František Štván: Volby dopadly "dobře"

14.10.2014 15:38

A ani jinak dopadnout nemohly, neboť s notnou dávkou jízlivosti připomínám, že ani jeden politický subjekt nešel do voleb s veřejně proneseným předsevzetím, že bude občanům škodit.

František Štván: Volby dopadly "dobře"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Předpokládám, že si  každý zvolený politik za prvé  uvědomuje, že  na světě neexistuje nejen člověk, ale ani politický subjekt  ten, který by se zavděčil lidem všem, a že tak o životě občanů a jejich (ne)spokojenosti bude opět rozhodovat, jestli je vítězný politický subjekt, s nadsázkou řečeno, na holky či na vdolky. Už teď by proto měli zvolení počítat s tím, že stejné zbraně, které ještě minulý týden používali vůči svým soupeřům, budou za čtyři roky použity proti nim. Za druhé, že obce či města budou mít jen tolik finančních prostředků, kolik jim centrální přerozdělovací systém přidělí a kolik formou různých poplatků či daně z nemovitostí vyberou. Proto bude zajímavé sledovat, jak se výrazným "slibotechnám" podaří udělat z prdu kuličku. Předpokládám, že mé pragmatické hodnocení voleb nevyvolá výraznou vlnu nesouhlasu. To samé neočekávám u mého zhodnocení volebního úspěchu politiků, ač šli do voleb s obviněním z trestného činu.

Tento stav rozhodně neukazuje na sešup morálky voličů, ale jen a jen na skutečnost, že lidé už naší justici a orgánům činým v trestních řízeních nevěří, neboť policií či státními zástupci  mediálně prezentovaná obvinění dostávají  pod dohledem soudců  kvalitu informace  - jedna paní povídala. Jako názorný příklad předložím  zaručenou zprávu šéfa prestižního policejního útvaru Kubiceho, která byla veřejnosti předložena pouhé čtyři dny před parlamentními volbami v roce 2006. Zpráva  tehdy hovořila o prorůstání organizovaného zločinu do státní správy. Objevila se v ní i jména některých představitelů ČSSD. Zpráva mimo jiné tvrdila, cituji,  že se tehdejší premiér Paroubek, ministerstvo vnitra a policejní prezident snažili ovlivňovat vyšetřování některých případů, například neobjasněné vraždy kontroverzního podnikatele Františka Mrázka či údajné korupční kauzy biolíh. Dokument obsahoval i pasáž, podle níž Paroubkův známý Bohumír Ďuričko, odsouzený na třináct let za vraždu Václava Kočky mladšího, "měl mít během dovolené styk se svou nezletilou dcerou, kterou má mít k dispozici i Paroubek". Paroubek prý také tlačil na ministra vnitra, aby zařídil vazbu podnikatele Tomáše Pitra. Nemusím snad ani dodávat, že ač tyto informace předložil relevantní policejní útvar a právě proto fatálně ovlivnily výsledek voleb a život naší společnosti, nikdy se neprokázalo, že by na nich bylo za nehet pravdy. Zkrátka a dobře.

Ve společnosti, ve které není problém skrze policii  či státní zastupitelství před volbami kohokoliv obvinit, považuji opatrný postoj voličů, že jim není radno věřit, za obranu demokracie. Pokud by mocní dospěli k přesvědčení, že jen díky vzneseným obviněním vycucaných z prstu  mohou ovlivňovat kdo bude v politickém vedení obcí, měst, krajů či státu, pak by se opět zatýkalo jako v osmačtyřicátém. A o to snad nikdo rozumný nestojí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…