibalové pochází.

Myslet si, že všechno dnešní napětí nemá příčinu  v globálním rozkrádání veřejných statků si muž, jehož předci mohli žít  pod bičem otrokářů, snad nemůže. Pokud ano, pak je čas dělat si válečné potravinové zásoby. Historie totiž jiný scénář nenabízí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vasevec.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…